Η μεγάλη επαναφορά της ζωής

Πώς να προσαρμοστείτε και να ευδοκιμήσετε όταν όλα πάνε κατά διαόλου. Ένας οδηγός επανεκκίνησης για μία κοινωνία η οποία λανθασμένα προσδιορίζει τι είναι σημαντικό στη ζωή.

Του Ζανέττου Λουκά

Ο πλανήτης που κατοικούμε έχει αλλάξει αρκετές φορές μέχρι σήμερα.

Η προϊστορία δείχνει ότι ο ίδιος ο πλανήτης πάντοτε βρίσκει τον τρόπο και επαναφέρεται στα αρχικά του στάδια. Αυτή τη στιγμή ο πλανήτης δεν αλλάζει όπως αρκετοί πιστεύουν. Αλλάζουν οι άνθρωποι και το είδος τους, λόγω της πανδημίας που αντιμετωπίζουμε. Ως είδος περνάμε από μια ιστορική μετάβαση, καθώς όλα όσα γνωρίζαμε για τη ζωή και πως πρέπει να ζούμε είναι πλέον αμφισβητήσιμα.

Ο κόσμος στον οποίο ζούμε τώρα είναι αναμφισβήτητα διαφορετικός από αυτόν που γνωρίζαμε πριν από την πανδημία. Αρκετοί άνθρωποι επανεξετάζουν το θέμα της ζωής και τι σημαίνει «να ζεις». Το ξέσπασμα της πανδημίας έχει επηρεάσει πολλαπλά κομμάτια της καθημερινής μας ζωής και στέκεται ως κεντρικό σημείο στον ρου της ιστορίας η οποία αλλάζει ριζικά τον τρόπο που ζούμε. Η πανδημία έχει καταστήσει ξεκάθαρα δύο πράγματα:

Το πρώτο είναι ότι η ζωή είναι σύντομη και το δεύτερο ότι τίποτα δεν είναι εγγυημένο σ ’αυτόν τον κόσμο.
Οι άνθρωποι αυτή τη στιγμή διέρχονται από μια προσωπική κρίση, καθώς υπάρχουν αβεβαιότητες σχετικά με την καριέρα τους, το μέλλον τους, τον τρόπο ζωής τους, τις σχέσεις και τι σημαίνει να
ζουν μια επιτυχημένη ζωή. Μάλιστα για κάποιους τίποτα δεν έχει νόημα πλέον. Η πανδημία διέλυσε τα θεμέλια της αυτοπεποίθησής τους.

Πλέον έχουμε όλοι αναγκαστεί να κοιτάξουμε την πραγματικότητα στα μάτια. Ο κόσμος ψάχνει την οικονομική σταθερότητα για να αντέξει τις αβέβαιες συνθήκες του μέλλοντος.

Πώς να βεβαιωθούμε ότι επιβιώνουμε και ευδοκιμούμε σωστά.

Οι αναλφάβητοι του 21ου αιώνα δεν είναι εκείνοι που δεν μπορούν να διαβάσουν και να γράψουν, αλλά εκείνοι που δεν μπορούν να εξελιχθούν με τους νέους κανόνες της ζωής. Δυστυχώς. Οι δεξιότητες, οι συμπεριφορές και τα καθήκοντα που κάποτε κέρδιζαν βραβεία μπορεί πλέον να μην ισχύουν στον νέο κόσμο εργασίας.

Τα καλά νέα είναι ότι έχουμε ακόμα μια ευκαιρία για μια νέα αρχή. Μπορούμε να επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο και να ζήσουμε τη ζωή μας.

Δεν χρειάζεται να κάνουμε δραστικές αλλαγές, να αλλάξουμε δουλειά ή να καταστρέψουμε ριζικά την προηγούμενη ρουτίνα της ζωής μας. Απλά χρειάζεται να προσπαθήσουμε να αναβαθμίσουμε τον τρόπο σκέψης και λειτουργίας του εγκεφάλου μας προς τη νέα τάξη των πραγμάτων.

