Η πανδημία έφερε μαζικά λουκέτα

Κανείς δεν γνωρίζει πόσα καταστήματα θα αντέξουν μετά την πανδημία. Καθημερινά ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες καταστημάτων βάζουν λουκέτο στα μαγαζιά τους.

Του Ζανέττου Λουκά

Από τα εμβληματικά καταστήματα μέχρι τα μικρά καταστήματα ο αγώνας για επιβίωση είναι τεράστιος, αφού η πανδημία φαίνεται ότι δεν ξεχωρίζει από μεγέθη και ονόματα. Η μειωμένη ζήτηση των καταναλωτών, οι μειωμένες δαπάνες ψυχαγωγίας και οι διαδικτυακές και τηλεφωνικές παραγγελίες από το σπίτι υποχρεώνουν αρκετές επιχειρήσεις να τερματίζουν τους κύκλους εργασιών τους. Η βιομηχανία λιανικής που αγωνίζεται τα τελευταία χρόνια, ξεπερνώντας το εμπόδιο της οικονομικής κρίσης τώρα αντιμετωπίζει ένα πολύ μεγαλύτερο εμπόδιο, αυτό της πανδημίας. Στην Κύπρο και συγκεκριμένα στην ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου βλέπουμε καθημερινά μαγαζιά και επιχειρήσεις να κλείνουν κάνοντας φτωχότερο το λιανικό εμπόριο. Εστιατόρια και κέντρα εστίασης, μπυραρίες και νυχτερινά μαγαζιά, καταστήματα είδη ένδυσης και υπόδησης αλλά και άλλα διάφορα καταστήματα είναι κλειστά αδυνατώντας να αποπληρώσουν τα ογκώδη χρέη που μαζεύτηκαν τον τελευταίο χρόνο.

Η κυπριακή κυβέρνηση έλαβε μέτρα προσφέροντας αρκετά πακέτα στήριξης, τα οποία όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις, αδυνατούν να καλύψουν την έκταση της ζημιάς. Μοιραία είναι επίσης και η θέση που βρίσκονται οι εργαζόμενοι στην εστίαση, που αναγκάζονται να ζουν με ένα πενιχρό επίδομα και ακόμα χειρότερα είναι οι εποχικά εργαζόμενοι που εργάζονταν σε μέρη που αφορούν τον τουριστικό τομέα.

Κανείς δεν γνωρίζει πότε και πως θα τελειώσει η πανδημία. Αρκετός κόσμος συμωνεί με τους χειρισμούς αναφορικά με το θέμα της υγείας, όμως δυστυχώς η επιβίωση του ανθρώπου είναι εξίσου σημαντική. Η οικονομική κρίση προηγούμενων ετών αλλά και τα πρόσφατα lockdown «άφησαν πληγές» στα καταστήματα, όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά ακόμα και σε περιοχές… πρώτης προβολής και σε γνωστές «εμπορικές πιάτσες».