Ζωή με τα θέλω της…

Της Ginas Κωνσταντίνου

Εδώ θα λέμε αλήθειες, μόνο αλήθειες! Αλήθειες που θα μας πονάνε, που κάποιους από εμάς θα ενοχλούν και θα θυμώνουν και στην τελική, αλήθειες που θα μας λυτρώσουν.

Έτσι είναι η ζωή, γεμάτη αλήθειες μα και ψέματα, γεμάτη λάθος επιλογές μα και δεύτερες ευκαιρίες. Σεφτέ, όλοι θα κάνουμε στο τέλος, στο φινάλε που λέμε. Όλα τα υπόλοιπα πριν από το πέσιμο της αυλαίας είναι το έργο που ονομάζεται Ζωή.

ΑΛΗΘΕΙΑ: Μόλις γεννιέσαι, μαθαίνεις την πρώτη σκληρή αλήθεια, το πρώτο δεδομένο το οποίο, κανείς στην ύπαρξη του ανθρώπινου είδους, δεν νίκησε. Θα πεθάνεις, έτσι απλά και στεγνά. Το πότε; Άγνωστο, το πως; Το DNA σου και εν μέρει οι επιλογές θα το καθορίσουν.

Το κρατούμενο όμως είναι ένα και το αυτό, μόλις, ελπιδοφόρα έρθεις στη ζωή, μόλις ηχήσει το πρώτο σου κλάμα, μόλις αποκτήσει ύπαρξή το DNA που κουβαλάς, θα κάνει και την πρώτη του καταγραφή, το μελλοντικό τέλος του. Χαστούκι ε; Το ξέρω. Το φάγαμε όλοι στα μούτρα και θα το φάνε όλοι οι νεοεισερχόμενοι στο ανθρώπινου είδους. Αποδέξου το και πορεύσου με αυτό. Ζήσε μέχρι να πεθάνεις.

ΨΕΜΑ: «Θα ζήσουνε αυτοί καλά και εμείς καλύτερα». Πλάνη, το πρώτο “αθώο” ψέμα που μας λένε, το πρώτο ανήλικο “όλα θα πάνε καλά”. Σαν ναρκωτικό το ρουφήξαμε ξανά και ξανά όλα τα χρόνια της παιδικής μας ανεμελιάς. Το φάγαμε το παραμύθι μας το χωνέψαμε και θέλαμε κι άλλο κάθε βράδυ.

Η πραγματικότητα δεν έχει πράσινους δράκους, ούτε όμως και δέντρα που καρποφορούν χρυσά φλουριά, οι λύκοι
δεν τρώνε γιαγιάδες, οι νάνοι δεν ζουν με καμία χιονάτη, κανένας πρίγκιπας δεν ανέστησε καμία που δάγκωσε χαλασμένο μήλο, κανένα γουρούνι δεν έκτισε ποτέ κανένα σπίτι και προς θεού κανένα άλογο δεν έχει φτερά και κέρατο με νεραιδόσκονη.

Λυπάμαι που σας το λέω, αλλά δεν θα ζήσουνε ούτε αυτοί καλά αλλά ούτε εμείς καλύτερα. Θα Ζήσουμε όμως, κάποιες φορές καλά, κάποιες φορές μέτρια, άλλες φορές άθλια και κάποιες ξεχωριστές και λίγες στιγμές γαμάτα και ολοκληρωμένα. Μας “νάρκωσαν” άθελα με τα παραμύθια τους και στο τέλος ξέχασαν να μας δώσουν εφόδια για
το πως θα ζήσουμε ρεαλιστικά. Ξέχασαν να μας πουν ότι, οι δράκοι είναι πολεμικά αεροπλάνα, τα δέντρα που καρποφορούν χρειάζονται κόπο και μόχθο για να παράγουν το καρπό τους για το πιάτο μας, τις γιαγιάδες τις τρώει η πενιχρή σύνταξη και ο εξορισμός τους στα γηροκομεία, ότι κανένας πρίγκηπας δεν έχει Θεϊκές ικανότητες ούτε
και καμιά Χιονάτη θα πρέπει να παίρνει μήλα από μια μαυροφορεμένη άσχημη γριά και τα άλογα, χωρίς φτερά και κέρατο πάντα, τα τρώνε σε κάποιες χώρες της Ευρώπης.

