Η μαγεία των Χριστουγέννων – Της Ελένης Σεργίου

Τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος που όλα είναι ποιο μαγικά, ποιο χαρμόσυνα. Άλλωστε και η ετυμολογία της λέξης εκπέμπει χαρά, αγάπη και γαλήνη στις καρδιές μας. Η γέννηση Του Χριστού είναι μια μεγάλη γιορτή όπου οι πλείστοι άνθρωποι την γιορτάζουν. Αυτές τις ημέρες όλοι τείνουμε να είμαστε λίγο ποιο ανθρώπινοι, σάμπως και ξαφνικά πατάμε ένα κουμπί και μεταλλασσόμαστε. Έχουμε ανεβασμένη διάθεση, συγχωράμε ποιο εύκολα, βλέπουμε ποιο πολύ τους στενούς μας ανθρώπους και γενικά ξεχνάμε για λίγο τη ρουτίνα μας.

Βέβαια υπάρχει και η μελαγχολία. Μελαγχολία για τα άτομα που έφυγαν, για όσους νιώθουν μοναξιά, για όσους δεν έχουν μια συντροφιά να μοιραστούν αυτές τις γιορτινές ημέρες. Για εσένα μπορεί να είναι μια περίοδος χαράς και διασκέδασης. Έχεις αναρωτηθεί ποτέ όμως πόσο πολύ υποφέρουν μερικοί άνθρωποι αυτές τις ημέρες; Είτε φανερά, είτε σιωπηλά. Ξέρεις όταν βλέπεις κάποιον να περνά καλά και να χαμόγελα δεν σημαίνει ότι αυτό συμπίπτει με τον εσωτερικό του κόσμο. Μην ξεγελιέσαι από την βιτρίνα που θέλουν να δείχνουν ορισμένοι. Προσπάθησε πάντα να εμβαθύνεις στο μέσα τους και να διαβάζεις τα μάτια τους. Αυτές τις ημέρες προσπάθησε να είσαι κοντά στα άτομα που γνωρίζεις ότι δεν έχουν κάποιον άνθρωπο γύρω τους, που νιώθουν μοναξιά και που υποφέρουν σιωπηλά. Δείξε τους ότι είσαι εκεί, με μικρές ανθρώπινες πράξεις. Πράξεις αγάπης και αλληλεγγύης. Άλλωστε αυτό είναι το νόημα των Χριστουγέννων. Η αγάπη και η ελπίδα. Η ανιδιοτελής αγάπη για τον συνάνθρωπό μας. Η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή, για ένα κόσμο που μοιάζει περισσότερο με κόσμο όπου κατοικούν άνθρωποι.

Για φαντάσου. Δεν θα ήταν υπέροχο αν αυτό το συναίσθημα της αγάπης, της αλληλεγγύης και της συντροφικότητας μας διακατείχε ολόχρονα και όχι μόνο την περίοδο των Χριστουγέννων; Αν η έγνοια για τον διπλανό μας δεν είχε ημερομηνία λήξης και ήταν μέρος της ζωής μας;

Πρέπει και επιβάλλεται να μάθουμε να ζούμε με αυτές τις αξίες. Κατά βάθος όλοι το ξέρουμε, ότι όταν κατακλυζόμαστε από αυτά τα συναισθήματα όλα είναι ποιο εύκολα, ποιο μαγικά, ποιο παραμυθένια.

Και να θυμάσαι! Δεν είναι τα στολίδια, τα λαμπιόνια και τ’ άστρα που φέρνουν τα Χριστούγεννα. Αλλά το συναίσθημα που βγαίνει μέσα από τη ψυχή του ανθρώπου. Αυτά τα Χριστούγεννα λοιπόν, εύχομαι αυτό το συναίσθημα να σας διακατέχει ολόχρονα.