Δύο σφαίρες για έναν άγγελο

Της Ρούλας Πέτρου

Η ιστορία της Ασπασίας, ενός  αγγέλου είναι αληθινή και δεν μας συγκινεί απλά, αλλά μας έχει συγκλονίσει. Είναι μια ιστορία τραγική με την οποία θα μπορούσε να σαλέψει το μυαλό της μητέρας της, αλλά είναι δίπλα της και παλεύει για την αποκατάσταση της εδώ και 9 χρόνια. Πώς θα μπορούσε άλλωστε μια μητέρα που φέρνει στον κόσμο με τόση αγάπη ένα υγιές και πανέμορφο κοριτσάκι να φανταστεί ότι θα όπλιζε ο ίδιος ο πατέρας τα χέρια του για να εκδικηθεί την  εν διάσταση τότε σύζυγο του; Η μητέρα της Ασπασίας μας εξηγά ότι πάντα υπάρχουν σημάδια. Ότι το ένστικτο μας,  μας προειδοποιεί και πρέπει να το εμπιστευόμαστε.

Τον Αύγουστο του 2013, στο Άργος, στις 14.40  αφού πήγε για φαγητό με τον πατέρα της, το κορίτσι  του ζήτησε να σταματήσει σε ένα περίπτερο να πάρει τσιγάρα για την μητέρα της. Όταν επέστρεφε στο μηχανάκι σε απόσταση αναπνοής της είπε « Σε αγαπώ πολύ» την πυροβόλησε δύο φορές στο κεφάλι και την άφησε  εκεί αιμόφυρτη μπροστά στα μάτια όλων και τα μάτια τα δικά της. Σκοπός του ήταν να την σκοτώσει και να την πάρει στον θάνατο μαζί του αφού αμέσως μετά αυτοπυροβολήθηκε στο σπίτι του. Ήθελε να εκδικηθεί την μητέρα της και να την αφήσει να ζήσει μια ζωή μαρτυρική. Η μία σφαίρα δυστυχώς βρήκε την δεκαεφτάχρονη Ασπασία στον αυχένα και η δεύτερη στο πρόσωπο. Είναι η σκοτεινή και αποτρόπαια σκηνή όπου η ζωή σταμάτησε για την Ασπασία, ένα κορίτσι, μόλις 17 χρόνων, γεμάτη όνειρα, ζωή, χαμόγελα.

Οι άνθρωποι που είναι ικανοί για τα πάντα και φτάνουν στο έγκλημα, οι ειδικοί μας προειδοποιούν πως έχουν επιθετική και αλλοπρόσαλλή συμπεριφορά αλλά και σκοτεινό βλέμμα. Το έγκλημα ήταν προσχεδιασμένο αλλά η Ασπασία επέζησε και κέρδισε την  μάχη.

Όταν η Ασπασία φώναξε στον πρώτο πυροβολισμό «Βοήθεια μαμά» ο πατέρας της την πυροβόλησε δεύτερη φορά και εκεί έγινε όλη η ζημιά. Η μητέρα της περιγράφει πως ο άγγελος της ξύπνησε στην εντατική ουρλιάζοντας. Όταν η μητέρα της Σπυριδούλα Φατούρου ρωτήθηκε  πώς νιώθει που βλέπει το παιδί της καθηλωμένο σε ένα κρεββάτι απάντησε πως δεν νιώθει. Δεν είναι διαχειριστικό. Και πώς θα μπορούσε να είναι Θεέ μου;

Η μητέρα της Ασπασίας παραδέχεται ότι ενώ ήταν θύμα ενδοοικογενειακής βίας  ζητούσε και συγνώμη. Γι’ αυτό όλες οι γυναίκες να προσέχουν τα σημάδια και να ζητούν βοήθεια πριν να είναι αργά. Με λύπη της η κα Φατούρου αναφέρει πως η πολιτεία είναι σχεδόν αδιάφορη, σίγουρα δεν είναι επαρκής εξομολογείται. Δυστυχώς οι νόμοι δεν είναι αυστηροί και δεν παρέχουν την προστασία που απαιτείται γι’ αυτό και οι θάνατοι των αγγέλων δεν θα σταματήσουν ποτέ. Η Ασπασία είναι πλήρως εξαρτώμενη αλλά αντιλαμβάνεται τα πάντα, δεν έχει μειωμένη αντίληψη, κλαίει, γελάει, πονάει, στεναχωριέται. Η καθημερινότητα είναι πολύ δύσκολη τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Τα ιατρικά πρωτόκολλα την αναφέρουν ως ένα θαύμα. Η Ασπασία είναι το παιδί που πέθανε και αναστήθηκε πολλές φορές. Έμεινε στην εντατική αρκετούς μήνες και όμως ζει.

Το σκυλάκι που της πήρε η μανούλα της κοντά της, η Qween της έδωσε μεγάλη χαρά, την συντροφεύει και την προστατεύει με τον δικό της τρόπο. Σπαράζει η ψυχή της κάθε μάνας όταν τα λόγια της είναι « Παλεύω μαζί της και όπου φτάσουμε.» Περιμένω το θαύμα».

Τα λόγια της μητέρας της πρόσφατα  θα μείνουν για πάντα αποτυπωμένα στο μυαλό και την καρδιά μας. «Με ένα βλέμμα που ουρλιάζει και ένα χαμόγελο που ανατρέπει όλα τα προγνωστικά στα πήρε όλα κορίτσι μου αλλά δεν κατάφερε να κλέψει την ομορφιά της ψυχής σου. 9 χρόνια τώρα παλεύεις με Θεούς και δαίμονες. Σε ξέχασαν όλοι, ο Θεός όμως όχι. Ο Θεός και μια χούφτα άνθρωποι που παλεύουν μαζί σου. Τα χέρια, το μυαλό και  το στόμα σου θα είμαι. Όσο εσύ θα χαμογελάς, εγώ θα παίρνω δύναμη να παλεύω μαζί σου. Η δύναμη ψυχής και η αξιοπρέπεια έχουν όνομα και είναι Ασπασία.»  Αυτός ο όμορφος άγγελος ζει με 2 σφαίρες στο κεφάλι. Με το χέρι στην καρδιά ευχόμαστε στην Ασπασία και την μητέρα της κουράγιο, στέλνουμε την αγάπη μας, μια μεγάλη αγκαλιά ψυχής και ευχόμαστε ολόψυχα ότι καλύτερο. Η Παναγία μας να είναι πάντα στο προσκεφάλι σου άγγελε μας.