Γνωρίζοντας το Ikigai σας

Πως μία Ίαπωνική τεχνική μπορεί να βοηθήσει στη μακροζωία.

Του Ζανέττου Λουκά

Κάθε φορά που φέρνω αναμνήσεις της ζωής μου στη σκέψη μου, εντοπίζω αρκετές χαμένες στιγμές λόγω της έλλειψης σκοπού. Είτε είχα κολλήσει σε μια δουλειά που μισούσα ή έκανα παρέα με λάθος άτομα ή ίσως και η εμπλοκή σε ένα πρότζεκτ ή μία ιδέα που δεν έβγαζε πουθενά. Έχοντας πάντοτε στο νου μου ότι ο χρόνος είναι πολύτιμος φτάνω στο συμπέρασμα ότι ως ανθρώπινα όντα χρειαζόμαστε έναν πραγματικό λόγο για να ξυπνήσουμε το πρωί και να θέλουμε να σηκωθούμε απ’ το κρεβάτι μας. Ένα πρόσφατο άρθρο στο Psychology Today δείχνει ότι τα ποσοστά ψυχικής υγείας και εθισμού αυξάνονται όταν ένα άτομο ζει χωρίς αίσθηση δέους και σκοπού – ότι χρειαζόμαστε κάτι μεγαλύτερο από εμάς για να προσβλέπουμε. Και με σκοπό να εκφράζουμε περισσότερη καλοσύνη προς τους άλλους. Γνωρίζουμε τι είναι σημαντικό. Ίσως ανακαλύψουμε αυτό που λείπει.

Τα τελευταία χρόνια προσπάθησα να ανακαλύψω και να υιοθετήσω αρκετά από τα κουσούρια των Ίαπώνων. Αυτή η γαλήνη στο πρόσωπο τους σε συνδυασμό με τον ουσιώδη τρόπο ζωής με έκανε να θέλω να αποκρυπτογραφήσω όλα τους τα μυστικά. Ανακαλύπτοντας μέσα από μελέτες και βιβλία γνώρισα μία φιλοσοφία η οποία έρχεται από τους μακρινούς Ίάπωνες και συγκεκριμένα από το νησί της Οκινάουα και ονομάζεται «Ikigai». (O λόγος για να σηκωθούμε το πρωί.)

Η φιλοσοφία του ikigai είναι απλή και προσιτή αφού προτείνει τη δημιουργία τριών λιστών: τις αξίες σας, τα πράγματα που θέλετε να κάνετε και τα πράγματα στα οποία είστε καλοί. Με απλά λόγια η διατομή των τριών λιστών είναι το ikigai σας. Το Ikigai είναι η συγχώνευση μεταξύ του ποιοι είμαστε, του τρόπου με τον οποίο μπορούμε να υπηρετούμε τους άλλους και του τι αγαπάμε να κάνουμε.

Ακολουθώντας την ευδαιμονία σας «Το ikigai μας βρίσκεται στη διασταύρωση του τι είμαστε καλοί και τι αγαπάμε να κάνουμε», λέει ο Hector Garcia, ο συγγραφέας του βιβλίου «Ikigai: The Japanese Secret to a Long and Happy Life». Σημειώνει μέσα: «Όπως ακριβώς υπάρχουν άνθρωποι που έχουν λαχτάρα με τα αντικείμενα και τα χρήματα υπάρχουν στην αντίθετη όχθη και οι άνθρωποι που αισθάνονται δυσαρέσκεια για την αδιάκοπη αναζήτηση του χρήματος και φήμης και έχουν επικεντρωθεί σε κάτι διαφορετικό από αυτό». Η σκέψη αυτή καλλιεργείται με την πάροδο των χρόνων χρησιμοποιώντας πολλές διαφορετικές λέξεις και πρακτικές, οι οποίες περιστρέφονται γύρω από τον κεντρικό πυρήνα της σημασίας της ζωής.

Το ikigai θεωρείται ως η σύγκλιση τεσσάρων βασικών στοιχείων:


1. Αυτό που αγαπάς (το πάθος σου) 2. Τι χρειάζεται ο κόσμος (η αποστολή σας)

3. Σε τι είσαι καλός (η κλίση σου) 4. Τι μπορείτε να πληρώσετε (το επάγγελμά σας)

Στο βιβλίο τους «Ikigai: The Japanese Secret to a Long and Happy Life», οι συγγραφείς Hector Garcia και Francesc Miralles παραβιάζουν τους δέκα κανόνες που μπορούν να βοηθήσουν τον καθένα να βρει το δικό του ikigai.

