Η ελπίδα είναι παντού και είναι ροζ – Της Ρούλας Πέτρου

Κάντε την πρόληψη στάση ζωής. Ο Οκτώβριος είναι μήνας πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού.  

Της Ρούλας Πέτρου

Ο καρκίνος του μαστού αποτελεί ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα  δημόσιας υγείας. Γνωρίζουμε ότι στην Βόρεια Ευρώπη και Αμερική 1 γυναίκα στις οκτώ θα εμφανίσει καρκίνο του μαστού, στις μη ανεπτυγμένες χώρες θα εμφανίσουν 1 στις 16, ενώ στις μεσογειακές 1 στις 11. Κάθε χρόνο η νόσος αυτή προσβάλλει 1,3 εκατομμύρια  γυναίκες ενώ την ζωή τους  χάνουν 458.000 άνθρωποι. Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό επιβίωσης  και αναφέρεται πλέον με 20ετία. Όταν η επιστήμη μιλά σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Όλα  δείχνουν πως  οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν τον καρκίνο είναι σαφείς και είναι  η  ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού, γενετικές μεταλλάξεις σε γονίδια που προκαλούνται από τους γονείς στα παιδιά, η μεγάλη έκθεση σε ακτινοβολία, σε νεαρή ηλικία, η μακροχρόνια λήψη αντισυλληπτικών, η απόκτηση πρώτου παιδιού σε μεγάλη ηλικία, η μεγάλη κατανάλωση οινοπνεύματος, η παχυσαρκία αλλά και  η παρατεταμένη ψυχική ένταση της γυναίκας όπως στεναχώρια, άγχος και η εσωστρέφεια. Μην αφήνεις την ψυχή σου να μαυρίζει, μην αποδέχεσαι τοξικούς ανθρώπους και καταστάσεις. Ζήτα βοήθεια εάν χρειαστεί. Μπορείς!

Η ιατρική μας ενημερώνει πως η σωστή διατροφή σε συνδυασμό με την άσκηση, τα λαχανικά και τα φρούτα μας προστατεύουν σε αρκετά μεγάλο βαθμό.

Οι ειδικοί και οι ενημερωτικές εκστρατείες που γίνονται για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού δίνουν δυνατά μηνύματα και μας ενημερώνουν πως  οποιαδήποτε αλλαγή στον μαστό, το δέρμα, το σχήμα επιβάλλεται να μας οδηγήσει στον γυναικολόγο μας.  Επίσης ο φόβος και η ντροπή  γυναικών μεγάλης ηλικίας είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της γυναίκας. Γυναίκες άνω των σαράντα χρειάζονται κάθε χρόνο μαστογραφία. Με την έγκαιρη διάγνωση τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται  χημειοθεραπεία αλλά  ούτε και μαστεκτομή. Είναι σημαντικό πως σήμερα η επιστήμη προχώρησε και όταν αφαιρεθεί ο μαστός μπορεί να γίνει αποκατάσταση.

Καρκίνος είναι ο ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός κυττάρων  που εκτοπίζουν τους υγιείς ιστούς του σώματος. Μία από τις εξετάσεις που ίσως πολλές γυναίκες δεν γνωρίζουν είναι  η κυτταρολογική εξέταση η οποία μπορεί να επισημάνει την ύπαρξη του, αλλά και να την αποκλείσει. Όλες οι γυναίκες επιβάλλεται να αγαπήσουν και να φροντίσουν ακόμα περισσότερο τον εαυτό τους. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να  νοιώσουμε τον  φόβο και τον πόνο ψυχής και σώματος που βιώνουν οι άνθρωποι που νοσούν με καρκίνο.

Τα λόγια της  γνωστής τηλεπαρουσιάστριας  Μάγιας Τσόκλη μέσα από λίγες γραμμές  μας συγκλονίζουν. « Η ζωή όσο γενναιόδωρη και να υπήρξε μαζί μας , κάποια στιγμή ίσως μας ζητήσει  λογαριασμό. Ζεις τη ζωή σου, κάνεις όνειρα, αναλώνεσαι σε ανοησίες, αναβάλεις γιατί έχεις την πολυτέλεια να το κάνεις, αναβάλεις ένα νέο ξεκίνημα, ένα ταξίδι γιατί πιστεύεις πώς υπάρχει πάντα το αύριο. Και όμως όταν οι άνθρωποι κάνουν σχέδια ο Θεός γελά. Κι όμως πρόκειται για την δική σου ζωή. Κάποιος σου λέει ψιτ , εσύ που βρίσκεσαι στην ομάδα των ζωντανών, από δω παρακαλώ, στην ουρά κάτω από το μεγάλο ερωτηματικό. Δεν πατάς γερά στο έδαφος, δεν ξέρεις ποια κατεύθυνση να κοιτάξεις.

Τι με δίδαξε ο καρκίνος; Δεν με δίδαξε τίποτε. Απλά επιβεβαίωσε αυτά που θεωρητικά μόνο ήξερα. Δηλαδή, αυτά που έλεγαν όσοι τα είχαν περάσει πριν από μένα. Το πολύτιμο και το εύθραυστο της ζωής. Τη σημασία της συνειδητότητας του τώρα. Τη φράση της γιαγιάς μου όταν μου είπε «να εύχεσαι να μην πάθεις ποτέ όσα μπορείς να αντέξεις».

25 Οκτωβρίου είναι η παγκόσμια μέρα κατά του καρκίνου του μαστού. Ας πάρουμε τη ζωή στα χέρια μας. Η ζωή είναι ωραία και οι άνθρωποι που μας αγαπάνε και κυρίως τα παιδιά μας μας χρειάζονται. Ας προσπαθήσουμε με την πρόληψη και φροντίδα και αγάπη για τον εαυτό μας να μην αφαιρέσουμε το πιο μεγάλο κομμάτι ψυχής των ανθρώπων που αγαπάμε. Γιατί χωρίς ψυχή, ζωή  δεν υπάρχει.