Η φλόγα της ανθρώπινης ψυχής – Της Ρούλας Πέτρου

Το μεγαλύτερο ταξίδι μας το κάνουμε με την ψυχή μας έγραψε ο αλησμόνητος Νίκος Καζαντζάκης. Mεγάλη αλήθεια.

Λένε πως η ομορφιά ξεγελάει τη σάρκα για να πάρει την άδεια να φτάσει στην ψυχή. Ίσως είναι αλήθεια, τις περισσότερες φορές τουλάχιστον. Εγώ πιστεύω  πως όταν ξέρεις να κοιτάζεις με τα μάτια της ψυχής, στην ζωή σου θα προσελκύεις  τα όμορφα, τα αληθινά, ότι έχει αξία, βάθος και ουσία. Τι νόημα έχει τούτη η ζωή; Σίγουρα αναρωτηθήκαμε όλοι μας κάποιες φορές. Είναι όλα μάταια; Υπάρχει κάρμα; Πιστεύετε στην τύχη ή εμείς ζωγραφίζουμε τη ζωή μας με τις επιλογές μας; Η ζωή και ο χρόνος  αναμφισβήτητα μας δείχνουν στην πορεία της  διαδρομής μας ότι η ανθρώπινη ψυχή έχει φλόγα. 

Η έκφραση των συναισθημάτων είναι το κλειδί της ψυχοσωματικής  ισορροπίας. Η ψυχή χωρίς αγάπη αρρωσταίνει, όταν πονά αιμορραγεί και συνεπώς έχει μεγάλο αντίκτυπο στο σώμα. Η ψυχή μας χρειάζεται όμορφους ανθρώπους, μεθυστικά φιλιά, αγκαλιές, έρωτα, αγάπη, χαμόγελα, μουσικές διαδρομές, ταξίδια, χρώματα, πλούσιες εμπειρίες, επιτυχίες, ελπίδα. Όλοι γνωρίζουμε ότι στην ζωή δεν είναι όλα ρόδινα και κάποιους ανθρώπους η ζωή, η μοίρα  τους κτυπά αλύπητα. Είναι απρόβλεπτη η ζωή και για τα όμορφα που μας συμβαίνουν και για τα άσχημα. Όσο και να προσπαθεί ο άνθρωπος να βάλει τη ζωή του σε κουτάκια, είναι ανέφικτο.

Σημασία δεν έχει λοιπόν να μην σπάσουν τα φτερά μας αλλά όταν σπάσουν να παραμείνουν δυνατά. Κάθε μέρα να ξυπνάς με δύναμη στην καρδιά και διαύγεια  στο μυαλό. Τα λάθη είναι απλώς μέρος της ζωής μας και μας βοηθούν να αναπτυχθούμε. Να ζήσεις όσα περισσότερα μπορείς στο ταξίδι της ζωής σου γιατί το αξίζεις. Μην κάνεις εκπτώσεις στις επιλογές σου όταν νιώθεις μοναξιά. Θα το μετανιώσεις και η ψυχή σου θα ουρλιάζει. Η πιο μεγάλη αρετή του ανθρώπου είναι να έχει καρδιά. Κυνήγησε μόνο αυτά που αιχμαλωτίζουν την καρδιά και όχι το μυαλό εάν θέλεις  η ψυχή και το πνεύμα σου να είναι ελεύθερα.

Δυστυχώς, γύρω μας πάντα θα υπάρχουν και οι τοξικοί άνθρωποι που δεν έχουν παιδεία και καλοσύνη, αλλά μια ψυχή δηλητηριασμένη και με τοξική συμπεριφορά. Θα προσπαθούν  όπως και τα φίδια να ρίξουν το δηλητήριο τους και να σου καταπιούν το αίμα με όποιο τρόπο μπορούν. Αγνόησε τους αν μπορείς, αλλιώς κοίταξε τους στα μάτια και  εξηγήσου ή ακόμα καλύτερα εάν μπορείς απομάκρυνε τους από την ζωή σου. Ο Oscar Wilde έγραψε κάτι πολύ σπουδαίο «Μας  μαθαίνουν να μετράμε τα λεπτά, τις ώρες, τις μέρες, τα χρόνια, αλλά κανένας δεν μας είπε για την σημασία της στιγμής». Η ζωή είναι στιγμές. Δώσε αξία στην στιγμή λοιπόν και κάνε πράγματα που αγαπάς, που γουστάρεις με πάθος, με τρέλα, με γέλιο. Μάθε να αφήνεις πίσω σου ότι δεν σου αξίζει, πολέμα για ότι αγαπάς με ζήλο και θα έρθει η ώρα που η ζωή θα σε ανταμείψει.

Αν η ζωή σε ευλογήσει και σου στείλει έναν λεβέντη άντρα που σε αγαπά με την ψυχή του και στο  δείχνει κράτα τον κοντά σου και γίνε ο καθρέφτης του. Και να θυμάσαι πάντα ο άντρας που γουστάρει, ο άντρας που αγαπά και σε θέλει στην ζωή του θα στο δείξει. Μην ψάχνεις μεγάλα πράγματα στην ζωή σου. Ψάξε εκείνα τα μικρά που θα κάνουν μεγάλη τη ζωή σου, όπως είναι η αγάπη, ο σεβασμός, η αγκαλιά, ένα φιλί,  η ασφάλεια, η εμπιστοσύνη και οι όμορφοι άνθρωποι με ψυχή διαμαντένια, κρυστάλλινη, γεμάτη φώς. «Μια ψυχή δεν μπορεί να δει το ωραίο εάν δεν είναι ωραία αυτή η ίδια».