Εξερευνώντας την σαγηνευτική Ιαπωνία

Το ταξίδι μου στην Ίαπωνία θα ήταν μέσα στο 2020. Δυστυχώς τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά και το ταξίδι αναβλήθηκε μέχρι… νεοτέρας. Αν και το ταξίδι ως λέξη έχει χαθεί από το λεξιλόγιο και παράλληλα το μυαλό μας, εξακολουθώ να σκέφτομαι αυτήν τη χώρα και τους ανθρώπους της κάθε τόσο. Υπάρχουν σχεδόν 90-95 πόλεις και περίπου 50 χώρες που θέλω να επισκεφτώ άμεσα, αλλά η Ίαπωνία είναι μία από τις λίγες χώρες για τις οποίες έχω την επιθυμία να γράψω αρκετά άρθρα γι’ αυτήν.

Του Ζανέττου Λουκά

Με πρωτεύουσα το Τόκιο, μία υπερσύγχρονη αλλά και παράλληλα πανάκριβη πόλη η Ίαπωνία έφτιαξε εκεί τον σκληρό πυρήνα της τεχνολογίας της. Η πόλη κρατάει γρήγορους ρυθμούς με υπερσύγχρονα τρένα, λεωφορεία και αυτοκίνητα, τα οποία ανεβάζουν την οχλαγωγία στα ύψη κρατώντας την αρμονία όμως και το άγχος σε χαμηλά επίπεδα. (Δεν ξέρω πως το κάνουν αυτό αλλά τους βγάζω το καπέλο). Για παράδειγμα, διασχίζοντας τους δρόμους και ειδικά σε πολυσύχναστες διελεύσεις όπως η Shibuya (υποτίθεται ότι 2.500 πεζοί διασχίζουν κάθε φορά που αλλάζει το σήμα στο φανάρι) και καθώς το πράσινο φως ανάβει, οι άνθρωποι περνούν έγκαιρα και ήρεμα. Χωρίς σπρώξιμο, χωρίς ορμή, χωρίς άγχος όπως συνηθίζεται σε άλλες πόλεις με πολυσύχναστες διελεύσεις.

Το Τόκιο και το Hadano είναι οι πόλεις με τα λιγότερα σκουπίδια σε σύγκριση μεταξύ των πιο ανεπτυγμένων πόλεων στον κόσμο. Δεν υπάρχει κάδος απορριμμάτων πουθενά στο δρόμο. Όλως παραδόξως οι δρόμοι είναι πολύ καθαροί. Η μόνη φορά που βλέπετε ένα κάδο απορριμμάτων είναι όταν μπαίνετε σε ένα κτίριο ή πηγαίνετε υπόγεια στο μετρό. Ως λαός οι Ίάπωνες είναι από τους πιο καθαρούς και πειθαρχημένους στον πλανήτη.

Αν είστε θαυμαστής του Ίαπωνικού anime, θα δείτε ότι κάθε πτυχή της Ίαπωνίας ταιριάζει ακριβώς στις εικόνες anime που έχετε στο μυαλό σας. Θυμάστε εκείνους τους μικρούς τακτοποιημένους δρόμους όπου συμβαίνει όλη η μαγεία και εκείνους τους συμβολικούς τηλεφωνικούς θαλάμους με χαριτωμένα «katakana» και «hiragana» στο Doraemon; Το σενάριο της πραγματικής ζωής είναι απλώς η διαφορά στο μέγεθος. Περπατώντας σε οποιονδήποτε δρόμο, θα έχετε αυτό το συναίσθημα ότι η Nobita Nobi θα σας την πέσει στην επόμενη γωνία.

