Εσώκλειστες σχέσεις

Λένε ότι η καθημερινή τριβή αλλά και η ρουτίνα, σκοτώνει τις σχέσεις.

Της Ειρήνης Τσομαλλούρη

Εδώ και δύο χρόνια, διανύουμε κρίσιμες στιγμές, στιγμές που είτε θέλουμε είτε όχι, είμαστε αναγκασμένοι να ζήσουμε με αυτές. Η πόρτα όλων των σπιτιών έκλεισε αρκετές φορές, ώστε να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού. Σε περίπτωση που οι πόρτες κλείσουν ξανά, μου τίθεται το ερώτημα. Αρκετά ζευγάρια 24 ώρες το 24ωρο, αναγκάζονται να συνυπάρχουν. Είναι οι τσακωμοί η κύρια αιτία χωρισμού; Υπάρχει κάποιο θετικό στοιχείο μέσα απ’ αυτό;

Σε αρκετές χώρες έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές έρευνες, μαζεύοντας στατιστικά που αναγράφουν τις συμπεριφορές ζευγαριών σε περίοδο καραντίνας, όπως μια έρευνα που είχε πραγματοποιήθηκε στη Κίνα και έχει καταγράψει ότι υπάρχει αύξηση όσο αφορά τις αιτήσεις για διαζύγια. Τελικά η καραντίνα αυξάνει αιτήσεις από διαζύγια ή φέρνει αύξηση των εγκυμοσύνων, ή όπως οι Αμερικάνοι το αποκαλούν «Baby Booming» (το baby booming ξεκίνησε τη περίοδο 1945 – 55 στη λήξη του Β’ Παγκοσμίου πολέμου). Σε αυτή την περίπτωση ένα είναι το σίγουρο. Όλα τα ζευγάρια αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις στην καθημερινή τους ζωή, κάποιες φορές μικρές και άλλες μεγάλες. Μία περίοδο όπως αυτή, το στρες αυξάνεται, με αποτέλεσμα να υπάρξει ένταση μεταξύ των συντρόφων και αρκετές φορές να βγουν στην επιφάνεια οι πραγματικές αδυναμίες μιας σχέσης. Αναπόφευκτα, το ζευγάρι θα βιώσει στιγμές, όπου ο ένας θα προκαλεί θυμό ή και τρόμο στον άλλον. Όταν ένα ζευγάρι δεν επικοινωνεί σωστά, δεν εκφράζει τις ανάγκες του, δεν επιδεικνύει την απαραίτητη υποστήριξη και συντροφικότητα προς τον σύντροφο του, σίγουρα η παραμυθένια τους σχέση που υπήρχε πριν την πανδημία, θα κλονιστεί. Είναι αναγκαίο να αναγνωρίζουμε, αλλά και να καλύπτουμε τις ανάγκες του συντρόφου μας. Να συμβιβαζόμαστε με αυτές. Φυσικά, υπάρχει και το όριο.

Αλλά, μέχρι να φθάσουμε στο σημείο αυτό, πρέπει να εξαντλήσουμε όλες τις πιθανότητες ώστε να στηρίξουμε τη σχέση μας και να βελτιώσουμε τις μεταξύ μας σχέσεις. Να δοθεί τροφή για σκέψη για διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας. Να δούμε τόσο τον εαυτό μας, όσο και το σύντροφο μας με περισσότερη αγάπη και κατανόηση. Αντίθετα τα ζευγάρια που βιώνουν σταθερά επίπεδα υψηλής ποιότητας σχέσης είναι πιο ευέλικτα σε αλλαγές και αντιμετωπίζουν πιο εύκολα τις προκλήσεις που σχετίζονται με την πανδημία. Αυτοί οι περίοδοι, μπορούν να αναδείξουν και τις ανθεκτικές σχέσεις. Ας το δούμε ως μια ευκαιρία ώστε να διαφοροποιήσουμε, να βελτιώσουμε, αλλά και να απολαύσουμε τη σχέση μας με το σύντροφο μας. Ακόμα και να διαπραγματευτούμε συζητώντας διάφορα θέματα τα οποία για αρκετό καιρό, αφήσαμε στην άκρη. Να νοηματοδοτήσουμε διαφορετικά τη σχέση μας. Ποτέ δεν είχαμε τόσο χρόνο άλλοτε, να περάσουμε με αγαπημένα μας πρόσωπα και να χαρούμε μαζί τους στιγμές και δραστηριότητες που η καθημερινότητα μας, πριν τη καραντίνα, μας το απαγόρευε. Ας το δούμε ως ένα ελεύθερο χρόνο που μας δόθηκε ξαφνικά και ας μην το έχουμε ζητήσει. Απλά, ας το εκμεταλλευτούμε.

Οι διαφωνίες υπάρχουν σε όλες τις σχέσεις. Όταν όμως, αγαπάς τον άνθρωπο σου, το μόνο που έχει νόημα, είναι η συνεχόμενη προσπάθεια, για μια καλύτερη σχέση. Μην διστάσεις. Πάλεψε γι ́αυτό που αγαπάς. Η πανδημία είναι μια πρόκληση. Την ώρα που η πανδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται παγκοσμίως και γινόμαστε περισσότερο δεσμώτες του ίδιου μας του σπιτιού, η συγκατοίκηση δημιουργεί προσδοκίες που οδηγούν σε αύξηση του αριθμού των νέων οικογενειών. Αντιμετώπισε την καραντίνα, ως μια ευκαιρία να ξαναρθείς πιο κοντά με το σύντροφο σου περνώντας περισσότερο και ποιοτικότερο χρόνο μαζί.

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news