Μαθήματα ζωής από έναν άντρα που πεθαίνει

Ολόκληρη η ζωή μας είναι μια σειρά από εκατομμύρια μικρές και μεγάλες αποφάσεις, στις οποίες ζυγίζουμε κόστος και όφελος, συχνά χωρίς να το παίρνουμε χαμπάρι.

Του Ζανέττου Λουκά

Τον γνώρισα από τα παιδικά μου χρόνια. Ήταν ο ήρωάς μου. Με έκανε να θέλω να έχω ιστορίες, να ξεχάσω μερικά από τα πράγματα που είχα βιώσει μέχρι τότε. Με ενέπνευσε να διαβάζω περισσότερο και να αγαπήσω τα βιβλία.
Με ενέπνευσε να ταξιδέψω. Μου δίδαξε ότι η ευτυχία δεν είναι κάτι που απλά βγαίνεις έξω και το βρίσκεις. Είναι το υποπροϊόν μιας καλής ζωής. Όταν η ζωή σου αλλάζει και τα πράγματα παίρνουν μία διαφορετική τροπή , το μόνο που έχεις είναι οι εμπειρίες και οι ιστορίες σου. Όσο περισσότερο χρόνο ξοδεύεις κυνηγώντας χρήματα, τόσο λιγότερες ιστορίες θα έχεις να θυμάσαι.

Πριν φύγει από τη ζωή μου είχε πει ότι η ζωή είναι ένα ταξίδι ανατροπών, κορυφών και κοιλάδων, βουνών για αναρρίχηση και ωκεανών για εξερεύνηση. Καλές στιγμές και κακές στιγμές. Χαρούμενοι και λυπημένοι καιροί. Αλλά πάντα, η ζωή είναι μια κίνηση προς τα εμπρός. Ανεξάρτητα από το πού βρίσκεσαι στο ταξίδι, με κάποιο τρόπο, συνεχίζεις να ζεις τη ζωή σου.

Κάποτε μου είπε επίσης ότι οι περισσότεροι φοβούνται να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους. Αποσυνδέθηκαν από το «εσωτερικό παιδί» που υπάρχει μέσα τους και δεν αισθάνονται ότι πλέον μπορούν να είναι δημιουργικοί.

Μία μέρα του ανέφερα τα όνειρά μου. Ήθελα να μάθει γι’ αυτά. Μου είπε ότι τα όνειρα μου δεν έχουν σημασία για κανέναν άλλο. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να ενδιαφέρονται και κάποιοι μπορεί να σας υποστηρίξουν σ’ αυτά αλλά στο τέλος της ημέρας, κανείς δεν νοιάζεται και ούτε θα νοιάζεται ποτέ για το όνειρό σας όσο κι εσείς. Μιλήσαμε για τους παιδικούς μου φίλους. Μου ανέφερε ότι οι φίλοι σχετίζονται με το πού βρίσκεσαι στη ζωή σου. Οι περισσότεροι φίλοι μένουν μόνο για ένα χρονικό διάστημα. Αλλά όταν προχωρήσεις, ή οι προτεραιότητές σου αλλάξουν, τότε θα αλλάξει και η σχέση με τους φίλους σου.

Ο αυθορμητισμός είναι η αρχή της δημιουργικότητας μου είπε. Αν το μόνο που κάνεις είναι να ακολουθείς την ίδια ρουτίνα καθημερινά, δεν θα αφήσεις ποτέ τον εαυτό σου ανοιχτό σε νέες ανακαλύψεις.

Κάνε αυτό που αγαπάς. Με κοίταζε στα μάτια. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κάνουν αυτό που αγαπούν. Οι περισσότεροι δεν ζουν τις ζωές που ονειρεύονταν να ζήσουν. Και ο λόγος είναι επειδή δεν αγωνίστηκαν αρκετά σκληρά. Και όσο μεγαλώνεις και κοιτάζεις γύρω, τόσο πιο εύκολο γίνεται να πιστεύεις ότι θα καταλήξεις το ίδιο. Μην πέσεις στην παγίδα!

Η «επιτυχία της ζωής» είναι ένας σχετικός όρος. Ως παιδιά, μάθαμε να κυνηγάμε την επιτυχία.

Τι πραγματικά σημαίνει επιτυχία, του είπα; Η επιτυχία σε ένα άτομο θα μπορούσε να σημαίνει το αντίθετο για κάποιον άλλο. Όρισε εσύ τη δική σου επιτυχία.

Κανείς δεν μπορεί να αλλάξει τους γονείς του. Είναι αυτοί που είναι και εσυ είσαι αυτό που είσαι. Είτε εγκρίνουν αυτό που κάνεις είτε όχι, δεν έχει σημασία. Συνέχισε να τους αγαπάς και άφησε τα υπόλοιπα πίσω.

Στις τελευταίες του μέρες μου μίλησε για τον άνθρωπο. Ξέρεις, μου λέει, στην τελική το μόνο πρόσωπο που πρέπει να αντιμετωπίζεις καθημερινά είναι εσύ. Όταν είσαι νέος αισθάνεσαι ότι πρέπει να τους ευχαριστήσεις όλους. Κάνε ό, τι σε κάνει ευτυχισμένο και δημιούργησε τη ζωή που θέλεις να ζήσεις, ευχαριστώντας μόνο τον εαυτό σου.

Τίποτα δεν είναι τόσο καλό όσο αυτό που κάνεις μέσα από την καρδιά σου. Κανένα χρηματικό ποσό ή επίτευγμα ή εξωτερική επικύρωση δεν θα αντικαταστήσει ποτέ αυτό που κάνεις με αγάπη. Ακολουθήσε την καρδιά σου, το ένστικτό σου και αυτό που σε κάνει χαρούμενο και τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν.