Μεταναστευτικό: Η μεγάλη αδυναμία της Κύπρου – Της Μαρίας Χαραλάμπους

Δυστυχώς η Κυπριακή Δημοκρατία μέχρι σήμερα έχει κριθεί αδύνατη να φυλάξει τα σύνορα της και την εισδοχή των μεταναστευτικών ροών τόσο από ξηρά αλλά και μέσω θαλάσσης με αποτέλεσμα το νησί της Κύπρου να έχει γίνει ένας προορισμός παράνομων μεταναστών.

Ένα από τα μεγαλύτερα και σοβαρότερα  προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Κύπρος  είναι το μεταναστευτικό. Το μεταναστευτικό είναι ένα πολυσύνθετο και περίπλοκο ζήτημα το οποίο στις μέρες μας οξύνεται και γίνεται αντικείμενο καθημερινού ενδιαφέροντος λόγο των τεράστιων μεταναστευτικών πιέσεων που δέχεται το νησί μας.

Τεράστιοι οικονομικοί πόροι σπαταλούνται από την Κυπριακή Δημοκρατία  για το μεταναστευτικό με κίνδυνο να ανατρέψουν την σημερινή εικόνα των δημοσίων οικονομικών. Συμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στην δημοσιότητα περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ ξοδεύτηκαν από τα κρατικά ταμεία για το μεταναστευτικό τα τελευταία χρόνια ενώ στον Προϋπολογισμό του 2024 προβλέπονται δαπάνες ύψους 196 εκατομμύρια. Κάτι που προκαλεί αρνητική εντύπωση είναι ότι από τα ευρωπαϊκά ταμεία η Κύπρος έχει αντλήσει μόλις 29 εκατομμύρια ευρώ καταρρίπτοντας τον μύθο ότι τα περισσότερα λεφτά που δίνονται για τους μετανάστες προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Παρόλα τα μέτρα που εφάρμοσαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις της Κύπρου για αποτροπή των  τεράστιων μεταναστευτικών ροών  δεν φαίνεται να αποδίδουν αφού συμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις οι μετανάστες αποτελούν πέραν το 6% του πληθυσμού με κίνδυνο την δημογραφική αλλοίωση του νησιού. Περαιτέρω λόγο της διαφορετικής γλώσσας θρησκείας και κουλτούρας των μεταναστών υπάρχει δυσκολία προσαρμογής, ενσωμάτωσης και εν τελεί αφομοίωσης τους στην κυπριακή κοινωνία.

Δυστυχώς η Κυπριακή Δημοκρατία αδυνατεί να ελέγξει από ξηρά την εισδοχή  των μεταναστευτικών ροών κυρίως αφρικάνικης καταγωγής που διοχετεύονται μέσω τρίτων σημείων που υπάρχουν κατά μήκος της πράσινης γραμμής  αλλά και μέσω θάλασσας που εισέρχονται κυρίως μετανάστες συριακής καταγωγής. Ενώ και η Ευρωπαϊκή Ένωση αδυνατεί να εφαρμόσει μια κοινή μεταναστευτική πολιτική για επίλυση του προβλήματος  με αποτέλεσμα η Κύπρος να έχει αφεθεί εντελώς μόνη για αντιμετώπιση του. Να σημειωθει επίσης ότι οι Σύριοι μετανάστες δεν μπορούν να επιστραφούν στην χώρα τους λόγο της συνεχιζόμενης εμπόλεμης κατάστασης με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ασφαλές επιστροφής τους.

H Κυπριακή Δημοκρατία χρειάζεται μια νέα πιο δυναμική μεταναστευτική πολιτική για επίλυση του εν λόγω προβλήματος, έτσι ώστε να αποτραπούν νέες μεταναστευτικές ροές και να επιστραφούν όσοι μετανάστες δεν πληρούν τα κριτήρια για παραμονή τους στο νησί, καθώς η Κύπρος αδύνατεί πλέον να δεχθεί μεγαλύτερους αριθμούς μεταναστών.