Μεταμφιεσμένες ευλογίες

Της Βέρας Κοσμά

Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες και νιώθουν πως η ζωή είναι άδικη μαζί τους και είναι λυπημένοι. Στο μυαλό μου έχω τώρα την Έλεν Κέλερ. Η Έλεν Κέλερ, ήταν Αμερικανίδα συγγραφέας, λέκτορας, ακτιβίστρια και πολύ άτυχη θα λέγε κανείς, αφού όταν ήταν 19 μηνών αρρώστησε με μηνιγγίτιδα και το αποτέλεσμα ήταν να μείνει κουφή και τυφλή. Το γεγονός αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί απ ‘ τον καθένα ως τραγικό. Να έχεις όλη τη ζωή μπροστά σου και ξαφνικά να την χάνεις; Η Έλεν ζούσε απομονωμένη και ήταν αρκετά επιθετική με τους γύρω της. Οι γονείς της έκαναν αρκετές προσπάθειες για να βρουν λύσεις στο πρόβλημα. Μια δασκάλα που ήρθε να διδάξει την Έλεν και είχε ιώβεια υπομονή την έκανε να ανακαλύψει διάφορους κώδικες επικοινωνίας.

Η πορεία της στη συνέχεια ήταν καταπληκτική αφού κατάφερε όχι μόνο να μάθει γράμματα, αλλά και να γίνει σπουδαία επαγγελματίας και προσωπικότητα. Μερικά από τα λόγια της ήταν ” Η ζωή είναι μια τολμηρή περιπέτεια ή δεν είναι τίποτε άλλο”. Δύναμη ψυχής ήταν με λίγα λόγια το μόνο πράγμα που είχε, που καλλιέργησε και την έκανε να προχωρήσει. Κοίταξε βαθιά μέσα της. Σαν την Έλεν, πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν δυσκολίες και έχουν περάσει πράγματα και καταστάσεις που δεν τις χωράει ο ανθρώπινος νους. Εάν τα κατάφερε έστω και ένας, μπορείς και εσύ!

Οι άνθρωποι κάνουν το λάθος και ενδιαφέρονται περισσότερο για το τι έχει στην κατοχή του ο άλλος, για τις σχέσεις του άλλου και η σύγκριση είναι αναπόφευκτη. Κανείς όμως δεν κοιτάζει μέσα του. Ένας απέραντος κόσμος υπάρχει στον άνθρωπο που αν τον ανακαλύψει, θα δει μια ξαφνική φώτιση.

Πως μπορώ να κάνω την αλλαγή;

Αρχικά πρέπει να αναγνωρίσεις και να βιώσεις τα συναισθήματα σου. Όλα τα συναισθήματα είναι εντάξει να υπάρχουν και όλοι οι άνθρωποι τα έχουν νιώσει. Τίποτα δεν είναι από μόνο του κακό και αρνητικό. Είναι απλά ένα συναίσθημα και χρειάζεται να βρεις τους κατάλληλους τρόπους να το διαχειριστείς.

 Εστιάσου στο τώρα. Είσαι στο εδώ και τώρα. Ασφαλής και ήρεμος. Οι ανησυχίες σου έχουν να κάνουν με το μέλλον που ακόμη δεν το ξέρεις. Η θλίψη σου για το παρελθόν μεγαλώνει μέσα στο μυαλό σου και μόνο. Το παρελθόν πέρασε και δεν μπορείς να κάνεις κάτι γι’ αυτό. Άστο να φύγει. Εστίασε στην αναπνοή σου. Η σωστή αναπνοή κάνει το σώμα να χαλαρώνει και ερχόμαστε σε καλύτερη επαφή με εμάς.

Φρόντισε τον εαυτό σου. Να τρως όσο μπορείς υγιεινά και να πηγαίνεις για ύπνος νωρίς. Φτιάξε ένα πρόγραμμα, γράψου σε γυμναστήριο, κάπου που θα κάνετε  δημιουργικά πράγματα, βάλε μικρούς στόχους και προσπάθησε να τους τηρείς.

Μην χάνεις την επαφή με τους σημαντικούς σου άλλους. Σίγουρα θα υπάρχουν άνθρωποι που σε αγαπούν και σίγουρα θα μπορείς να μιλήσεις σε κάποιον.

 Μικρά μυστικά λοιπόν για να αγαπήσεις τον εαυτό σου και πίστεψε με όταν τον αγαπήσεις πραγματικά, κάθε σου λύπη και κάθε δεν μπορώ, θα χάνει την δύναμη του μπροστά στη δική σου δύναμη. Δεν λέω ότι είναι όλα εύκολα, αλλά υπάρχουν τρόποι για να γίνουν όλα αλλιώς. Αν χρειάζεσαι βοήθεια, μη διστάσεις να μιλήσεις με ψυχολόγο.

Μήπως τελικά ο πόνος σου είναι μεταμφιεσμένη ευλογία που σου άνοιξε την πόρτα για άλλα μονοπάτια; Για σκέψου!

Γεωργία Θεοφάνους

Ψυχολόγος – Εμψυχώτρια θεατρικής αγωγής