Ενσυνειδητότητα

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το mindfulness.

Γιατί πρέπει να ξεκινήσετε να εκπαιδεύετε το μυαλό σας (και πως μπορείτε να ξεκινήσετε).

Του Ζανέττου Λουκά

Σκεφτείτε το ως μία εκπαίδευση του εγκεφάλου. Εκπαιδεύει κυριολεκτικά τον εγκέφαλό σας να είναι στην παρούσα στιγμή, εστιάζοντας στο σημείο αγκύρωσης, το οποίο, για τους περισσότερους ανθρώπους, είναι η ανάσα τους.

Ο κόσμος στον οποίο ζούμε σήμερα δεν ευνοεί την ψυχική υγεία ή την ευεξία. Μας βομβαρδίζονται συνεχώς με εικόνες και πληροφορίες μέσω των πολλαπλών συσκευών μας, και το να βρεις πλέον την ησυχία σου είναι κάτι το οποίο… ανήκει στο παρελθόν.

Πως θα αντιδρούσατε όμως αν σας έλεγα ότι με μόλις πέντε λεπτά την ημέρα, θα μπορούσατε να μειώσετε την έξαρση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την κατάθλιψη, το άγχος, τον πόνο και την αϋπνία. Ότι θα μπορούσατε να ενισχύσετε την ικανότητά σας να προσέχετε ότι γίνεται γύρω σας, να θυμάστε καλύτερα όσα βιώνεται καθημερινά, να έχετε καλύτερη αυτογνωσία γύρω σας, να είστε λιγότερο αντιδραστικοί, να έχετε την ελευθερία επιλογής, να έχετε λιγότερο εμμονές με τον εαυτό και το παρελθόν σας και να είστε πιο παρόντες στη στιγμή.

Όλα αυτά που ανάφερα ποιο πάνω είναι αυτό που αποκαλούμε «mindfulness» η στα ελληνικά «ενσυνειδητότητα» . Η ενσυνειδητότητα εχει τη δύναμη να κάνει όλα αυτά και περισσότερα αν και εφόσον ασκείται καθημερινά. Δεδομένου ότι το μυαλό μας είναι ένας σημαντικός παράγοντας στον καθορισμό της κατάστασης της ψυχικής και σωματικής υγείας μας, καθώς και της ποιότητας της ζωής μας, θα ήταν απαραίτητο να ξεκινήσουμε από εκεί. Και προτού αρχίσετε να δημιουργείτε έναν κατάλογο γνωστών τεχνικών συμπεριφοράς ή θετικής σκέψης, η πιο θεμελιώδης ικανότητα της καλής ψυχικής υγείας είναι η ικανότητα να παραμείνετε στο μυαλό και να είστε στην παρούσα στιγμή. Εδώ μπαίνει η «εκπαίδευση μυαλού», που αναφέρεται επίσης ως «ενσυνειδητότητα».

Τι είναι η ενσυνειδητότητα;

Πολλοί άνθρωποι μπερδεύουν την ενσυνειδητότητα με την κατάσταση να είναι απόλυτα χαλαροί, χωρίς σκέψεις, καθισμένοι σε ένα μαξιλάρι και διαλογισμό. Άλλοι πιστεύουν ότι είναι μια θρησκευτική πρακτική που συνδέεται με τις ανατολικές θρησκείες. Δυστυχώς θα τους απογοητεύσω καθώς η ενσυνειδητότητα δεν είναι κανένα από τα παραπάνω. Σκεφτείτε το ως μία εκπαίδευση του εγκεφάλου. Εκπαιδεύει κυριολεκτικά τον εγκέφαλό σας να είναι στην παρούσα στιγμή, εστιάζοντας στο σημείο αγκύρωσης, το οποίο, για τους περισσότερους ανθρώπους, είναι η ανάσα τους. Όταν εμφανίζονται οι σκέψεις, όπως κάνουν για τον πιο εξειδικευμένο διαλογιστή, τότε μέσω της ανάσας σου καλείσαι με ηρεμία να τις κατευθύνεις με την αναπνοή σου, απαλά και ευγενικά. Η ενσυνειδητότητα είναι η επίσημη πρακτική της εστίασης της προσοχής σας σε ένα μέρος του σώματος ή στην αναπνοή. Αυτή η πρακτική της προσοχής σας σε ένα πράγμα κάθε φορά, ενισχύει τα σχετικά μέρη του εγκεφάλου, με αποτέλεσμα τα οφέλη για το μυαλό και το σώμα να είναι πολλαπλά.

