Μην ρωτάς ποιο είναι το νόημα της ζωής

Της Ρούλας Πέτρου

Η αγάπη είναι ζωή. Κι αν σας λείπει η αγάπη, σας λείπει η ζωή, έγραψε κάποτε ο εξαίρετος Leo Buscalia και έχει τόσο δίκαιο. Αυτά τα λίγα λόγια λοιπόν με την τόσο τεράστια σημασία έγιναν οδηγός ζωής για όλους εμάς. Αλήθεια εσείς έχετε ποτέ διερωτηθεί γιατί ήρθατε στην ζωή; Υπάρχει κάποιος λόγος; Λένε πως όλοι οι άνθρωποι έρχονται στην ζωή για να εκπληρώσουν ένα σκοπό, ένα όνειρο, μια ευχή. Ισχύει άραγε αυτή η άποψη; Ορίζει τη ζωή μας το σύμπαν; Γιατί κάνουμε αυτά που κάνουμε; Τι μας κινητοποιεί περισσότερο; Σίγουρα οι σκέψεις, οι επιθυμίες, οι ανάγκες μας είναι το κίνητρο που μας οδηγεί να κάνουμε πράγματα που αγαπάμε και που μας κρατούν ζωντανούς. Ουσιαστικά το ένστικτο μας, μας καθοδηγεί τις πιο πολλές φορές να ζήσουμε αυτά που επιθυμούμε, σωστά ή λάθος, έχει την μεγαλύτερη επιρροή στην συμπεριφορά και την προσωπικότητα μας. Δυστυχώς η μεγαλύτερη «επιδημία» στις μέρες μας είναι η «επιδημία» ενός σύγχρονου κόσμου να εξουσιάζει το νόημα της ζωής. Ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός. Υπάρχουν άνθρωποι που γεννήθηκαν και εκπέμπουν αγάπη, δεν χρειάζεται περισσότερο, παρά μόνο λίγα λεπτά για να νοιώσεις την αγάπη και την ζεστασιά τους. Είναι όμως και οι άνθρωποι με τοξικές συμπεριφορές που σκορπούν το δηλητήριο τους. Δυστυχώς υπάρχουν γύρω μας και ανθρωπάκια που με τις πράξεις τους εκμηδενίζουν την αξία της ανθρώπινης ζωής.

Το νόημα της ζωής το ορίζουμε εμείς μέσα από τα βιώματα, τις εμπειρίες και τα συναισθήματα μας. Ο άνθρωπος πολεμά για να γίνει αποδεκτός σε μια κοινωνία που δεν αγκαλιάζει το αληθινό, το όμορφο, το ξεχωριστό, το διαφορετικό, σε ένα κόσμο και ένα σύστημα που καταβροχθίζει αρκετές φορές τα ίδια τα παιδιά της. Βλέπουμε σπουδαίες προσωπικότητες σε λάθος θέσεις επαγγελματικά και άβουλους και αδιάφορους ανθρώπους σε μεγάλες θέσεις, όπως βλέπουμε και αγγελικά πλασμένους ανθρώπους δίπλα σε σκοτεινούς ανθρώπους.

Χιλιοειπωμένο αλλά αληθές! Όλα γίνονται για κάποιο λόγο. Κάθε τέλος σηματοδοτεί μια καινούρια αρχή. Βγάλτε τους τοξικούς ανθρώπους από την ζωή σας γιατί η ψυχοσωματική μας ευεξία μας κρατά σε δράση. Στις δύσκολες συνθήκες της ζωής σου μαθαίνεις την δύναμη σου. Είμαστε πολύ πιο δυνατοί και ανθεκτικοί απ’ ότι ίσως νομίζουμε. Μην μετανιώνεις για τις επιλογές σου και  μην ακυρώνεις το παρελθόν σου. Είναι κομμάτι της ζωής σου και σε οδήγησε εδώ που βρίσκεσαι σήμερα. Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω, όμως μας μαθαίνει πολλά και μας κάνει πιο σοφούς. Μην δεσμεύεις και μην ταλαιπωρείς τους ανθρώπους για τους οποίους δεν είσαι σίγουρος/η για τα αισθήματα σου. Η ζωή επιστρέφει συμπεριφορές. Να πιστεύεις στις ικανότητες σου, να ξέρεις ποιος/α είσαι και τι αξίζεις για να μπορέσεις να παλέψεις και να βρεις μια μέρα τις ισορροπίες σου. Μόνο τότε η ψυχή σου θα είναι γεμάτη, γαλήνια, ικανοποιημένη, ευτυχισμένη.

Οι άλλοι πάντα κάτι θα έχουν να σχολιάσουν για εσένα. Ίσως γιατί κάτι λείπει από την δική τους ζωή. Όταν είσαι ικανοποιημένος με την δική σου ζωή δεν έχεις λόγο να εστιάζεις στις ζωές των άλλων.

Carpe diem! Αυτό είναι η ζωή.  Άδραξε την ευκαιρία και ζήσε, γέλα δυνατά, ταξίδεψε, ζήσε με πάθος, απόλαυσε την μαγεία του έρωτα, κυνήγα τα όνειρα σου, διάβασε υπέροχα βιβλία, περπάτα δίπλα στην θάλασσα, ρίσκαρε και πίστεψε με…»Εάν χαμογελάς στην ζωή  ότι κι αν έχει συμβεί , θα σου χαμογελάσει ακόμα πιο πλατιά και θα φέρει στην ζωή σου μια μεγάλη αγκαλιά με τόσο όμορφους ανθρώπους, θα σου δώσει τόσο μεγάλες ευκαιρίες να ζήσεις το όνειρο σου , που δεν θα προλαβαίνεις να πάρεις ανάσα».