Η μάχη ενάντια στη φύση

Του Άντρου Γ. Καραγιάννη

Τροπικά δάση καταστρέφονται από τις πυρκαγιές, έρημοι σχηματίζονται σ’ όλες τις ηπείρους, παγετώνες λιώνουν και η αύξηση της θερμοκρασίας δημιουργεί “κλιματικούς πρόσφυγες”. Το εύλογο ερώτημα που τίθεται, είναι αν τελικά αργήσαμε και πόσο, να συνειδητοποιήσουμε τη ζημιά που προκαλούμε στον πλανήτη μας και αν είναι εφικτή η διάσωσή του.

Η κλιματική αλλαγή μας έχει προλάβει, φτάνοντας πιο γρήγορα από ότι πιθανόν, να αναμέναμε. Ερευνητές, που ασχολούνται με τους παγετώνες, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα die Welt, παραδέχονται ότι σήμερα οι παγετώνες λιώνουν τρεις φορές πιο γρήγορα, από ότι υπολόγισαν, πριν 10 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι η στάθμη του νερού της θάλασσας θα αυξηθεί σε επικίνδυνα επίπεδα. Το Μπαγκλαντές, για παράδειγμα, δεν θα μπορεί πλέον να κατοικηθεί, ενώ θα πληγούν πόλεις, όπως η Νέα Υόρκη, η Σαγκάη, το Αμβούργο, η Βρέμη, η Μουμπάι, η Αλεξάνδρεια, η Καλκούτα, το Ρίο κ.ά.

Ένας στους τέσσερις Αφρικανούς που ζει κοντά στη θάλασσα, θα αναγκαστεί να ψάξει άλλο τόπο διαβίωσης, αν δεν σταματήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη. Τα κοράλλια χάνονται από τις θάλασσες, κάθε μέρα εξαφανίζονται 150 ήδη χλωρίδας και πανίδας, τη στιγμή που οι ηγέτες αποφάσισαν να περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς κελσίου. Οπως σωστά επεσήμανε αρθρογράφος της die Welt, η Ευρώπη μετατρέπεται κλιματικά κι σταδιακά σε Αφρική.

Σωστή είναι, επίσης και η διαπίστωση ότι οδηγούμαστε σ’ έναν Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο ενάντια στη φύση και σ’ εμάς τους ίδιους.

Η επιστημονική οικογένεια αναγνωρίζει ότι η συνεχιζόμενη κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει στην εξαφάνιση του ανθρώπου από τον πλανήτη σε 100 χρόνια. Τουλάχιστον οι νέοι άνθρωποι ανησυχούν για την κλιματική καταστροφή και δείχνουν στους ενήλικες τον δρόμο των διαδηλώσεων υπέρ της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, στέλνοντας το βροντερό μήνυμα ότι χωρίς καθαρό κλίμα δεν μπορεί να υπάρξει ζωή.

Το 2018 αποτέλεσε τη χρονιά ρεκόρ στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, κάτι που θορύβησε αρκετές χώρες οι οποίες βασίζονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην ηλιακή και αιολική ενέργεια για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Στις ΗΠΑ η απαλλαγή από το διοξείδιο του άνθρακα φαντάζει πολύ δύσκολη, αφού αυτό συνεπάγεται περιορισμό της παραγωγής ρουχισμού, της κατανάλωσης βοδινού κρέατος και των πτήσεων πολυτελείας με ιδιωτικά αεροσκάφη. Εξάλλου, ο αμερικανός Πρόεδρος αρνείται να εφαρμόσει τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Έβαλε “χέρι” στην Γροιλανδία και στον πλούτο της, που κρύβεται κάτω από τους παγετώνες, ενώ αν θέλει να επανεκλεγεί δεν θα τολμήσει να επηρεάσει τα οικονομικά συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών.

Όσο ανεβαίνει, λοιπόν, η θερμοκρασία στον πλανήτη τόσο ανεβαίνει και η πολιτική αντιπαράθεση, αφού η κλιματική καταστροφή επιβαρύνει τη ζωή μας χωρίς να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από διάφορους πολιτικούς ηγέτες. Οι άνθρωποι, όμως, όταν δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, θα υποφέρουν από σοβαρές ασθένειες, θα μειώνεται η παραγωγικότητα τους με αποτέλεσμα περιοχές να καθίστανται μη βιώσιμες.

Αυτά είναι τα κύρια προβλήματα, που δημιουργούνται από την απειλητική κλιματική αλλαγή και καταστροφή. Υπάρχουν, όμως, και άλλα θέματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών, όπως η πρόσβαση στη δημόσια υγεία και η στέγαση, που έχουν επίσης τις ρίζες τους στην κλιματική αλλαγή.

Δυστυχώς, ο πλανήτης μας πνέει τα λοίσθια τη στιγμή που ηγέτες αρκετών χωρών αδιαφορούν εκουσίως και δεν ακούν τις περιβαλλοντικές σειρήνες των πολιτών και των ειδικών. Η φωνή, όμως, της κοινωνίας των πολιτών και της νεολαίας, που βγαίνει στους δρόμους, για να φωνάξει για ένα καλύτερο μέλλον σ’ αυτό τον πλανήτη γη, είναι αρκετά δυνατή, για να αφυπνίσει τους μονίμως κοιμώμενους τον ύπνο του δικαίου.