Είναι όντως το 2020 η χειρότερη χρονιά στην ιστορία;

Της Βέρας Κοσμά

Το 2020 διεκδικεί χωρίς αμφιβολία τα σκήπτρα για την χειρότερη χρονιά στην ιστορία. Τουλάχιστον σε σύγκριση με όσα έζησε η γενιά των 40 και κάτω.

Την 1η Ιανουαρίου 2020 επισημάνθηκε η αρχή μιας νέας δεκαετίας και οι περισσότεροι βλέπαμε αυτή τη δεκαετία γεμάτοι αισιοδοξία. Η αρχή μιας νέας χρονιάς συμβολίζει την ευκαιρία να υλοποιήσουμε τους στόχους μας και τα όνειρά μας. Πόσο μάλλον η αρχή μιας νέας δεκαετίας. Δυστυχώς όμως κάποιοι είχαν άλλα σχέδια. Ήρθαμε για πρώτη φορά αντιμέτωποι με καταστάσεις που δεν ξέραμε πώς να διαχειριστούμε. Καθίσαμε στον καναπέ μας (αναγκαστικά αυτή την φορά) και καρτερούσαμε υπομονετικά κάποιους άλλους να πάρουν αποφάσεις για εμάς. Και μακάρι να ήταν μόνο αυτό.

Στις 26 Ίανουαρίου όλος ο κόσμος πληροφορήθηκε για τον θάνατο του Κόμπε Μπράιαντ, έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες του ΝΒΑ, ο οποίος σκοτώθηκε σε ηλικία 41 ετών σε συντριβή ελικοπτέρου κοντά στο Λος Άντζελες, μαζί με την 13χρονη κόρη του και επτά άλλους. Η είδηση συγκλόνισε και έφερε θλίψη όχι μόνο στην οικογένεια του αλλά και σε όλο τον κόσμο που τον θαύμαζε.

Όσο για εμάς στην Κύπρο τον Ίανουάριο η λέξη «Covid-19» είχε μόνο θεωρητική σημασία. Ακούγαμε βέβαια τι γινόταν στην Κίνα και η σχέση μας με αυτό το θέμα ξεκινούσε και τελείωνε στον θαυμασμό μας προς αυτούς που κατάφεραν να κτίσουν νοσοκομείο για την αντιμετώπιση του ιού μέσα σε 3 ημέρες. Δεν περιμέναμε πως ο «Covid-19» θα ετοίμαζε τις βαλίτσες του, θα έπαιρνε το διαβατήριο του και τον Μάρτιο θα ταξίδευε αεροπορικώς στο νησί μας.

Όταν μας πρωτοέκλεισαν πιστεύαμε θα κρατούσε 10-15 ημέρες. Το είδαμε σαν μια ευκαιρία ώστε να δούμε την σειρά στο Netflix που μας πρότεινε η κολλητή, να διαβάσουμε το βιβλίο αυτογνωσίας που αγοράσαμε από τα Χριστούγεννα και το αφήσαμε στη βιβλιοθήκη, να καθαρίσουμε τον κήπο, να βάψουμε το δωμάτιο και να ψήσουμε αυτό το banana bread που διαφημίζει ο Άκης Πετρετζίκης και όταν το βλέπουμε μας τρέχουν τα σάλια.

Στην πορεία όμως καταλάβαμε πως τα πράγματα ήταν πολύ πιο σοβαρά. Άνθρωποι άρχισαν να πεθαίνουν από τον συγκεκριμένο ιό. Εμείς είχαμε στη διάθεσή μας ένα μήνυμα για να βγούμε έξω και καθώς προχωρούσε η χρονιά ο κορωνοϊός δεν ήταν το μοναδικό πρόβλημα. Ξεκίνησε η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια. Οι περισσότεροι δεν ξέραμε αν θα επιστρέψουμε ή όχι στις δουλειές μας, οι ξενοδόχοι και οι εστιάτορες δεν ήξεραν αν είναι σοφό να ξεκινήσουν τις δουλειές τους και πολλές επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο. Κατά τη διάρκεια του lockdown είχαμε και την ευκαιρία να βιώσουμε το ρατσισμό στο μεγαλείο του, παρακολουθώντας αηδιασμένοι τη δολοφονία του Τζώρτζ Φλόυντ από αστυνομικό.

Και όταν ήρθε η ώρα όπου θα αφήναμε πίσω μας το lock- down για να επιστρέψουμε στις δουλειές μας οι περισσότεροι από εμάς δεν επιστρέψαμε. Αλλά και όσοι επέστρεψαν απέκτησαν το άγχος για την επόμενη ημέρα που πλέον είναι μόνιμο στην καθημερινότητά μας. Οι τουρίστες δεν ήρθαν και όσοι ήρθαν απλά έσπειραν ξανά τον ιό ανάμεσά μας. Η οικονομία μας μπήκε στον αναπνευστήρα και κανείς δεν ξέρει τι έπεται.

Και εκεί που πάμε να παραπονεθούμε παρακολουθούμε για ακόμη μια φορά από τον καναπέ μας την έκρηξη στη Βηρυτό, η οποία στοίχισε τη ζωή σε περίπου 190 ανθρώπους και είχε ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν πάνω από 6.000 άτομα. Με την έκρηξη λέμε εντάξει ως εδώ ήταν, μας διέλυσε το 2020, όμως από ότι φαίνεται τα γεγονότα δεν σταματάνε εκεί. Ένα βίντεο του Αλ Τζαζίρα δίνει τέλος στην εποχή των χρυσών διαβατηρίων αφήνοντας τεράστιο πλήγμα σε όσες εταιρείες δραστηριοποιούνται στον τομέα ανάπτυξης γης.

Η χρονιά τελειώνει με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη με υποκινητή τον Ερντογάν. Υπάρχουν και άλλα;

Θα περάσει όλο αυτό; Θα ανακάμψουμε ποτέ; Κανείς δεν ξέρει… Το 2020 άλλαξε τον κόσμο. Το 2020 άλλαξε και εμάς. Βρισκόμαστε στον τελευταίο μήνα αυτής της χρονιάς και δυστυχώς ανακαλύπτουμε ότι δεν υπάρχουν πολλά πράγματα να μας ευχαριστούν και δεν είναι πάντα εύκολο να είσαι αισιόδοξος και να βλέπεις το ποτήρι μισογεμάτο. Είναι ώρα λοιπόν να εκτιμήσουμε τα μικρά πράγματα στη ζωή μας που τα έχουμε δεδομένα… Είσαι ζωντανός; Έχεις την υγεία σου; Έχεις δύο ανθρώπους να μιλήσεις; Έχεις φαγητό να φας; Τότε θα έπρεπε να είσαι ευτυχισμένος άνθρωπε.

Καλά Χριστούγεννα σε όλους μας.