Κυνήγησε μόνο αυτά που αιχμαλωτίζουν την καρδιά – Της Ρούλας Πέτρου

Ο σπουδαίος Πάουλο Κοέλιο έγραψε «Όταν θελήσεις κάτι πάρα πολύ, το σύμπαν όλο θα συνωμοτήσει για να γίνει η επιθυμία σου πραγματικότητα», ενώ ο μοναδικός Τάσος Λειβαδίτης μας διδάσκει πως η πιο μεγάλη αρετή του ανθρώπου είναι να’ χει καρδιά.

Δεν θέλει και πολύ στις μέρες μας ο άνθρωπος να χάσει το μυαλό του. Όλα γύρω μας είναι θολά, κάποιες φορές σκοτεινά και άλλοτε φωτεινά. Ο κάθε ένας από εμάς κάπου εκεί κοντά στην ενηλικίωση είναι γεμάτος όνειρα, προσδοκίες, ελπίδα πως η ζωή του θα είναι ζωγραφισμένη με όλα αυτά που λαχταρά η καρδιά. Η πορεία της ζωής μας όμως μας δείχνει πως η ζωή δεν είναι στρωμένη πάντα με ροδοπέταλα, αλλά χρειάζεται να πατήσουμε και σε αγκάθια για να μάθουμε, να κατανοήσουμε, να εμπιστευτούμε και να αγαπήσουμε αληθινά. Μια εξισορροπημένη ζωή στο μέλλον προϋποθέτει παρελθόν και παρών με λάθη, δάκρυα, προβληματισμό, να κυλιστείς στην λάσπη, να ρισκάρεις, να φας τα μούτρα σου, γιατί μόνο έτσι θα μάθεις να ξεχωρίζεις τι και ποιος αξίζει να υπάρχει στη ζωή σου. Δεν μυρίζουν όλα τα λουλούδια το ίδιο. Μηδένισε τα όλα και ξεκίνα από την αρχή, πίστεψε στις δυνάμεις σου, αξιοποίησε τες, αγάπα και φρόντισε τον εαυτό σου και θα έρθει η στιγμή που όλα θα αλλάξουν και μια ηλιαχτίδα θα δώσει φώς στην καρδιά και τη ζωή σου. Ελκύουμε ότι σκεφτόμαστε, ότι νιώθουμε, ότι επιθυμούμε. Χωρίς το θάρρος δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις κανένα άλλο προσόν με συνέπεια. Η ωριμότητα είναι επιλογή.

Απομακρύνσου με θάρρος από την ακτή. Μόνο τότε θα ανακαλύψεις νέους ωκεανούς. Οι άνθρωποι φοβούνται τις αλλαγές, το άγνωστο, γι’ αυτό και βολεύονται στα σίγουρα και ας μην υπάρχει αγάπη, εμπιστοσύνη, σεβασμός, κοινοί στόχοι, κοινή προσπάθεια για καλύτερο και πιο ποιοτικό παρών και μέλλον. Προτιμούν να κλείνονται σε μια γυάλα οι περισσότεροι και αιχμαλωτίζουν το μυαλό και την καρδιά τους γιατί έτσι έμαθαν, αυτό τους επιβάλλει η κοινωνία να κάνουν αφού όλα σχεδόν όσα μπορούν να κάνουν έναν άνθρωπο ευτυχισμένο είναι κατακριτέα.

Εάν θες να γίνεις ευτυχισμένη/ος πάρε το τιμόνι της ζωής σου και οδήγησε την σε δρόμους ξεχωριστούς για εσένα. Να μην σε νοιάζει η άποψη των άλλων. Μόνο τότε θα είσαι πραγματικά ελεύθερη/ος . Μάθε να αποδέχεσαι τις καταστάσεις και τους ανθρώπους που δεν αλλάζουν, έχουν τοξική συμπεριφορά και δηλητηριάζουν την ψυχή σου, αδιαφορώντας για την συμπεριφορά τους. Να θυμάσαι πάντα πως η συμπεριφορά των άλλων δεν ορίζει την δική μας αξία σαν άνθρωποι. Η ζωή με έμαθε πως επιβάλλεται να μένουμε μακριά από ανθρώπους που μας ζηλεύουν, γιατί μπορούν όπως και τα φίδια να σκορπίσουν το δηλητήριο τους παντού και να καταστρέψουν ότι όμορφο και ξεχωριστό υπάρχει στην ζωή μας. Όλα τελικά έχουν να κάνουν με την δυναμική του χαρακτήρα και της προσωπικότητας που έχει ο κάθε άνθρωπος. Αναμφισβήτητα κάποιοι προκαλούν με την συμπεριφορά τους είτε γιατί είναι πολύ όμορφοι, επιτυχημένοι ή πλούσιοι. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχουν μεγαλύτεροι αξία σαν άνθρωποι, χαρακτήρες ή προσωπικότητες. Όλα έχουν να κάνουν με το μέσα μας. Όσο όμορφος άνθρωπος είσαι, τόσο όμορφος θα φαίνεσαι στα μάτια των άλλων και εξωτερικά. Η αύρα μας, η συμπεριφορά μας, η καλοσύνη μας, η ενσυναίσθηση μας και η καρδιά μας είναι αυτά που κερδίζουν τον συνάνθρωπο μας. Η ομορφιά είναι δώρο Θεού, χωρίς όμως την ομορφιά της ψυχής, όλα στο τέλος φαίνονται άσχημα και χωρίς νόημα και ουσία. Να θυμάσαι πως ο χρόνος είναι φίλος μας γιατί αποκαλύπτει τα πάντα, για όλους. Πέφτουν οι μάσκες κάποια στιγμή και μαθαίνουμε ποιοι πραγματικά μας αγαπάνε για όλα αυτά που είμαστε και χαίρονται με όλα τα όμορφα που αγκαλιάζουν την ζωή μας.

Μην ξεχνάς πως ο κόσμος είναι ένα χάος γιατί χρησιμοποιεί τους ανθρώπους όπως τα αντικείμενα και αγαπά με πάθος τα υλικά αγαθά πιο πολύ από τον άνθρωπο.

Όποιος ξέρει να αγαπά αληθινά, έχει στην ψυχή του πάντα φώς και με αγάπη, πάθος, κόπο, δουλειά, πίστη, θάρρος και προσευχή ζωγραφίζει τον δικό του παράδεισο.