Η ζωή μπορεί να είναι πανέμορφη, άδικη, εύκολη, ταλαιπωρημένη, ενθουσιώδης, καταθλιπτική και ότι άλλο εσύ θέλεις να την αποκαλέσεις. Εν ολίγοις η ζωή μας θα τα ’χει όλα και όμορφα και δύσκολα, και άσπρο και μαύρο.
Το ζητούμενο είναι να διαχειριζόμαστε τα εκάστοτε γεγονότα και να βγάζουμε το καλύτερο από αυτά. Κάποιες φορές τα δεδομένα μας θα είναι να διαχειριστούμε για το που θα πάμε διακοπές και κάποτε άλλοτε για το αν φτάνει το φαγητό να ταΐσουμε και τα 3 παιδιά μας. Και τα δύο θα είναι θέμα δεδομένων και διαχείρισης. Θα ζήσουμε άθλια, μέτρια, καλά και κάποιες φορές καλύτερα.

ΛΑΘΟΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ: Έλα μην ντρέπεσαι, μολόγα το και εσύ όπως το κάνουμε όλοι. Έκανες, κάνεις και θα κάνεις αμέτρητες λάθος επιλογές, επιζήμιες και καταστροφικές. Και για να δικαιούμαι να μιλάω και να στα ψάλλω στη μούρη, θα αρχίσω εγώ, μπας και μαλακώσει λίγο η περηφάνια σου και κοιτάξεις κατάματα τις μαλακίες που έκανες. Εγώ πάντως έκανα πολλές, αμέτρητες, επιζήμιες, καταστροφικές, αλλά είμαι εδώ! Σου φωνάζω, Παρούσα, κι ας είναι ακόμη πρησμένα τα μάτια μου από τις φάπες των επιλογών μου. Πως νομίζεις ότι μεγαλώνουμε και ωριμάζουμε, ε; Με τα παραμύθια για 3 γουρουνάκια και κακές μάγισσες ή με τα “γουρούνια” και “κακές μάγισσες” που έχουμε επιτρέψει να μπουν στη ζωή μας μέσω εκείνων των λανθασμένων επιλογών. Οι λάθος επιλογές στη ζωή μου ήταν σαν το must have μπλουζάκι στο εξώφυλλο γυναικείου περιοδικού.

Must have να κάνω λάθος επιλογές σε πορείες, φιλοσοφίες, φιλίες, δουλειές, οικονομικά (και κάπου εδώ κύλησε ένα δάκρυ) και εννοείται σύντροφο.

ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ: Κάπου εδώ … διέκοψα για λίγο το γραπτό μου χείμαρρο, γιατί είχα ραντεβού με την
δεύτερη ευκαιρία, δεύτερη ευκαιρία στην αγάπη, στον αλληλοσεβασμό των ορίων, στην ελευθερία του λόγου,
στην αποδοχή των ελαττωμάτων, στο θαυμασμό των προτερημάτων, στην ηρεμία.

Η ζωή, ανάμεσα σε άλλα, είναι σοφή και δίκαια και εάν κάποια στιγμή θεωρήσει ότι αδίκησες τον εαυτό σου με
τις λάθος σου επιλογές, θα σου παρουσιάσει ακόμη μια ευκαιρία για να λυτρωθείς και ακόμη μία αν χρειαστεί και άλλη μια τρίτη και τέταρτη και πάει λέγοντας, εάν το κρίνει απαραίτητο. Στο χέρι σου είναι να την εντοπίσεις, να την διεκδικήσεις και να καταλάβεις εν τέλει εάν αυτή η ευκαιρία ανήκει στην πολύμορφη γκάμα των λανθασμένων σου επιλογών ή εάν ήρθε η ώρα της ωριμότητας, της εμπειρίας και της σωστής επιλογής.

Δεύτερες ευκαιρίες υπάρχουν σε όλες τις λανθασμένες επιλογές, είτε αφορά εργασιακό περιβάλλον, πολύχρονες φιλίες, γάμο, ακόμα και μια λάθος κουβέντα να βγει από το αθυρόστομο στοματάκι σου, υπάρχει πάντοτε η ευκαιρία να το αλλάξεις. Όσο μένουμε στην συχνότητα των λανθασμένων επιλογών είτε ζώντας τις είτε νοιώθοντας τύψεις για αυτές αναπόφευκτα θα εξαφανίζεται κάθε ευκαιρία για να συντονιστείς με την συχνότητα της ωριμότητας και των ευκαιριών.

Αλήθειες, Ψέματα, Λάθη και Ευκαιρίες είναι όλα αγαπημένα παιδιά της ζωής, θα μας τα γνωρίσει όλα και εμείς θα επιλέξουμε με ποια θα έχουμε χημεία για να πορευτούμε μαζί τους. Η ζωή είναι εδώ και μας περιμένουμε να την ζήσουμε στην ολότητα της, προτού πέσει η αυλαία μας.