Η δύναμη της συναισθηματικής νοημοσύνης

Μια βασική κοινωνική δεξιότητα που δημιουργεί καλύτερη σχέση με τον εαυτό σας αλλά και με τους γύρω σας.

Της Ιωάννας Τζούλιου

Όλοι γνωρίζουμε ότι η ύπαρξη επιτυχημένων σχέσεων, είτε σε ρομαντικό είτε σε φιλικό επίπεδο, φέρνει πολλά οφέλη, όπως υγεία, ευτυχία και μακροζωία. Στη πολυπολιτισμική κοινωνία που ζούμε, η κοινωνική ευαισθητοποίηση είναι ζωτικής σημασίας, γιατί παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο σχετιζόμαστε με τους άλλους και κατανοούμε τις κοινωνικές διαφορές. Η διατήρηση σχέσεων και η επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων είναι αρκετά περίπλοκη. Είτε πρόκειται για έναν από τους συναδέλφους σας, είτε για τον φίλο σας, τον αδερφό σας ή τον /την σύζυγό σας, πρέπει να είστε συναισθηματικά παρόντες για να ανταποκριθείτε προσεκτικά και κατάλληλα. Οι συναισθηματικές ικανότητες θεωρούνται σημαντικές για την κοινωνική αλληλεπίδραση, επειδή τα συναισθήματα εξυπηρετούν επικοινωνιακές και κοινωνικές λειτουργίες.

Τα συναισθήματα βρίσκονται στον πυρήνα της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης και σχέσης. Έχει αποδειχθεί ότι ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει χωρίς νερό ή φαγητό για κάποιο χρονικό διάστημα, μπορεί να μην έχει κανένα υλικό αγαθό, αλλά εάν υπάρχει ουσιαστική και υγιής σχέση με άλλους ανθρώπους, μπορεί να είναι ψυχολογικά και πνευματικά καλά. Οπότε, αντιλαμβανόμαστε πως ο άνθρωπος είναι ένα ον φτιαγμένο να ζει και να αλληλοεπιδρά με άλλους. Δεν είναι στη φύση μας η μοναχικότητα.

Υπάρχουν διάφορα είδη σχέσεων στα οποία εμπλεκόμαστε εμείς οι άνθρωποι. Αυτά περιλαμβάνουν τη σχέση συγκατοίκου, τη σχέση εργαζομένου-εργοδότη, τη φιλία στο χώρο εργασίας, μια ρομαντική σχέση, τη σχέση γονέα-παιδιού, τις σχέσεις αδελφών, τις κοινωνικές σχέσεις, τις θρησκευτικές σχέσεις κ.λπ. Μια υγιής σχέση περιλαμβάνει εμπιστοσύνη, ειλικρίνεια, επικοινωνία, συναισθηματική ωριμότητα και συναισθηματική νοημοσύνη. Καμία σχέση δεν μπορεί να είναι βιώσιμη εάν δεν υπάρχει συναίσθημα. Επομένως, η βελτίωση των δεξιοτήτων συναισθηματικής νοημοσύνης μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας για μια σχέση.

Αρχικά, πρέπει να είμαστε συναισθηματικά ώριμοι, έτσι ώστε να χειριζόμαστε καταστάσεις χωρίς να τις κλιμακώνουμε. Ένας ώριμος άνθρωπος δεν κατηγορεί τους άλλους για τα προβλήματα του. Τον διακατέχει ηρεμία και σκέφτεται πριν μιλήσει. Ξέρει πως να χειρίζεται τον θυμό του και τα αρνητικά του συναισθήματα.

Η οικοδόμηση συναισθηματικής νοημοσύνης είναι δύσκολη, αλλά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσετε τον τρόπο με τον οποίο σχετίζεστε με τους άλλους. Αναπτύσσοντας συναισθηματική νοημοσύνη, θα έχετε τη δυνατότητα να κατανοείτε πλήρως τα συναισθήματα σας, αλλά και των γύρω σας. Θα κατανοείται ότι οι σκέψεις σας δημιουργούν τα συναισθήματα σας και ότι ο έλεγχος της σκέψης σας θα μειώσει τη δύναμη των συναισθημάτων σας. Θα καταλάβετε την άμεση σχέση που έχουν οι δράσεις σας με τις συναισθηματικές αντιδράσεις των άλλων ανθρώπων και θα μπορείτε να σεβαστείτε τα όρια τους. Θα είστε σε θέση να παίρνετε πιο σωστές αποφάσεις για τον εαυτό σας, όπως ποιον/ποια θα παντρευτείτε ή πως να χειριστείτε προβλήματα στη δουλειά σας. Θα μπορείτε ακόμη να βλέπετε τα πράγματα από διάφορες προοπτικές και να κάνετε αυτό-κριτική.

Εάν έχετε συναισθηματική νοημοσύνη και ωριμότητα, θα είστε σε θέση να δημιουργείτε υγιείς και διαρκείς σχέσεις. Η έλλειψη συναισθηματικής νοημοσύνης επηρεάζει κάθε πτυχή της ζωής μας. Εάν δεν έχετε αυτές τις βασικές κοινωνικές δεξιότητες, θα δυσκολεύεστε να κρατήσετε θέσεις εργασίας, να διατηρήσετε φιλίες και μακροχρόνιες σχέσεις.

Η συμβατότητα των επιπέδων συναισθηματικής νοημοσύνης σας με εκείνα του άλλου ατόμου, είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, που καθορίζει εάν οποιαδήποτε σχέση σας (ρομαντική ή φιλική) θα είναι επιτυχής. Το σύνολο των δεξιοτήτων συναισθηματικής νοημοσύνης μπορεί να αλλάξει σοβαρά το παιχνίδι, σε (σχεδόν) κάθε σχέση της ζωής σας. Επομένως, η συναισθηματική νοημοσύνη έχει πάρα πολλή δύναμη όσον αφορά τη ποιότητα της ζωής μας, που εξαρτάται από τη ποιότητα των σχέσεων μας. Η εξάσκηση των δεξιοτήτων αυτών στις σχέσεις σας, θα σας κάνει καλύτερο άνθρωπο, καλύτερο/η στη δουλειά σας, καλύτερο/η φίλο/η, καλύτερο/η σύζυγο, καλύτερο γονιό και καλύτερο πολίτη. Θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ικανοποίηση στη ζωή σας και θα σας φέρει πραγματική ευτυχία.

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news