Κανένα πτυχίο δε θα σε κάνει άνθρωπο

Καθημερινά, γνωρίζεις ανθρώπους τόσο διαφορετικούς από εσένα, με διαφορετικό τρόπο σκέψης και τρόπο ζωής. Καθημερινά, ψάχνεις για ανθρώπους, ντυμένους με αλήθεια και σταράτα λόγια. Ανθρώπους που δεν τους κάνουν τα πτυχία, αλλά η παιδεία.

Της Ειρήνης Τσομαλλούρη

Στις μέρες μας, οι άνθρωποι έπαψαν να σέβονται και να είναι ευγενικοί. Η αγένεια, η απαξίωση και η αυθάδεια, έχουν θρονιαστεί στην καθημερινότητά μας. Παρατηρείς συνεχώς «μορφωμένους» ανθρώπους γύρω σου, που ψάχνουν αφορμή για καυγά, νιώθοντας την ικανοποίηση της νίκης και της πρωτειάς, έχοντας απαξιωτικό ύφος χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος και χωρίς να γνωρίζουν το γιατί, αν τους ρωτήσεις. Από το λεξιλόγιο τους, να έχουν σβηστεί οι λέξεις «ευχαριστώ» και «συγνώμη». Πού πήγε λοιπόν ο σεβασμός και η ευγένεια; Κανένα πτυχίο δεν σε κάνει καλύτερο άνθρωπο, δεν σου μαθαίνει το σεβασμό, την ευγένεια, την ισότητα και φυσικά την αγάπη. Η ανθρωπιά δεν αποκτάται από κάποιο πανεπιστήμιο, αλλά από εσένα και το πώς έχεις μεγαλώσει. Ασφαλώς, τα πτυχία ανοίγουν τους δρόμους για την εργασία και την οικονομική ανεξαρτησία του ατόμου, αποκτώντας όλα τα εφόδια. Τα πτυχία όμως, δεν μπορούν να διορθώσουν τις κακές συμπεριφορές και τα λάθη σου.

Άνθρωπο, σε κάνει η παιδεία και όχι τα πτυχία σου. Τα μαθήματα που έχεις διδαχθεί από τα πρώτα σου χρόνια μέχρι και σήμερα, από το περιβάλλον όπου έχεις μεγαλώσει, έχοντας ξεπεράσει όλες τις δυσκολίες που ο χρόνος σου επιφύλασσε. Άνθρωπο σε κάνει ο τρόπος που θα επιλέξεις να φερθείς στον διπλανό σου, όταν κανείς δεν είναι εκεί, ώστε να σε επιβραβεύσει για τη συμπεριφορά σου. Να προσπαθείς συνεχώς να κάνεις τον διπλανό σου, ακόμη και αν χρειαστεί να σκοτώσεις την υπερηφάνεια σου, να χαμογελάσει. Είναι καιρός να μάθεις να μετράς τις αξίες σου και όχι τα πτυχία σου. Να ζυγίζεις το βάρος των λέξεων σου, αποφεύγοντας να λειτουργείς εις βάρος των άλλων και να αναλαμβάνεις τις ευθύνες των πράξεων σου. Προστάτευσε τον αδύναμο και βρες τη δύναμη στο να αντιστέκεσαι σε ό,τι μαυρίζει την ηθική και την αισθητική σου. Μην προσπαθείς μονάχα να υπερβείς και να ξεπεράσεις την ανθρώπινη φύση σου.

Η μόρφωση πλέον, οδεύει σε παραμόρφωση και δε συνάδει με την παιδεία και την ανθρωπιά. Ζούμε σε μία εποχή όπου υπάρχει μόρφωση χωρίς παιδεία και άνθρωποι χωρίς ανθρωπιά. Η παιδεία, πλέον δεν αποκτιέται από τη μία μέρα στην άλλη ή με δασκαλίστικους λόγους, αλλά με το πείσμα και την πράξη. Οι καιροί είναι δύσκολοι και δεν ευνοούν. Έφθασε η στιγμή, να στάξουμε στην ζωή μας, μια στάλα παραπάνω ανθρωπιά. Αυτή σαφώς είναι και η ομορφιά που περικλείει τον άνθρωπο. Η συνεχής εξέλιξη του, η διαφορετικότητα και η αλλαγή του, για ένα καλύτερο αύριο, ένα καλύτερο μέλλον. Κανείς δε βρίσκεται πιο πάνω από κανέναν. Όλοι είμαστε φτιαγμένοι από χώμα και νερό, σάρκα και οστά, ύλη φθαρτή που αποπίπτει μέρα με τη μέρα, στιγμή προς στιγμή. Ας μην ξεχνάμε λοιπόν, ότι άνθρωπο δε σε κάνουν τα πτυχία, αλλά η παιδεία.

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news