1. Μείνετε δραστήριοι και μην συνταξιοδοτηθείτε ποτέ.

2. Αφήστε το επείγον πίσω και υιοθετήστε έναν πιο αργό ρυθμό ζωής.

3. Τρώτε υγιεινά και όχι υπερβολικά.

4. Περιτριγυρίστε τον εαυτό σας με καλούς φίλους και καλή παρέα.

5. Εξασκηθείτε καθημερινά. 6. Χαμογελάστε και γνωρίστε τους ανθρώπους που έχετε γύρω σας.

7. Να έχετε άμεση επαφή και σύνδεση με τη φύση.

8. Να λέτε ευχαριστώ σε οτιδήποτε φωτίζει τη μέρα σας και σας κάνει να νιώθετε ζωντανοί.

9. Ζήστε τη στιγμή.

10. Ακολουθήστε το ikigai σας.

Ακολουθώντας την περιέργειά σας Ο Αμερικανός φιλόσοφος συγγραφέας και πολιτικός Howard W Thurman είπε: «Ρωτήστε τι σας κάνει να ζείτε και να ξεκινήσετε να το κάνετε». Μην ρωτάτε τι θέλει ο κόσμος. Ρωτήστε τι σας κάνει να εσας να ζείτε.

Το πρόβλημα για εκατομμύρια ανθρώπους είναι ότι σταματούν να είναι περίεργοι για νέες εμπειρίες καθώς μπαίνουν στο παιχνίδι
της ζωής και της ευθύνης και δημιουργούν ρουτίνες χωρίς να αντιλαμβάνονται όλα όσα χάνουν καθημερινά.

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν πάντοτε ενθάρρυνε ανθρώπους να συνεχίσουν να είναι περίεργοι και να αμφισβητούν τα πάντα. Είχε πει κάποτε: «Μην σκεφτείτε γιατί ρωτάτε, απλά μην σταματήσετε να ρωτάτε. Μην ανησυχείτε για αυτό το οποίο δεν μπορείτε να απαντήσετε και μην προσπαθήσετε να εξηγήσετε τι δεν μπορείτε να γνωρίζετε. Η περιέργεια έχει δικό της λόγο. Δεν προκαλεί δέος όταν συλλογίζεστε τα μυστήρια της αιωνιότητας, της ζωής, της θαυμάσιας δομής πίσω από την πραγματικότητα; Και αυτό είναι το θαύμα του ανθρώπινου νου – να χρησιμοποιεί τις κατασκευές, τις έννοιες και τους τύπους του ως εργαλεία για να εξηγήσει τι βλέπει, αισθάνεται και αγγίζει ο άνθρωπος.

Ένα κλασικό παράδειγμα ήταν η περιέργεια του Steve Jobs για τις γραμματοσειρές η οποία τον οδήγησε να παρακολουθήσει ένα φαινομενικά άχρηστο μάθημα τυπογραφίας και να αναπτύξει την ευαισθησία του σχεδιασμού του. Αργότερα, αυτή η ευαισθησία έγινε ουσιαστικό μέρος των υπολογιστών της Apple και η βασική διαφορά της Apple στην αγορά σε σύγκριση με την Microsoft.

Είμαστε γεννημένοι περίεργοι. Η ακόρεστή μας προσπάθεια να μάθουμε, να εφεύρουμε, να εξερευνήσουμε και να μελετήσουμε αξίζει να έχει την ίδια αξία με κάθε άλλη κίνηση στη ζωή μας. Η εκπλήρωση γίνεται γρήγορα η κύρια προτεραιότητα για τους περισσότερους από εμάς. Εκατομμύρια άνθρωποι αγωνίζονται ακόμη να βρουν τι πρέπει να κάνουν. Τι τους ενθουσιάζει. Αυτό που τους κάνει να χάνουν την αίσθηση του χρόνου. Η διαίσθηση και η περιέργειά μας είναι πολύ ισχυρές εσωτερικές πυξίδες για να μας βοηθήσουν να συνδεθούμε με το ikigai μας.

Ποιο είναι το απλό πράγμα που θα μπορούσατε να κάνετε ή να είστε σήμερα που θα ήταν μια έκφραση του ikigai σας; Βρείτε το και συνεχίστε με όλα όσα έχετε, κάτι λιγότερο δεν αξίζει τον περιορισμένο χρόνο σας στον πλανήτη Γη.