Επιλέγοντας πρότυπα τα οποία έχουν σημασία – Της Ιωάννας Τζούλιου

Η εμπορευματοποίηση και πλύση εγκεφάλου από τη «βιομηχανία του θεάματος» μας έχει παρασύρει στο να επιλέγουμε πρότυπα τα οποία δεν προσφέρουν κάτι ουσιαστικό. Η επιλογή αληθινών προτύπων της ζωής με διαχρονικές αξίες μακριά από τα εκθαμβωτικά είδωλα των media, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αλλαγή μας με στόχο το κοινό καλό.

Οι ήρωες μας δείχνουν το δρόμο προς την επιθυμία της καρδιάς μας. Τα πρότυπά μας, μας εμπνέουν να τους μοιάσουμε περισσότερο. Τι είναι πρότυπο; Οι περισσότεροι από εμάς θα λέγαμε ένα άτομο, κάποιον που θεωρούμε ότι είναι όλα όσα θα θέλαμε να είμαστε. Μερικές φορές αυτό το άτομο είναι ζωντανό, κάποιος που γνωρίζουμε προσωπικά. Άλλες φορές, αυτό το άτομο είναι ένας παλιός ήρωας, ή ακόμα και ένας φανταστικός χαρακτήρας. Ανεξάρτητα από το ποιον επιλέγουμε, τα πρότυπα έχουν καταλυτική σημασία. Και τα πρότυπα της πραγματικής ζωής έχουν τη μεγαλύτερη σημασία.
Τα θετικά πρότυπα επηρεάζουν τις πράξεις μας και μας παρακινούν να προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε τις πραγματικές μας δυνατότητες και να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες μας. Μας ωθεί να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τη ζωή μας. Ακολούθως, όπως μπορούμε να καταλάβουμε, τα πρότυπα μας, μας διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό ως άτομα.
Εάν κάτσει κανείς να παρατηρήσει και να αφομοιώσει τις κινήσεις των ανθρώπων στη κοινωνία γενικότερα, που συσχετίζονται άμεσα με τα πρότυπα τους, θα παρατηρήσει ότι ο πυρήνας του τρόπου σκέψεως και το πως αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους, έχει επηρεαστεί από τα πρότυπα που έχουν.
Στον σημερινό κόσμο που βασίζεται στην τεχνολογία, επηρεαζόμαστε σε μεγάλο βαθμό από αυτά που βλέπουμε στο διαδίκτυο και στην τηλεόραση. Ελκόμαστε προς τους αστέρες του κινηματογράφου, τα μοντέλα και άλλες γοητείες του Χόλυγουντ ως πρότυπα. Και αυτό μπορεί να καταστεί επικίνδυνο.
Για παράδειγμα, η γνωστή οικογένεια Καρντάσιανς καθίσταται πρότυπο για ένα μεγάλο αριθμό ατόμων του πλανήτη και η επιρροή που ασκεί είναι υπέρμετρη. Μπορεί κάποιος να μου πει τι ουσιαστικό έχουν προσφέρει στο κόσμο; Ποιο είναι το έργο τους στη κοινωνία; Δεν τις κράζω. Αντιθέτως, πιστεύω πως είναι πανέξυπνες και έχουν κτίσει μια τεράστια αυτοκρατορία γύρω από το όνομα τους. Είναι γεγονός πως αποτελούν πρότυπα και επηρεάζουν εκατομμύρια ανθρώπους. Και ποιος δεν τις ξέρει; Απλά απορώ ουσιαστικά τι έχουν να προσφέρουν αυτά τα παγκόσμια πρότυπα στην κοινωνία και στους ανθρώπους; Παρά το γεγονός ότι έχουν ένα μάτσο χρήματα και είναι πολύ όμορφες στα μάτια των περισσότερων ανθρώπων (όχι για όλους, γιατί η ομορφιά είναι υποκειμενική), δεν αναγνωρίζω κάτι το συναρπαστικό σε αυτή την οικογένεια, για να αποτελούν πρότυπα και να δέχονται τόσο μεγάλο θαυμασμό.
Τα media διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο, βέβαια, όσο αφορά τα πρότυπα που επιλέγει να έχει η κοινωνία και κυρίως οι millennials. Ας δούμε λίγο παραπέρα, και ας δώσουμε φώτα και σε άτομα που μπορεί να μην είναι δημοφιλή αλλά μπορούν κάλλιστα να είναι πρότυπα, γιατί πολύ απλά έχουν να προσφέρουν κάτι στη κοινωνία.

