Ινφλουένσερς: Αυτή η μάστιγα – Του Παντελή Θεοδοσίου

Ονομάζονται «Influencers» και αποτελούν τη μεγαλύτερη και πιο επικίνδυνη μάστιγα των ημερών μας. Ο όρος προέρχεται από το ρήμα influence, που σημαίνει «επηρεάζω» – άρα γενικά αυτό το άτομο ασκεί επιρροή γύρω του.

Προσωπικά σιχαίνομαι το είδος τους και τους θεωρώ σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνους για το σημερινό κατάντημα των κοινωνικών δικτύων σε δίκτυα χειραγωγίας. Ήρθαν μαζί με τη δυνατότητα απόκτησης δημοσιότητας χωρίς μεσάζοντες και φαίνεται πως θα μείνουν όσο η οικονομία των social media όχι μόνο επιβιώνει, αλλά και ανθεί. Υψηλά αμειβόμενα πιόνια των πολυεθνικών που κατάφεραν να επηρεάζουν όλες τις «κουτσές Μαρίες» σε κάθε πλευρά του πλανήτη.

Όπως ισχύει σε όλα τα επίπεδα της ζωής, η ποιότητα των influ- encers που ψωμίζονται στο ελληνικό και κυπριακό διαδίκτυο είναι ενδεικτική της ποιότητας των όσων διαμορφώνουν την κοινή γνώμη. Έτσι, διάφοροι ημιάσημοι και ανθυποστάρ ενός ανύπαρκτου star system γίνονται ξαφνικά διάσημοι με μοναδικό τους εφόδιο στην πορεία προς τη δόξα, το γυμνασμένο σώμα τους και τον ζηλευτό βίο που διάγουν. Παίρνουν χρήματα για να διαφημίσουν προϊόντα ή υπηρεσίες, συνήθως χωρίς καν να διαθέτουν έστω και μία κατ’ ευφημισμό ειδίκευση πάνω στο αντικείμενο ή την υπηρεσία που διαφημίζουν.
Όλη αυτή η φούσκα της δημοσιότητας και της αυτοπροβολής αποτελεί πλέον ένα μεγάλο κομμάτι του σύγχρονου μάρκετινγκ. Η επίδραση που έχουν στο κοινό είναι αναμφισβήτητη και δυστυχώς άνθρωποι με σπουδαίες γνώσεις, τεράστια εμπειρία και σεβασμό στο αντικείμενο της διαφήμισης, της οπτικής επικοινωνίας και του μάρκετινγκ παραχωρούν τις θέσεις τους σε influencers, οι οποίοι τίποτα χρήσιμο δεν έχουν να παρέχουν στον πολιτισμό μας. Προσπαθώ να δείξω σεβασμό στους influencers, γιατί πιστεύω ακράδαντα το κλασικό κλισέ «κάθε δουλειά έχει τις δυσκολίες της». Παρόλα αυτά, λέω «ώπα ρεεε» σε όλα τα stories και χορηγούμενες διαφημίσεις που ξεπετάγονται από παντού και νιώθω ότι μου χακάρουν τον εγκέφαλο.

Γέμισε το διαδίκτυο με βιντεάκια από ημίγυμνες, φτιαχτές από σιλικόνη κοπελίτσες να μου λένε «επειδή με ρωτάτε για την κρέμα ημέρας που χρησιμοποιώ». Η κάθε τελειωμένη βλαχοντάνα να παραβιάζει όλες μου τις στιγμές και στην προσπάθειά της να ξεχωρίσει, να αλλάζει την ατάκα σε «επειδή θα με ρωτήσετε, να σας προλάβω» και παραμένω με την απορία αν στα αλήθεια την ρωτάει κανείς.

