Μην δακρύζεις για τους ανθρώπους όταν φεύγουν

Της Ρούλας Πέτρου

Όλα αλλάζουν, φεύγει ο ήλιος…τραγουδά η βροχή. Σου χαμογελά ο έρωτας…τον τραβά από τα μαλλιά η ζωή. Οι άνθρωποι θέλουν να ζήσουν και τους παίρνει ο χάρος την ζωή. Γιατί; Γιατί έτσι είναι η ζωή. Πιστεύεις στον έρωτα; Πιστεύεις στην αγάπη ; Όλα γίνονται για κάποιο λόγο; Πιστεύεις στην μοίρα; Κι όμως εκείνοι που πάλεψαν με την ζωή δεν φοβούνται τον θάνατο. Κι όμως η ζωή είναι στιγμές. Η ζωή είναι αγάπη αλλά και πόνος, κι όποιος δεν πονά δεν είναι ζωντανός. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί ο χαμένος παράδεισος  και η επιστροφή σε αυτόν.

Αληθινή αγάπη είναι αυτή που γαληνεύει την ψυχή του ανθρώπου και φωτίζει τα σκοτάδια του. Πώς εκδηλώνεις αλήθεια την αγάπη στα δύσκολα; Στα δύσκολα, όχι στα εύκολα που είναι όλα μέλι γάλα. Η ψυχή του ανθρώπου είναι άβυσσος, μπορεί να κρατήσει επτασφράγιστα μυστικά, υπάρχουν φορές που δακρύζει γιατί βιώνει τον πόνο και άλλες που χαμογελά. Κανένας εκεί έξω δεν γνωρίζει στα αλήθεια τι κρύβει η ψυχή του κάθε ανθρώπου είτε είναι το παιδί μας,η αδελφή/ος μας, οι φίλοι μας. Μην βιάζεσαι λοιπόν άνθρωπε να κρίνεις και μην βγάζεις εύκολα συμπεράσματα για κάτι που άκουσες ή για μια απόφαση που πήρε ένας δικός σου άνθρωπος γιατί πολύ απλά δεν ξέρεις από πόσες συμπληγάδες πέρασε και πόσα αδιέξοδα συνάντησε για να ανατρέψει την ζωή του.  Ξέρεις τι σημαίνει μηδενίζω τα πάντα και ξεκινώ από την αρχή; Μερικές φορές η ζωή είναι μονόδρομος και ακολουθούμε τα δικά της μονοπάτια δίνοντας πάντα τις δικές μας μάχες με τον χρόνο, τη ζωή, τον συνάνθρωπο μας. Ακριβώς επειδή η ζωή είναι απρόβλεπτη και γεμάτη ανατροπές ότι και να συμβεί, όσες φορές και να λυγίσεις μην χάσεις ποτέ την πίστη σου στον Θεό, τον εαυτό σου και στην δύναμη της ψυχής σου. Ότι συμβαίνει για να σε πάει αλλού! Δεν μπορείς να πετύχεις αν δεν αποτύχεις. Δεν μπορείς να ξεχωρίσεις τους όμορφους ανθρώπους αν δεν γνωρίσεις τους σκάρτους. Δεν μπορείς να είσαι δυνατός εάν η ζωή δεν σε λυγίσει.

Όταν ένας δικός σου άνθρωπος λοιπόν βρίσκεται σε δύσκολη θέση αγκάλιασε τον με την ψυχή σου και άκουσε τι έχει να σου πει, πώς πότε και γιατί αποφάσισε να αλλάξει την ζωή του. Κανένας δεν είναι τρελός, εκτίμησε τους ειλικρινείς ανθρώπους που έχουν ακέραιο χαρακτήρα και βάζουν την ζωή, τις αρχές, τις αξίες τους και την γαλήνη της ψυχής τους πάνω από όλα και όλους. Μην ασχολείσαι με το κλασσικό και ανόητο «τι θα πει ο κόσμος». Η δική σου ζωή έχει αξία και όχι τι πιστεύει ο κάθε ένας εκεί έξω που έχει διαφορετικό μυαλό, χαρακτήρα και προσωπικότητα και δίνει τροφή πιθανόν στην δική του βαρετή και ανούσια ζωή με το να κουτσομπολεύει τις ζωές άλλων ανθρώπων.

Η αγάπη είναι εν συναίσθηση φίλε μου, γι’ αυτό να είσαι κοντά στους ανθρώπους που αγαπάς και στην χαρά και στην επιτυχία και κυρίως στον πόνο. Όποιος πραγματικά μας αγαπά θέλει μόνο τα καλύτερα για εμάς, ότι είναι ισάξιο μας. Νόμος! Δάκρυσε λοιπόν και κράτησε σφικτά το χέρι όταν σε χρειάζονται αυτοί που αγαπάς πριν να  είναι αργά. Μην δακρύσεις όταν φύγει από την ζωή ένας άνθρωπος που δεν ήσουν ποτέ ουσιαστικά κοντά του. Δεν έχει νόημα.

Στο τέλος μένει μόνο χώμα και σκόνη. Ούτε τι θα πει ο κόσμος, ούτε τίτλοι, ούτε χρήματα. Κτίσε όμορφες στιγμές κοντά σε όμορφους ανθρώπους με ευγένεια ψυχής για μια ζωή.