Άτομα τα οποία επιτελούν ένα έργο και βοηθούν αυτό το κόσμο να πάει ένα βήμα παραπέρα και να εξελιχθεί με κάποιο τρόπο. Επικεντρωνόμαστε πολύ σε άτομα τα οποία απλά είναι γνωστά μέσω των κοινωνικών δικτύων. Τα έχουμε ως παράδειγμα και θέλουμε να τους μοιάσουμε, απλά επειδή είναι δημοφιλή χωρίς να αναλογιζόμαστε αν είναι καλά πρότυπα. Πρότυπο μπορεί να είναι όμως και μια απλή καθημερινή γυναίκα που έχει καταφέρει να είναι μητέρα, σύζυγος και άριστη επαγγελματίας ταυτόχρονα. Πρότυπο μπορεί να είναι ένας επιστήμονας που δεν τον γνωρίζει κανείς αλλά έχει αφιερώσει όλη του τη ζωή κάνοντας έρευνες και πειράματα για να βοηθήσει στην εξέλιξη και δουλεύει σκληρά για μια καλύτερη ζωή. Πρότυπο μπορεί να είναι κάποιος άνθρωπος που τα παράτησε όλα και πήγε σε μια ζούγκλα να σώσει τα άγρια ζώα, τα οποία βρίσκονται υπό κίνδυνο. Πρότυπο μπορεί να είναι κάποιος ο οποίος έχει δεχθεί κακοποίηση οποιασδήποτε μορφής και βρήκε το κουράγιο να το αντιμετωπίσει και να κάνει ξανά καινούργια αρχή στη ζωή του. Πρότυπο μπορεί να είναι ένας γιατρός που κάθε μέρα πηγαίνει στη δουλειά του και ξέρει ότι πάνω του βασίζεται μια ζωή. Πρότυπο μπορεί να είναι οποιοσδήποτε που έχει να πει κάτι ή να προσφέρει κάτι ουσιαστικό σε αυτό το κόσμο, που δίνει δύναμη ψυχής σε άτομα και τα εμπνέει. Απλοί άνθρωποι που δεν είναι κατ’ ανάγκη γνωστοί στο ευρύ κοινό, δεν είναι celebrity, δεν ταυτίζονται από τα χρήματα που έχουν, αλλά έχουν δύναμη, δίνονται ολοκληρωτικά για να προσφέρουν και να κάνουν το κόσμο καλύτερο, έχουν ένα ουσιαστικό δικό τους success story ή κάνουν τη δική τους επανάσταση.

Η ζωή μας είναι οι επιλογές μας. Δεν πιστεύω πως υπάρχει κάποιος που «κουνάει» ένα μαγικό ραβδί και διαμορφώνει τη μοίρα μας ως δια μαγείας. Δεν πιστεύω πως υπάρχει μοίρα. Οι άνθρωποι που πιστεύουν πως η ζωή τους κυλάει βασισμένη σε μια γραφτή μοίρα, είναι ως συνήθως άτομα τα οποία έχουν ανασφάλειες και φοβούνται να κάνουν τις δικές τους επιλογές. Το πώς εξελίσσεται η ζωή του καθενός έχει να κάνει καθαρά με τις επιλογές και λίγη τύχη. Άρα, το να επιλέγουμε να μοιάσουμε σε άτομα με σωστές αξίες και ισχυρά χαρακτηριστικά όπως η ειλικρίνεια, η ακεραιότητα και η πειθαρχία μας οδηγεί σε μια πιο υγιή και επιτυχημένη ζωή καθώς και σε μια εύρωστη κοινωνία.

Τα πρότυπα που επιλέγουμε να έχουμε έχουν σημασία! Μεγάλη σημασία. Αναμφίβολα, υπάρχουν μερικά ωραία παραδείγματα ανθρώπων που είναι αστέρες του Χόλυγουντ, αλλά πιστεύω ότι θα έπρεπε να προωθήσουμε περισσότερους καθημερινούς ήρωες.
Ο χαρακτήρας και η καλοσύνη θα πρέπει να ειδωλοποιούνται και όχι η φυσική ομορφιά ή τα διάφορα σωματότηπα, εάν θέλουμε μια ευημερούσα κοινωνία. Οφείλουμε να επιλέγουμε προσεκτικά τι θα αποκομίσουμε από τα πρότυπα μας και να προσαρμόζουμε αυτά τα χαρακτηριστικά ή τις ιδεολογίες στα δικά μας μέτρα, σύμφωνα με τον δικό μας χαρακτήρα και τη δική μας φιλοσοφία.