Σε θέματα διατροφής δεν θα βρείτε άνθρωπο να σπαταλάει το γεύμα του. Η ιαπωνική κουζίνα είναι απλή σε σύγκριση με την κυπριακή. Τα εστιατόρια σερβίρουν φαγητά κατανέμοντας σωστά τις μερίδες φροντίζοντας πάντοτε να υπάρχει ένα μπολ με noodles ή ρύζι με λαχανικά διαφόρων ειδών αλλά και ένα έξτρα πιάτο με το κυρίως φαγητό (ψάρι, κρέας κτλ.) Ο τρόπος ζωής τους είναι διαφορετικός ακόμη και στον τρόπο επιλογής φαγητού σε σύγκριση με την κυπριακή φιλοσοφία που καταλήγουμε να παραγγέλνουμε πάρα πολλά διαφορετικά πιάτα και να σπαταλάμε τα περισσότερα από αυτά στο τέλος.

Σε θέματα υγιεινής καλό είναι να γνωρίζετε ότι οι Ίάπωνες είναι πρωταθλητές (και σ ́αυτό). Έχετε ακούσει ότι οι Ίάπωνες δίνουν μεγάλη προσοχή στις τουαλέτες; Είναι απολύτως αλήθεια. Τα φανταχτερά καθίσματα τουαλέτας και οι πεντακάθαροι χώροι είναι το σήμα κατατεθέν για τους συμπαθητικούς Γιαπωνέζους που θεωρούν ότι η υγιεινή είναι προτέρημα σε ένα άνθρωπο. Σχεδόν όλα τα ρολά τουαλέτας είναι κατασκευασμένα από υλικά που αποσυντίθενται εύκολα. Οι κάδοι απορριμμάτων είναι συνήθως πολύ μικροί και ξανά, δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου απόβλητα μέσα.

Έχω ακούσει από πολλούς φίλους μου ότι η Ίαπωνία έχει πολύ υψηλό ποσοστό αυτοκτονιών. Γενικά ως χώρα ανέκαθεν το είχε εύκολο με την αυτοκτονία. Θυμηθείτε τους Samurai όταν επέστρεφαν ηττημένοι από τις μάχες και μπροστά στον αυτοκράτορα τους αυτοκτονούσαν τελετουργικά με την μέθοδο του Harakiri. Χρόνια μετά το 1945 αφού είχαν καταλάβει ότι θα έχαναν τον θαλάσσιο πόλεμο κατά των Αμερικάνων αυτοκτονούσαν με εθελοντισμό ως νέοι «kamikaze» ρίχνοντας τα αεροπλάνα τους στα πλοία του εχθρού. Μπορώ να φανταστώ την πίεση και το άγχος που έχτισαν μέσα τους ανάμεσα στα χρόνια πάνω σ’ αυτόν τον πειθαρχημένο τρόπο ζωής που τους ωθεί σε σημείο που πρέπει να αυτοκτονήσουν. Ως λαός οι Ίάπωνες είναι γνωστοί ως οργανωμένοι και τελειομανείς. Αν δεν το δεις από κοντά δεν μπορείς να το καταλάβεις. Αυτό όμως τους ασκεί υπερβολική πίεση καθώς η τελειομανία απαιτεί να σκέφτεσαι και να λειτουργείς ως μηχανή.

Η Ίαπωνία είναι πραγματικά διαχρονική και ταυτόχρονως φουτουριστική. Είναι ένα μέρος όπου οι αρχαίες παραδόσεις συνδυάζονται με τη σύγχρονη ζωή σαν να είναι το πιο φυσικό πράγμα στον κόσμο. Ένας εκπληκτικός πολιτισμός που προσφέρει μοναδικές εμπειρίες που δεν θα βρείτε σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Η κουλτούρα αυτής της χώρας είναι ένα ενδιαφέρον μείγμα ανατολικών παραδόσεων και δυτικού νεωτερισμού καθώς είναι ένας από τους παλαιότερους πολιτισμούς και έχει μια εκπληκτική και διαφορετική ιστορία.

Για τον λόγο αυτό, η Ίαπωνία προσφέρει τόσες πολλές διαφορετικές εμπειρίες που προσελκύουν τουρίστες από όλες τις γωνιές του κόσμου. Αξίζει πραγματικά να επισκεφθεί κανείς αυτή την καταπληκτική χώρα τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του.