Γιατί να εξασκηθείτε στην ενσυνειδητότητα:

Καταρχάς σας βοηθά να ζήσετε μια ζωή που να είναι σύμφωνη με τις αξίες σας. Με την ενσυνειδητότητα, ενισχύετε τα κέντρα λήψης αποφάσεων του εγκεφάλου σας φτιάχνοντας ένα χαρακτήρα όπου η ίδια του η γνώμη μετράει περισσότερο από κάθε άλλου. Με αυτόν τον τρόπο, γίνεται ευκολότερο για σας να μην παρασύρεστε από εξωτερικούς παράγοντες. Ουσιαστικά εκπαιδεύεσαι στο να ακολουθείς τις αξίες σου, αντί να είσαι θύμα των εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων.

Ταυτόχρονα βοηθά στην ανάπτυξη εγκεφάλου εστιάζοντας σε ένα μόνο πράγμα, την αναπνοή σας και μαθαίνοντας να κατευθύνετε τις σκέψεις σας καθώς εμφανίζονται, θα συνειδητοποιήσετε έντονα το γεγονός ότι δεν είστε οι σκέψεις σας. Αυτός ο «παρατηρητής» στον οποίο καλείστε να γίνετε, γίνεται καθημερινά πιο δυνατός μέσω της πρακτικής και σας βοηθάει να καταλάβετε ποιες σκέψεις θέλετε να αφήσετε και ποιες θα κρατήσετε στην πορεία.

Ένα στρεσαρισμένο μυαλό είναι ένα αγχωμένο σώμα και το αντίθετο. Επειδή ζούμε σε έναν κόσμο που μας επιτρέπει και μας ενθαρρύνει να είμαστε συνεχώς «ενεργοί», το μυαλό και το σώμα μας βρίσκεται συνεχώς σε υπερβολική κίνηση. Βιολογικά, αυτό σημαίνει ότι το σώμα μας δεν αναρρώνει ποτέ ή ξεκουράζεται, αυξάνοντας τις φλεγμονές στο μυαλό και το σώμα μας. Διανοητικά, σημαίνει ότι ζούμε πάντα στην άκρη ενός επεισοδίου κατάρρευσης. Αυτή η ασταμάτητη συνεχής κίνηση προκαλεί χρόνϊα καταστροφή στο σώμα μας, με αποτέλεσμα να προκληθούν διάφορες ασθένειες. Από αυτοάνοσες ασθένειες έως καρδιακές παθήσεις, γαστρεντερικά προβλήματα και καρκίνους. Με την ενσυνειδητότητα βάζουμε τον εαυτό μας σε καταστολή και με πλήρη έλεγχο των κινήσεων μας τον προστατεύουμε από κάθε σημαντική ψυχική και σωματική ασθένεια.

Ξεκινώντας την ενσυνειδητότητα

Οι πρακτικές μπορούν να λάβουν πολλές μορφές, αλλά γενικά, η ενσυνειδητότητα περιλαμβάνει ασκήσεις αναπνοής και επίγνωση του σώματος και του νου. Ο στόχος εδώ είναι να δώσετε με επιτυχία την προσοχή σε ένα πράγμα: την αναπνοή σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι στην αρχή διαλογίζονται 5-10 λεπτά την ημέρα, οπότε ξεκινήστε με ένα λεπτό μερικές φορές την ημέρα και αυξάνεται τα λεπτά καθημερινά. Ξεκινήστε με το να αναλύετε το σώμα σας, αργά και σταθερά νιώθοντας κάθε σας αναπνοή που εισπνέετε ή εκπνέετε.

Χρειάζεται να είστε υπομονετικοί με τη διαδικασία καθώς δεν θα δείτε αμέσως τα αποτελέσματα. Σκεφτείτε το σαν να πηγαίνετε σε ένα γυμναστήριο και από την πρώτη εβδομάδα να περιμένετε τα αποτελέσματα. Χρειάζεται υπομονή, σταθερές επαναλήψεις καθημερινά και με συνέπεια να αυξάνετε την ένταση για να δείτε αποτελέσματα με την πάροδο του χρόνου.

Με τις δυσκολίες και το καθημερινό άγχος της ζωής καθημερινά οι άνθρωποι γίνονται όλο και περισσότερο αγχωτικοί και μίζεροι. Δυστυχώς λίγοι μπορούν να αλλάξουν το καθεστώς ζωής τους όμως μπορείτε πολύ εύκολα μέσω της ενσυνειδητότητας να έχετε πολλαπλά οφέλη που θα σας βοηθήσουν να έχετε μία πιο καλή ζωή.

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news