Το μήνυμα που μεταδίδουν κάθε φορά φτάνει σε πολύ κόσμο, διότι τους παρακολουθούν χιλιάδες ή και εκατομμύρια άτομα στις σελίδες τους. Χωρίς κάποιο ηθικό έλεγχο ή χωρίς ίχνος μιας κοινά αποδεκτής αισθητικής φτάσαμε στο σημείο που όλος ο πλανήτης ακολουθεί σαν ζόμπι τον εκάστοτε διάσημο, ο οποίος τον οδηγεί στα δικά του μονοπάτια.
Χρησιμοποιούν τη φήμη τους και τη δύναμή τους στα social media για προσωπικό όφελος, τρανώνοντας έτσι την κυριαρχία τους. Προκαλούν σε κάθε τους δημόσια εμφάνιση και με τη βοήθεια της σύγχρονης δημοσιογραφίας ξεπηδούν κάθε λίγο και λιγάκι τίτλοι ειδήσεων του τύπου: «Σάλο η μία, πάταγο η άλλη, ανέβασε θερμοκρασίες η παράλλη». Νισάφι με το κάθε κρέας που κυκλοφορεί τσιτσίδι για να εισπράξει like, share και σημασία. Τα νέα πρότυπα που λανσάρονται και προωθούνται από τον κάθε δημοσιογραφίσκο της δεκάρας είναι μόνο για τα μπάζα.
Η κοινωνία μας και ειδικά οι νέοι μας έχουν ξεφύγει. Η ανθρώπινη διάσταση και το πνεύμα πέρασε σε δεύτερο, τρίτο, πέμπτο επίπεδο μην σας πω. Ζούμε στην εποχή που οι κοπέλες μετατράπηκαν (και το χαίρονται κιόλας) σε κρέατα προς επίδειξη. Η σιλικόνη έχει κατακλύσει τα σώματά τους πάνω στα οποία βρίσκουν θέση όλου του κόσμου οι ψευτιές.
Οι νέοι άντρες έχουν πρόχειρη την εγκληματικότητα και την είδαν γκάνγκστερ και αλυσοκαδένες. Πρόχειροι οι βιασμοί στο ημερήσιο μενού και στη διάθεση του κάθε τράπερ άντρακλα που δεν έμαθε από το σπίτι του τι θα πει σεβασμός.
Όλοι και όλες ψοφάνε για ένα ίδιο ρούχο ή μια ίδια τσάντα που φόρεσε ή κράτησε η τάδε influencer, για ένα live ή για ένα story από το στέκι που έκανε κι εκείνη την εμφάνισή της. Όσο οι σωροί των like ή των emoticons αυξάνονται κάτω από κάθε σας δημοσίευση τόσο μεγαλώνει ο εγωισμός και η ωραιοπάθειά σας. Παρατηρώ προσεκτικά τη νεολαία και βλέπω μια όμορφη γενιά με γυμνασμένα σώματα, όμορφα μαλλιά και ωραία ρούχα. Πολύ καλύτερα σε σχέση με τη δική μας γενιά, που όσο να ‘ναι είμαστε κομματάκι αγύμναστοι και υπέρβαροι, αλλά νισάφι. Βάλτε ένα τέλος σε όλον αυτόν τον εξευτελισμό και παραλογισμό. Αγαπήστε το πνεύμα σας όσο αγαπάτε το σώμα σας. Αναθεωρήστε λίγο τα πρότυπά σας και επενδύστε λίγο στους εαυτούς σας (κυρίως στην ψυχή και το μυαλό σας).
Αποκτήστε μια σφαιρική άποψη για τον κόσμο σας και πέντε βασικές γενικές γνώσεις. Νέοι άνθρωποι και δεν έχετε κάτι να πείτε εκτός από κουτσομπολιά και τα ρούχα της μιας και της άλλης. Βασικές γνώσεις ιστορίας, γεωγραφίας και λίγη κοινωνική μόρφωση δεν έβλαψαν ποτέ κανέναν.
Όλοι τρέχετε να σπουδάσετε. Γέμισε ο πλανήτης με αμόρφωτους – μορφωμένους στόκους, άβουλα όντα έρμαια των πολυεθνικών. Όλοι τρέχετε για να αποκτήσετε ένα χαρτί. Τι να το κάνετε το χαρτί, αγάπες μου, αν πίσω από τον κοιλιακό και τους μύες το μέσα σας αξίζει μόνο για χαρτί υγείας; Γιατί αυτό γίνεται στην τελική.
Μια όμορφη εμφανισιακά κοινωνία που αξίζει μόνο για τα σκατά. Κοινωνικά αμόρφωτοι, χωρίς κριτική σκέψη, χωρίς υπόβαθρο, χωρίς συναισθήματα, χωρίς αρχή, μέση και τέλος. Κάποτε ζούσαμε σε μια κοινωνία που θέλαμε να διαφέρουμε. Αγαπούσαμε και σεβόμασταν τον πλησίον μας, αλλά ταυτόχρονα θέλαμε και να τον ανταγωνιστούμε (βλ. ευγενής άμιλλα). Προσπαθούσαμε όλοι να έχουμε τον τύπο μας, εκείνο το κατιτίς παραπάνω που θα μας ξεχώριζε από τη μάζα. Πλέον, αν δεν είστε φτηνές φωτοτυπίες του κάθε αυταπάγγελτου αποτυχημένου ανθυποστάρ και ινφλουένσερ, δεν υπάρχετε.