Οι κριτές του κόσμου

Της Ρούλας Πέτρου

Κάποτε ο αρχαίος φιλόσοφος Πυθαγόρας έγραψε «Να κάνεις αυτά που νομίζεις πως είναι σωστά, έστω και αν πρόκειται να σε κακολογήσουν. Γιατί ο όχλος είναι κακός κριτής κάθε καλού πράγματος. Μεγάλη αλήθεια..! Όσο περισσότερο επικρίνεις, τόσο λιγότερο αγαπάς και ο λόγος είναι απλός. Οι άνθρωποι που αρέσκονται να κακολογούν τους άλλους, να τους ασκούν άσχημη κριτική, να διασύρουν κάποιες φορές τον συνάνθρωπο τους  δίνοντας προσοχή σε αυτά που λένε οι άλλοι γι’ αυτόν, δεν έχουν φως στην ψυχή τους, καλοσύνη και αυτοσεβασμό. Είναι συνήθως οι άνθρωποι που είναι μίζεροι, νοιώθουν λίγοι, προφανώς δεν έχουν ποτέ την προσοχή που επιθυμούν  επιτυχίες ή οτιδήποτε άλλο θα ικανοποιούσε τον εγωισμό τους και με αυτή την συμπεριφορά  δίνουν «τροφή» στον εαυτό τους για να νοιώσουν καλύτερα.

Οι τοξικοί αυτοί άνθρωποι λοιπόν που υπάρχουν ανάμεσα μας δεν καταλαβαίνουν πως μας ανοίγουν τον δρόμο για να ακολουθήσουμε τα πιο όμορφα μονοπάτια της ζωής μας και ξέρετε γιατί; Γιατί τα λόγια που μας πόνεσαν, μας έμαθαν. Οι πράξεις που μας πλήγωσαν, μας ωρίμασαν και οι δοκιμασίες που ζόρισαν τις αντοχές μας, μας έκαναν δυνατούς. Καλό μας έκαναν, γινόμαστε ατσάλινοι και σοφοί. Με πείσμα και δύναμη ψυχής πραγματοποιούμε τα όνειρα μας, έτσι, γιατί τα όνειρα είναι για να τα ζεις. Έτσι κι αλλιώς η ζωή δεν είναι μόνιμη γιορτή, είναι ένας πόλεμος και εσύ πρέπει να αποδείξεις πως είσαι γενναίος στρατιώτης, για να καταφέρεις μια μέρα να γίνεις στρατηγός. Διαφορετικά θα είσαι μαριονέτα του συστήματος, της κοινωνίας μας που δυστυχώς με τα «πρέπει» της οδηγά σε λάθος αποφάσεις αλλά και στην δυστυχία πολλούς ανθρώπους. Η ζωή με έμαθε πως με τον πονηρό πρέπει να προσέχεις, με τον ύπουλο να βρίσκεσαι σε ετοιμότητα και με τον δυνατό να είσαι διπλωμάτης.

Το χρυσάφι να το έχεις στην καρδιά, όχι στην τσέπη. Θα αγγίξεις πολλά άδεια φεγγάρια πριν πιάσεις την πανσέληνο. Πριν μερικά χρόνια μια αξιαγάπητη συγγραφέας και ψυχολόγος με ρώτησε: Ξέρεις τι θα πει να είσαι γυναίκα; Ένας άγγελος που παλεύει με τον δαίμονα κάθε μέρα.

Αν θες να ζήσεις ελεύθερη\ος πάψε να ακούς το ηχόχρωμα της κοινωνίας η οποία ξεκινά το δικό της τραγούδι και δεν σταματά ποτέ… Με πόσο γενικό τέλειωσες το σχολείο; Τι θα σπουδάσεις; Βρήκες δουλειά; Πού δουλεύεις; Πότε θα παντρευτείς; Γιατί δεν έκανες παιδί ακόμα; Γιατί χώρισες; Γιατί είσαι single; Έλεος !!! Ο κάθε άνθρωπος σε αυτή τη ζωή έχει δικαίωμα να κάνει ότι γουστάρει, ότι του γεμίζει την ψυχή, ότι αγαπά, αυτό που τον κάνει ευτυχισμένο και αισθάνεται ελεύθερος.

Η ζωή κάνει κύκλους για όλους και για όλα και εάν δεν στο έμαθε μέχρι σήμερα θα έρθει και η σειρά σου. Να θυμάστε «Όλοι έχουμε μια σκοτεινή πλευρά. Μικρή, μεγάλη, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει το σκαρί της ψυχής σου να μην είναι σάπιο. Σημασία έχει να μην στεγνώσει ο ήλιος σου.