Διαφορετικό(η)!

Αυτός/η που διαφέρει από κάτι άλλο. Αυτή είναι η έννοια της λέξης και τίποτα περισσότερο. Απλά δεν είναι το ίδιο με κάτι άλλο, ούτε καλύτερο ούτε χειρότερο. Και εάν αυτό είναι κάτι διαφορετικό από το άλλο, σημαίνει και κάθε ένας από εμάς φαντάζει διαφορετικός σε κάτι άλλο. Δεν υπάρχει γενική νόρμα, μόνο διαφορετικότητα σε όλα και όλους.

Της Ginaς Κωνσταντίνου

Γιατί λοιπόν είναι τόσο δύσκολο να αποδεχτούμε αυτό που θεωρούμε διαφορετικό;

Γιατί πρέπει όλους να τους χωρέσουμε στη δικιά μας «νόρμα» ή οποία είναι διαφορετική σε σχέση με την “νόρμα” κάποιου άλλου;

… Η ιστορία «της Δήμητρας από την Λέσβο», με συγκίνησε και εν τέλει με συγκλόνισε. Γεννήθηκε με την δική της κανονικότητα και όλοι πασχίσανε για 60 χρόνια να την εντάξουν στην δική τους νορμαλιτέ. Να την βάλουν στον ίσιο δρόμο, να σωπάσουν τα θέλω της, να μαυρίσουν τα χρώματα της. Γιατί; Σε ενόχλησε; Σου χαλούσε την αισθητική; Τι;

Αδίστακτο ον ο άνθρωπος, χωρίς εν-συναίσθηση, χωρίς φίλτρα αποδοχής. Κτίζουμε καλούπια γύρω μας ίσα-ίσα για να χωρέσει τον εγωισμό μας και την δικιά μας άποψη περί κανονικού και οι υπόλοιποι ας πάνε στον διάβολο. Συγκλονιζόμαστε δήθεν και συμπονούμε τον Γολγοθά του άλλου, αλλά πνέουμε τα μένεα όταν ό άλλος μας χαλάει τους κανόνες περί κανονικότητας. Στεναχωρηθήκαμε όταν μάθαμε ότι σε σκότωσαν και σε ξέχασαν στο ψυγείο κάποιου νεκροτομείου, αλλά όχι και να φοράς γυναικεία ρούχα κοτζάμ «άντρας». Μην τα ισοπεδώνουμε όλα. Άλλο νεκρός και άλλο ο Δημήτρης που έγινε Δήμητρα.

Δεν σου λέω να το ενστερνιστείς, ούτε να το ακολουθήσεις το διαφορετικό από εσένα, σου ζητάω όμως να αποδεχτείς ή έστω να το αγνοήσεις. Μην το πολεμάς, μην το απομονώνεις, δεν ήσουν, ούτε θα είσαι ποτέ κάτι ανώτερο, απλά είσαι κάτι διαφορετικό.

Στο δικό μου τον περίγυρο η διαφορετικότητα δίνει και παίρνει … και είναι εντάξει. Είναι εντάξει σας λέω, δεν έχω πάθει κάτι, δεν έχω αλλάξει τη δικιά μου νόρμα. Ίσα – ίσα γκρέμισα τα ασφυκτικά καλούπια που με έμαθαν να κτίζω, τα μετακίνησα λίγο πιο πέρα, λίγο πιο μακριά και είναι όλα εντάξει. Πάλι είμαι η ίδια, με τις απόψεις μου, “τα θέλω μου” και τα όρια μου.

Διαφορετική θρησκεία, φυλή, σεξουαλική προτίμηση, διαφορετικό ντύσιμο, διαφορετική διατροφή, στάση
ζωής, ο αυτισμός, η κατάθλιψη, η αυξημένη ανάγκη για πνευματικότητα, ο μοναχισμός κι άλλα χιλιάδες που μπορώ να σας παραθέσω είναι μέρος της κανονικότητας κάποιου ατόμου διαφορετικού από εσάς.

Με όπλο την αγάπη και την αποδοχή γκρεμίστε τα ασφυκτικά καλούπια σας και απολαύστε την διαφορετικότητά σας, αφήνοντας και τους υπόλοιπους να κάνουν το ίδιο.

Δήμητρα μου καλοτάξιδη να είσαι … Σε όποιον αρέσουμε για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε, πώς να χωρέσουνε άλλωστε τόσοι άνθρωποι στο κενό.