“Δεν είμαστε έτοιμοι για τα κοινωνικά δίκτυα – ούτε εμείς, ούτε τα παιδιά μας.”

Του Λώρενς Καλογραιάδη

Η τεράστια επιτυχία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης οφείλεται στο ότι γάντζωσαν με πολύ περίτεχνο τρόπο πάνω στην ανάγκη μας να είμαστε συνδεδεμένοι με τα άτομα που μας περιβάλλουν και σε βαθύτερο επίπεδο, στο ότι μας κινητοποιεί η αποδοχή, η εκτίμηση και ο θαυμασμός των άλλων. 

Το επίφοβο είναι ότι συμμετέχουν πλέον και παιδιά μέσα σε αυτό το χάος, μάλιστα από πολύ νωρίς (πράγμα πλέον τόσο συχνό που ακούγομαι αστείος που το αναφέρω καν), και δεν θα ήταν ακραία θέση να πούμε ότι η όλη διαδικασία τους καταστρέφει.

Ανησυχώ ότι δημιουργούμε ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει τους πάντες, ανεξαρτήτως ηλικίας, να μπουν σε μια διαδικασία ανταγωνισμού για την προσοχή των άλλων χρηστών. Είναι δύσκολο σχεδόν αδύνατο για ένα ενήλικα να αντισταθεί στους πειρασμούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, πόσο μάλλον για ένα δεκατριάχρονο.

Αυτό που με προβληματίζει δεν είναι εάν τα παιδιά “περνούν πολύ χρόνο μπροστά από τον υπολογιστή και το τηλέφωνο”. Το πραγματικό θέμα που θέλω να επισημάνω είναι ότι τα παιδιά μας, με τη συμμετοχή τους σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι πλέον εκτεθειμένα σε κοινωνική πίεση που ξεπερνά κατά πολύ τα πλαίσια της γειτονιάς ή της αυλής του σχολείου. Πλέον η κάθε τους κίνηση είναι, πολύ κυριολεκτικά, υπό το κριτικό βλέμμα ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ του πλανήτη.

Δεν είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο – ούτε εμείς, ούτε οι νέες γενιές. Δεν είναι ξεκάθαρο που θα μας οδηγήσει όλη αυτή η ιστορία, αλλά το σίγουρο είναι ότι τώρα ενθαρρύνουμε ο ένας τον άλλο με likes και follows να μοιραζόμαστε με όλο τον πλανήτη πράγματα που πριν 10 χρόνια θα θεωρούνταν πολύ προσωπικά – από φωτογραφίες βρεφών έως και φωτογραφίες από την παραλία.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το σλόγκαν της εποχής είναι “ποστάρω, άρα υπάρχω” και εάν δεν συμμετέχω και εγώ με το να “ποστάρω” τότε…

Τελικά τι παρουσιάζουμε στο διαδίκτυο; Το άτομο που εμείς πιστεύουμε ότι είμαστε, ή το άτομο που θέλουν να δουν οι άλλοι ώστε να μας κάνουν like και follow; Καλό θα ήταν να βάλουμε κάποια όρια, τουλάχιστον για το καλό των παιδιών που μεγαλώνουν μέσα σε αυτό το κλίμα.

Ψυχολόγος/ψυχοθεραπευτής.

Διοικητικός Σύμβουλος, Παγκύπριος Σύνδεσμος Ψυχοθεραπευτών.

lawrence@kalogreades.com
Τηλ: 99338248
Λεμεσός, Κύπρος.