Η μεγάλη αυτοπεποίθηση των ηλίθιων ανθρώπων

Όταν είσαι υπερβολικά ηλίθιος ώστε να αντιληφθείς πως είσαι ηλίθιος, διακατέχεσαι από υπερβολική αυτοπεποίθηση που προσωπικά με αφήνει…κάγκελο!

Της Βέρας Κοσμά

Είναι γεγονός… Δεν υπάρχει άνθρωπος στη γη που να πιστεύει ότι είναι ηλίθιος. Ποτέ και κανένας δεν μίλησε για τον εαυτό του λέγοντας «Είμαι βλάκας», παρά μόνο κάποιες φορές και αυτό, πάντα χαϊδευτικά. Όλοι σε αυτό τον κόσμο πιστεύουμε πως μπορεί να μην είμαστε ιδιοφυίες (αυτό δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα) αλλά σίγουρα ανήκουμε πάνω από το average. Όπως είναι φυσικό, οι σκέψεις μας ακούγονται πάντα έξυπνες και λογικές σε εμάς. Το άρθρο μου όμως δεν έχει να κάνει με την εξυπνάδα αλλά με την αυτοπεποίθηση που έχουν κάποιοι. Όπως είχε πει ο Charles Bukowski και με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη: «Το πρόβλημα με τον κόσμο είναι ότι οι έξυπνοι άνθρωποι είναι γεμάτοι αμφιβολίες, ενώ οι ηλίθιοι είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση». Πόσες φορές έχεις συναντήσει ανθρώπους οι οποίοι είναι υπερβολικά σίγουροι για τη γνώμη τους, ανθρώπους που θέλουν να λένε την τελευταία κουβέντα, άσχετο αν είναι σωστή ή λάθος, και δεν δέχονται αντίθετη άποψη; Πάρα πολλές φορές… Προσωπικά έρχομαι συχνά αντιμέτωπη με άτομα που έχουν ολοφάνερο λάθος για κάποιο συγκεκριμένο θέμα, δεν έχουν καν διαβάσει τα σχετικά για το ζήτημα, αλλά έχουν τόση εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και σε όσα λένε που με αφήνουν άφωνη. Άτομα τα οποία αυτοβαφτίστηκαν ψυχολόγοι, γιατροί, επιδημιολόγοι, δικηγόροι, οικοδόμοι, διατροφολόγοι, γυμναστές ανοίγουν το στόμα τους και αραδιάζουν αρλούμπες. Αρλούμπες που μπορεί να διάβασαν από άλλους «επιστήμονες» στο facebook και τα παπαγαλίζουν σαν δικές τους θεωρίες και απόψεις.

Αγαπημένοι μου φίλοι, οι ηλίθιοι βρίσκονται ανάμεσα μας… Είναι παντού, προέρχονται από όλες τις κοινωνικές τάξεις και είναι πάντα έτοιμοι να προκαλέσουν ζημιά στους άλλους. Γιατί αυτά τα άτομα «είναι πάντα έτοιμα να σου «λύσουν» το πρόβλημά σου, είτε ζητήσεις είτε δε ζητήσεις βοήθεια. Είναι πάντα σε ετοιμότητα για να κάνουν μακροσκελείς μονολόγους χωρίς νόημα, να επικρίνουν τις άλλες απόψεις και να επιβληθούν.

Πηγή Lifeberrys.com

Αυτό το είδος ανθρώπων μου προκαλεί πονοκέφαλο, με κουράζει και με κάνει να αναρωτιέμαι: Από που όμως πηγάζει όλη αυτή η αυτοπεποίθηση; Ποιος τους κοροϊδεύει; Γιατί κάποιος δεν τους λέει πως πρέπει να κλείσουν το στόμα τους μέχρι να κάνουν μεταμόσχευση εγκεφάλου; Σύμφωνα με το φαινόμενο Dunning-Kruger οι «ανεπαρκείς» άνθρωποι συνήθως υπερεκτιμούν τις ικανότητες, τις γνώσεις και τον εαυτό τους, αδυνατούν να αναγνωρίσουν τη δική τους έλλειψη δεξιοτήτων, αποτυγχάνουν να αναγνωρίσουν την έκταση της ανεπάρκειας τους και φυσικά αποτυγχάνουν να υπολογίσουν με ακρίβεια τις δεξιότητες των άλλων. Από την άλλη, οι ειδικοί σε έναν τομέα, συχνά υποτιμούν τις γνώσεις τους και τις ικανότητές τους ή πιστεύουν ότι και οι άλλοι γύρω τους βρίσκονται σε παρόμοιο επίπεδο. Αυτό συμβαίνει επειδή όσο περισσότερα μαθαίνουν για ένα θέμα τόσο συνειδητοποιούν πόσο πολύπλοκο είναι και πόσα πολλά έχουν ακόμα να μάθουν. Σύμφωνα επίσης με το πείραμα Dunning-Kruger οι «ανεπαρκείς» βαθμολόγησαν τις ικανότητες τους υψηλότερα από την πραγματικότητα, ενώ οι έξυπνοι άνθρωποι βαθμολόγησαν τους εαυτούς τους χαμηλότερα. Όταν όμως ήρθαν σε επαφή με τα αποτελέσματα και την πραγματικότητα η εκτίμηση των έξυπνων ανθρώπων ανέβηκε ενώ των ανεπαρκών δεν άλλαξε καθόλου. «Στου κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα»…

Ναι, είναι αποδεδειγμένη θεωρία. Οι ηλίθιοι συχνά εκτιμούν υπερβολικά τον εαυτό τους και έχουν μια παραπλανητική υπεροχή για τις ικανότητές τους. Γι ́αυτό και ο ηλίθιος άνθρωπος είναι το πιο επικίνδυνο είδος ανθρώπου. Γιατί με την αυτοπεποίθηση που έχει μπορεί να βρεθεί σε θέσεις κλειδιά… Όταν οι πραγματικοί επιστήμονες είναι γεμάτοι αμφιβολίες για τις ικανότητές τους, οι ηλίθιοι νομίζουν πως μπορούν να κατακτήσουν τον κόσμο. Και κάποιες φορές τα καταφέρνουν με αποτέλεσμα; Εμείς να κυβερνόμαστε από αυτούς.