Η Μάλαγα εμπνέει – του Άντρου Καραγιάννη

«Στην πόλη μας δεν υπάρχει ανεργία, γιατί καταφέραμε να επαναπατρίσουμε τους νέους μας». Με αυτή την επισήμανση καλωσόρισαν οι εκπρόσωποι της πόλης Μάλαγα και της περιφέρειας της Ανταλουθίας τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, στην εκτός έδρας συνεδρίαση της, στην πόλη του μεσογειακού ταμπεραμέντου και τρόπου ζωής.

Η Μάλαγα είναι μια πόλη περήφανη, καθαρή και αριστοκρατορική. Οι δρόμοι, εμπορικοί και μη είναι γεμάτοι κόσμο, κυρίως νέους ανθρώπους οι οποίοι στοιβάζονται στις καφετέριες και στα τοπικά εστιατόρια. Τουρίστες και ντόπιοι συνωστίζονται στα παραδοσιακά μαγαζιά για να δοκιμάσουν τα γνωστά πιάτα τάπας, τον τοπικό καφέ, την μπύρα και τα υπέροχα κρασιά.

Ο Δήμος της Μάλαγα έχει στείλει το μήνυμα, τόσο στους ξένους όσο και στους ντόπιους, ότι η πόλη της Νότιας Ισπανίας εμπνέει ασφάλεια, εμπιστοσύνη και προσφέρει ψυχαγωγία και ευκαιρίες απασχόλησης.  Παρόλες τις ψηλές τιμές των ακινήτων, στο κέντρο κυρίως της πόλης, τα ακίνητα έχουν τεράστια ζήτηση, ενώ δεν είναι λίγες οι παγκόσμιου φήμης προσωπικότητες που έχουν περιουσία στην περιφέρεια της Ανταλουθίας.

Ο Πάμπλο Πικάσο έζησε στη Μάλαγα και γι’ αυτό τον λόγο το μουσείο Πικάσο προσελκύει τουρίστες από όλο τον κόσμο. Στην παλιά πόλη είναι έντονο το ρωμαϊκό και μουσουλμανικό στοιχείο, ενώ τα κτήρια του 19ου αιώνα συνυπάρχουν με τα παλαιότερα μνημεία, δίνοντας στην πόλη μια έντονη νότα πολυπολιτισμικότητας.  Οι δρόμοι είναι στρωμένοι με ακριβά μάρμαρα τα οποία γυαλίζουν από την καθαριότητα, αφού οι υπάλληλοι του Δήμου τα καθαρίζουν με ειδικά μηχανήματα πριν την ανατολή του ήλιου για να υποδεχτούν τους ντόπιους και ξένους εργοδοτούμενους και επισκέπτες σε μια ολοκάθαρη πόλη.

Το πράσινο δεν λείπει από τις πλατείες της Μάλαγα, αφού η τοπική Αρχή κατάφερε, όπως μας εξήγησε η ξεναγός, να φυτέψει 365 διαφορετικά είδη δέντρων και φυτών τα οποία ευδοκιμούν λόγω του μεσογειακού κλίματος και των ιδανικών κλιματολογικών συνθηκών. Το λιμάνι της πόλης είναι τεράστιο και χρησιμοποιείται κυρίως για εμπορικούς και επιβατικούς σκοπούς. Η αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας, όμως, έχει αναγκάσει τις τοπικές αρχές να απασχοληθούν ευρέως με τη γαλάζια οικονομία και να στραφούν στην τεχνολογία αλλά και τις ικανότητες νέων ανθρώπων, οι οποίοι επιστρέφουν από τις σπουδές τους για να συμβάλουν στην ανάπτυξη της πόλης τους.

Η χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι αισθητή παντού, αφού τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, ενώ τα πλείστα λεωφορεία και ταξί είναι υβριδικά. Η αρχιτεκτονική της πόλης είναι με τέτοιο τρόπο σχεδιασμένη που όλοι οι δρόμοι οδηγούν προς την παραλία, ενώ ο πανζουρλισμός και η κυκλοφοριακή συμφόρηση αποτελούν άγνωστο στοιχείο.

Όταν λοιπόν υπάρχουν τοπικές Αρχές που σέβονται το περιβάλλον, λειτουργούν ως πηγή έμπνευσης και δημιουργίας, εμπλέκουν τους πολίτες στη χάραξη πολιτικών προς όφελος της τοπικής κοινωνίας, τότε ναι υπάρχει ανάπτυξη. Η Μάλαγα, στις λίγες μέρες που την γνωρίσαμε αποτελεί σωστό παράδειγμα άσκησης τοπικής πολιτικής και πηγή έμπνευσης που έχει μεγάλο αντίκτυπο σε περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η εμπορικότητα στην πόλη και η πλήρης απασχόληση αποδεικνύουν ότι η κοινωνία των πολιτών είναι ευχαριστημένη, αφού η ποιότητα ζωής βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες και στο όραμα των τοπικών και περιφερειακών Αρχών. Οι πολίτες της Μάλαγα, όπως αναδεικνύεται μέσα από την έκφραση στο πρόσωπο τους, φαίνεται ότι είναι χαρούμενοι και σέβονται την πόλη τους, την Ιστορία και τον Πολιτισμό της. 

Ο τουρισμός λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης, αφού η στήριξη και η προώθηση των τοπικών προϊόντων, αλλά και η εφαρμογή δράσεων για προστασία του περιβάλλοντος προσφέρουν ευκαιρίες πλήρους απασχόλησης στην τοπική κοινωνία, αύξησης του οικονομικού οφέλους στα νοικοκυριά και δημιουργίας ιδανικών συνθηκών διαβίωσης και μελλοντικών επαγγελματικών προοπτικών.