Μπορούμε να αρχίσουμε να δουλεύουμε τον τρόπο σκέψης και αντίληψης μας για το τι σημαίνει να έχουμε μια «σταθερή» ζωή, πώς να ξεκινήσουμε μια νέα καριέρα, τι μας κάνει ευτυχισμένους και τι ο κόσμος ορίζει ως «καλή ζωή».

Μια σημαντική ερώτηση που μπορώ να σου κάνω αναφορικά με το μέλλον σου είναι η εξής: Αν εσύ και εγώ συναντηθούμε τρία χρόνια από σήμερα, τι θα ήθελες σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο να έχεις πετύχει έτσι ώστε να θεωρούνται αυτά τα χρόνια επιτυχή;

Είναι μια πολύ σημαντική ερώτηση που μπορεί να σε βοηθήσει να σχεδιάσεις το μέλλον σε όλους τους τομείς της ζωής σου σε ένα κρίσιμο στάδιο της ζωής σου.

Ποιες είναι οι αλλαγές που θέλεις να συμβούν στη ζωή σου; Προσδιόρισε τα βήματα που πρέπει να κάμεις για να καταφέρεις να δημιουργήσεις όλα αυτά στην πραγματικότητα.

Ένας τρόπος για να πετύχεις αυτό που θέλεις είναι να επιταχύνεις την προσωπική εκμάθησή σου, να βελτιώσεις τις δεξιότητες σου ή ακόμη και να μάθεις νέες δεξιότητες όπου θα σε βοηθήσουν να ενταχθείς στις νέες συνθήκες ζωής. Να θυμάσαι ότι κάθε δεξιότητα που αποκτάς διπλασιάζει τις πιθανότητες επιτυχίας σου!

Περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η πρακτική των παλιών δεξιοτήτων και η εκ νέου εκμάθηση νέων είναι το κλειδί για μια ζωντανή και ενθουσιώδη ζωή. Η μαθησιακή ευελιξία είναι αυτό που δίνει νέο νόημα στην ζωή σου.

Η προσαρμογή στη νέα ζωή μας δίνει τη δυνατότητα να σταθούμε σε νέες συνθήκες και να παρακολουθούμε εκ του ασφαλούς την κατάσταση. Για να πετύχεις στην καινούρια ζωή που ακολουθεί, πρέπει να βρίσκεσαι συνεχώς σε κατάσταση αναπροσαρμογής και συνεχώς να εξελίσσεσαι.

Η πραγματική εκπαίδευση ξεκινά μέσα από την καριέρα μας, η οποία απαιτεί να μαθαίνουμε συνεχώς, να βελτιώνουμε τις δεξιότητές μας και να προσαρμοζόμαστε όταν το απαιτεί η κατάσταση. Ανεξάρτητα από τις περιστάσεις εσύ είσαι ο συγγραφέας των ιστοριών της ζωής σου. Εσύ έχεις τον απόλυτο έλεγχο στους περισσότερους τομείς της ζωής σου. Όταν η ζωή είναι αβέβαιη, θα πρέπει να αναρωτιέσαι: «Τι μπορώ να ελέγξω;».

Η καθημερινή μας νοοτροπία, η ασφάλεια και η προστασία μας, οι αντιδράσεις μας σε ό, τι λένε και κάνουν οι υπόλοιποι, ο τρόπος που περνάμε το χρόνο μας, με ποιον αποφασίζουμε να περάσουμε το χρόνο μας, που αναλώνουμε τις ενέργειές μας, για ποια πράγματα που ίσως μας αφορούν αξίζει να ανησυχούμε και ποια όχι.

Δεν είναι ποτέ αργά για να ξεκινήσουμε μία νέα αρχή. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να ορίσουμε έναν νέο σκοπό στη ζωή μας και να ξεκινήσουμε τις νέες αλλαγές τώρα για να καταφέρουμε να έχουμε το μέλλον που θέλουμε. Αυτό που νομίζαμε ότι ξέραμε για τη ζωή και τη διαβίωσή του έχει αλλάξει. Ξαναγράψτε τους νέους «κανόνες» για να αξιοποιήσετε στο έπακρον τη ζωή σας.