Είσαι εσύ! Και είσαι σπουδαίος!

Καθημερινά ακούμε περιστατικά από γνωστούς και άγνωστους, ότι υποφέρουν από ψυχολογική βία είτε στο χώρο εργασίας είτε στο σπίτι. Η ηθική παρενόχληση λειτουργεί ως ένα καθημερινό πλέον φαινόμενο στη ζωή μας, του οποίου οι τιμές αυξήθηκαν κυρίως με τον εσωκλεισμό και τις υποχρεωτικές καραντίνες ελέω κορωνοϊού.

Της Ειρήνης Τσομαλλούρη

Θα έλεγε κανείς ότι η ηθική παρενόχληση, αφορά έναν αόρατο πόλεμο. Αρχίζοντας με μια απλή έλλειψη σεβασμού, μια εκμετάλλευση ή και ένα μικρό ψέμα που στην αρχή δε δίνεται και η απαραίτητη προσοχή. Ασκείται συστηματικά με διάφορες μεθόδους από ενήλικες. Απώτερος τους σκοπός; Ο εκφοβισμός, η ταπείνωση και η αποδυνάμωση του θύματος. Αναφερόμαστε σε μια υπόγεια ψυχολογική βία. Γίνεται προσβολή της αξιοπρέπειας και της προσωπικότητας του θύματος. Με αποτέλεσμα; Αρνητικές επιπτώσεις στις σχέσεις, στην απόδοση και την υγεία του. Όταν λέμε ηθική παρενόχληση, υπάρχει διασπορά φημών, συκοφαντίες, απειλές και άλλα πολλά στοιχεία που ίσως ο θύτης να τα πραγματοποιεί με έμμεσο τρόπο. Για παράδειγμα στο χώρο εργασίας, κουτσομπολιά με άλλα άτομα, υπονοούμενα και ειρωνικές εκφράσεις, ο θύτης να προσπαθεί να αποκλείσει από την ομάδα το θύμα. Επιπλέον, ο θύτης, ίσως να προσπαθεί να γελοιοποιήσει μερικές προσωπικές επιλογές του θύματος, όπως η εμφάνιση και τα προσόντα του, με αποτέλεσμα το θύμα να προκαλείται και να διαβάλλεται συνεχώς. Ο θύτης κάνει τα πάντα ώστε να εξοντώσει το θύμα, με στόχο την κυριαρχία του, μέσα από την πρόκληση ψυχικού πόνου στο θύμα. Όνειρο του θύτη, να εκτοπίσει το θύμα του. Αυτή είναι η τροφή του. Τρέφεται μηδενίζοντας τις ηθικές αξίες του θύματος του.

Ζούμε σε μια κοινωνία που ο ισχυρός θεοποιείται. Υποδεικνύει την υποτιθέμενη ισχύ του. Τα άτομα αυτά επιθυμούν να κυριαρχούν και να ελέγχουν τα θύματα, ώστε να καλύψουν δικές τους ανασφάλειες. Ο κάθένας από εμάς, έχει το δικαίωμα της ίσης μεταχείρισης, του σεβασμού προς την προσωπικότητα του, της ιδιωτικής του ζωής και φυσικά την προστασία της ψυχοσωματικής του υγείας.

Αν είστε θύμα ηθικής παρενόχλησης ζητήστε υποστήριξη. Ζητήστε τιμωρία, διεκδικείστε αποζημίωση και κυρίως δέσμευση. Δέσμευση ώστε να μην επαναληφθεί η παρενόχληση. Προπάντων μην ενοχοποιείστε εσείς οι ίδιοι. Τα προβλήματα στην προσωπικότητα του θύτη, τον οδηγούν στην ηθική παρενόχληση, καθώς και σε άλλες μορφές ψυχολογικής βίας και εκφοβισμού. Ενδυναμώστε την αυτοπεποίθηση σας. Συναναστραφείτε με ανθρώπους που δείχνουν προς εσάς σεβασμό και ευαισθησία.

Ο κόσμος πάντα κάτι θα βρίσκει για να κρίνει. Αυτό δε θα αλλάξει ποτέ! Έτσι είναι φτιαγμένος, έτσι έμαθε. Μην αφήσεις τον εαυτό σου να νιώσει κατώτερος από αυτούς. Κανείς δεν μπορεί να καθορίσει την αξία σου και το ποιος είσαι, μέσα από κάτι που απλά είπε. Εσύ γνωρίζεις ποιος είσαι. Όχι αυτός. Μη δώσεις τέτοια χαρά σε τοξικούς χαρακτήρες! Πες «όχι» στον εκφοβισμό. Και να θυμάσαι, κανείς δεν μπορεί να σε κάνει να νιώσεις κατώτερος χωρίς τη συγκατάθεσή σου.

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news