Εσύ ο αναμάρτητος που λιθοβολείς…

Της Ρούλας Πέτρου

Αν με ρωτούσες  τι ονειρεύεσαι σε  αυτό τον κόσμο, θα σου απαντούσα «Επιστροφή στον Παράδεισο». Πριν χρόνια, όταν είμασταν παιδιά πιστεύαμε στα παραμύθια, νομίζαμε πως  το μονοπάτι της ζωής μας  θα ήταν στρωμένο με ροδοπέταλα. Όταν είσαι παιδάκι και είσαι πλημμυρισμένη από αγάπη, μαθαίνεις να ζεις μέσα από την αγάπη και κυρίως ξέρεις να δίνεις αγάπη, γιατί η ζωή χωρίς αγάπη δεν έχει νοστιμάδα, γεύση, χρώμα, καμία ουσία  και νόημα.

Κάθε μέρα ξημερώνει μια καινούρια μέρα, μια καινούρια ευκαιρία να αλλάξεις την ζωή σου, να αγαπήσεις περισσότερο τον εαυτό σου, να αφήσεις πίσω ότι και όποιον δεν σου ταιριάζει και σου τρώει τα σωθικά,  γιατί ο άνθρωπος χωρίς ψυχή δεν υπάρχει και η ψυχή των ανθρώπων σήμερα μέσα σε όλα αυτά που ζούμε ουρλιάζει. «Ουρλιάζει» γιατί δεν αντέχει άλλο πόνο, άλλες κακές ειδήσεις, ασθένειες που τραυματίζουν ανεπανόρθωτα τον άνθρωπο, παντού μυρίζει θάνατος, οδύνη, σπαραγμός για το άδικο, τον θάνατο, τις τρομοκρατικές επιθέσεις, την αναξιοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις γυναικοκτονίες, αλλά και τους εμπρησμούς στα πιο όμορφα μέρη του κόσμου. Η ίδια η ζωή μέσα από τις εμπειρίες και τα γεγονότα που διαδραματίζονται  μας εκπλήσσει, μας προβληματίζει, μας ταρακουνάει, μας σοκάρει και μας κάνει να δούμε τη ζωή , με άλλο μάτι.

Δυστυχώς μέσα σε όλα αυτά  υπάρχει μια αρκετά μεγάλη μερίδα ανθρώπων που αρέσκονται στο να λιθοβολούν τον συνάνθρωπο τους από ζήλεια, προσωπικές ανασφάλειες, απωθημένα και πιστεύω έλλειψη παιδείας. Αυτές οι συμπεριφορές όμως είναι κατακριτέες γιατί τις μεταδίδουν  και στα παιδιά τους  τα οποία με την σειρά τους επικρίνουν άλλα παιδιά στο σχολείο, στο σπίτι, παντού … και δημιουργείται έτσι το μεγάλο πρόβλημα σχολικού εκφοβισμού, όπου τα παιδιά  νιώθουν φόβο, άρνηση, ανασφάλεια και χάνουν τον εαυτό τους.

Μην ασχολείσαι με τους άλλους. Κοίτα την δουλειά σου. Μόνο τον εαυτό σου ορίζεις. Να κατευθύνεις το βέλος της βελτίωσης πάντα προς τον εαυτό σου. Οι άνθρωποι είμαστε διαφορετικοί. Ο κάθε ένας είναι ξεχωριστός για διαφορετικούς λόγους. Μην βομβαρδίζετε τα παιδιά σας συνέχεια με τα δικά σας «θέλω» .Δεν γεννηθήκαμε για να είμαστε τέλειοι αλλά αληθινοί. Μην αφήνεις τα παιδιά σου να παρασύρονται από τα ψεύτικα και αψεγάδιαστα  πρότυπα της μόδας. Μόνο κακό μπορεί να πάθουν. Με αγάπη και συζήτηση μπορούμε να τα οδηγήσουμε σε ένα καλύτερο κόσμο με σωστές αξίες, αλήθειες, πίστη και κυρίως πώς να αποδέχονται και να στηρίζουν την διαφορετικότητα αλλά και πώς να έχουν ενσυναίσθηση για τον συνάνθρωπο τους. Να θυμάστε ότι όλοι οι άνθρωποι ξεκινάμε με δυνατότητες. Η παιδεία τις μετατρέπει  σε ευκαιρίες. 

Ζήσε όπως εσύ θέλεις γιατί η ζωή είναι μικρή και ο κόσμος πολύς. Μήπως όταν εσύ πονούσες και έδινες τις δικές σου δύσκολες μάχες στην ζωή όλοι αυτοί οι τοξικοί που δεν έχουν προφανώς  κάτι καλύτερο να κάνουν φαίνεται… και έχουν μια βαρετή ζωή ήταν ποτέ κοντά σου; Σε στήριξαν; Σε βοήθησαν; Όχι βέβαια, έλα όμως που η ρόδα γυρίζει στην ζωή και όλα μπορούν να συμβούν σε όλους. Πριν ξεκινήσεις να λιθοβολείς άνθρωπε τον συνάνθρωπο σου λοιπόν,  κοίταξε τον εαυτό σου στον καθρέφτη και διερωτήσου εάν το δικό σου είδωλο  είναι το  πιο όμορφο, τέλειο, αγαπητό, υπέροχο και εάν έχεις το δικαίωμα να λιθοβολείς τον συνάνθρωπο σου και να προκαλείς αρνητικά συναισθήματα.

Είναι σίγουρο πως η ηλικία κάνει ρυτίδες στο σώμα. Το να παρατάς τα όνειρα σου, κάνει ρυτίδες στην ψυχή. Πίστεψε ότι μπορείς να δημιουργήσεις. Ότι μπορείς να πετάξεις ψηλά. Μην κρίνεις γιατί θα έρθει η ώρα που θα κριθείς. Γίνε κυνηγός όμορφων στιγμών..και να θυμάσαι «Οι άνθρωποι μπορεί να ξεχάσουν τι τους είπες, ποτέ όμως δεν θα ξεχάσουν πώς τους έκανες να αισθανθούν. « Είναι κρίμα να είσαι άνθρωπος με τρύπια ψυχή. Η σπουδαία  Αλκυόνη Ππαδάκη μας έμαθε  πως τη ζωή πρέπει να τη στολίζουμε για να μας αγαπάει, έτσι και ο άνθρωπος. Πάρε το πινέλο και ζωγράφισε στις καρδιές των ανθρώπων  όμορφα χρώματα, μόνο τότε θα είσαι αληθινά ευτυχισμένος/η.

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news