Κάθε τέλος μπορεί να κρύβει μια υπέροχη νέα αρχή!

Ο Ιανουάριος πρώτος μήνας του πολιτικού έτους, πέμπτος μήνας του χριστιανικού έτους και άλλοτε ο ενδέκατος του ρωμαϊκού ημερολογίου είναι ο μήνας με τα λαμπρότερα φεγγάρια του χρόνου. Ο Ιανουάριος έγινε ο πρώτος μήνας του έτους από τον Ρωμαίο βασιλιά Νούμα Πομπίλιο, ο οποίος οργάνωσε το ημερολόγιο με βάση τον ήλιο. Ο Ιανουάριος πήρε το όνομα του από τον Ρωμαίο Ιανό, κάθε νέο μιας νέας αρχής.

Του Παντελη Θεοδοσίου

Στον Ιανουάριο ο λαός μας έχει δώσει διάφορες ονομασίες, όπως Μεσοχείμωνας, Γατόμηνας, Μεγαλομηνάς, Γενολοήτης, Κρυαρίτης και Καλαντάρης. Η παραμονή του ένου έτους μαζί με την Πρωτοχρονιά αποτελούν μέρες γεμάτες χαρά, λάμψη, μπόλικη χρυσόσκονη και φυσικά μια απερίγραπτη ανυπομονησία για το καινούργιο που θα έρθει. Από μικρό, οι γονείς μου με έμαθαν τέτοιες μέρες να κάνω τον δικό μου απολογισμό, να βάζω νέους στόχους, να κάνω νέα όνειρα και να έχω απαιτήσεις από τον εαυτό μου!

Παραμονές του 1987, στη δευτέρα δημοτικού, έφτιαξα την πρώτη μου λίστα στόχων. «Η λίστα σας πρέπει να έχει τουλάχιστον 10 στόχους», φώναζε από την κουζίνα η μάνα μου καθώς γέμιζε την γαλοπούλα. «Δέκα; Υπερβολικός αριθμός για ένα παιδάκι», σκέφτηκα τότε, παρόλα αυτά κράτησα μέχρι σήμερα αυτό το δέκα το καλό. Χρόνια μετά, 33 συγκεκριμένα, η λίστα αυτή συνεχίζει να έχει 10 στόχους. Κάθε χρόνο σημειώνω το υπερήφανο σκορ 9/10. Το ανεκπλήρωτο 10% σε όλες τις λίστες αποτελεί ο αριθμός ένα: Να χάσω κιλά. Σιχαίνομαι την αποτυχία. Δεν ξέρω και δεν θέλω να χάνω! Για πολλά χρόνια ήμουν εκνευρισμένος με μένα μέχρι που διάβασα μια έρευνα που έγραφε ότι το 80% του κόσμου δεν βάζει καν στόχους! Το 16% σκέφτεται τους στόχους του χωρίς να τους γράφει. Μόνο ένα 4% του πληθυσμού τους γράφει. Από αυτούς μόνο το 1% τους αξιολογεί. Μετά από αυτό, ένιωσα περήφανος για μένα, αποδέχτηκα τα κιλάκια μου και προχώρησα τον δρόμο μου. Η δημιουργία μιας λίστας στόχων αποτελείται από δύο μέρη: Τα όνειρα και τη δράση μας. Τα όνειρα μας είναι ο σπόρος μιας ιδέας και η φροντίδα, η ενέργεια που του δίνουμε για να ανθίσει είναι η δράση μας. Τόσο απλά! Για να γίνει πραγματικότητα ένα όνειρο, κατά συνέπεια και οι στόχοι μας χρειαζόμαστε μόνο μερικά κίνητρα, απόλυτη συγκέντρωση και πνευματική ηρεμία. Για να τα καταφέρω αποφάσισα από νωρίς ό,τι δεν είχε καμία σημασία πως ήταν για μένα η χρονιά που έφευγε. Οι καταπληκτικές χρονιές δεν έρχονται κατά τύχη. Εμείς είμαστε αυτοί που τις κάνουμε να είναι καταπληκτικές.

Το 2020 έφυγε αφήνοντας μια πολύ πικρή γεύση, όμως δεν με νοιάζει, αδημονώ να γευτώ το 2021. Το καινούργιο ξεκίνημα είναι αναζωογονητικό, εποικοδομητικό και αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ορίσω ξανά τον εαυτό μου και να τον βελτιώσω αισθητά.

Σε περιόδους κοινωνικής κρίσης, η συναισθηματική πίεση κάνει τους ανθρώπους να ξεχνάνε τις αξιες και τα ιδανικά τους. Ειδικά για φέτος, έγραψα και μια δεύτερη συμπληρωματική λίστα με δέκα αυτονόητους στόχους, ώστε να μου τους υπενθυμίζω συνεχώς. Να είμαι ευγνώμων με ότι έχω στη ζωή μου. Να απολαμβάνω τα μικρά και καθημερινά πράγματα. Να έχω μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Να έχω περισσότερη πίστη στον Θεό. Να περνάω περισσότερο χρόνο με την οικογένειά μου. Να είμαι πιο ευγενικός με τον εαυτό μου και τους άλλους. Να παραμένω ήρεμος. Να διαβάσω όσα περισσότερα βιβλία μπορώ. Να αδυνατίσω. Να διατηρήσω το χαμόγελό μου ό,τι και αν συμβαίνει!

Η φετινή λίστα των δέκα πραγματικών στόχων περιλαμβάνει συνειδητές επιλογές: Να εξελιχθώ, να κρατηθώ μακριά από τοξικούς ανθρώπους, να μην φθείρω το πνεύμα μου, να μην πονέσω την ψυχή μου, να προσπαθήσω να αγαπήσω και να αγαπηθώ περισσότερο. Να γελώ συχνά, να ονειρεύομαι περισσότερο. Να δίνω και να δίνομαι μόνο σε ό,τι με κάνει ευτυχισμένο, να κυνηγώ τις στιγμές γιατί από αυτές αποτελείται η ζωή και να ταξιδέψω σε χώρες μακρινές.

Με όλα αυτά να καίνε το μυαλό μου, λίγο μετά που αποχαιρετήσαμε το 2020 κλείστηκα μόνος μου στο υπνοδωμάτιο και κοίταξα τον εαυτό μου στον ολόσωμο καθρέφτη. Προσπάθησα να κάνω μια μεγάλη αγκαλιά στο είδωλό μου, σαν μια ιεροτελεστία μόνο για μένα! Αποφάσισα να δώσω άφεση αμαρτιών στον εαυτό μου και να απαλλαγώ από τα λάθη και τις κακές συνήθειες του παρελθόντος. Εκείνη η συμβολική στιγμή αποτέλεσε το έναυσμα για όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα που θα επιλέξω να έρθουν. Γιατί η ζωή καθορίζεται ελάχιστα από την τύχη και πολύ περισσότερο από τις επιλογές μας τις μικρές, τις καθημερινές ή τις μεγάλες και τις ριζικές!

Εκείνη τη στιγμή αυθόρμητα πρόσθεσα και τον 11ο στόχο για φέτος. Να αφιερώνω περισσότερο χρόνο στο παιδί που κρύβω μέσα μου και να συνεχίσω να ονειρεύομαι με τα μάτια ανοιχτά. Ό,τι κι αν συμβεί, κάθε τέλος μπορεί να κρύβει μια υπέροχη νέα αρχή!