Γιατί κύριοι δεν φτιάχνουμε πάρκα; – από τον Ζανέττο Λουκά

Τα πάρκα σε μια πόλη είναι προνόμιο. Είναι το πιο κοντινό και προσβάσιμο μέρος για τον άνθρωπο της πόλης ώστε να ‘ρθει κοντά στη φύση. Στην επαρχία Αμμοχώστου υπάρχουν λιγοστά πάρκα, χωρίς χαρακτήρα και χωρίς φροντίδα. Αν θέλετε να το πάρουμε αυστηρά, δεν υπάρχουν πάρκα. Οι άνθρωποι της Αμμοχώστου δεν έδωσαν ποτέ ιδιαίτερη σημασία στη δημιουργία πράσινου, αντιθέτως κατέστρεψαν τόσο ιδιωτικά αλλά και κρατικά τα λιγοστά μέρη πρασίνου, αφήνοντας την επαρχία και τους κατοίκους της μακριά από τη φύση. Ήρθε η ώρα να πούμε την αλήθεια για τους λόγους που δεν έχουμε πάρκα στον τόπο μας.

Ο Φρόιντ κάποτε ονόμασε τα πάρκα ως μέρη φαντασίωσης επειδή επιτελούν μια λειτουργία στην κοινωνία όπως κάνουν οι φαντασιώσεις για τα άτομα. Οι ανοιχτοί χώροι και τα πάρκα είναι, για πολλούς ανθρώπους, ότι πιο κοντινό στην ανοιχτή ύπαιθρο. Με τη συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που ζουν σε μεγάλες πόλεις, αυτοί οι χώροι είναι τα μέρη όπου τα παιδιά μπορούν να εξερευνήσουν τη φύση κοντά στο σπίτι, οι οικογένειες και οι φίλοι μπορούν να χαλαρώσουν κατα τη διάρκεια της ημέρας τους και οι εργαζόμενοι να απολαύσουν ένα γεύμα στην ύπαιθρο. Για εκατομμύρια ανθρώπους ανά το παγκόσμιο αυτά τα μέρη θα ήταν τεράστια απώλεια αν δεν υπήρχαν.

Οι ανοιχτοί χώροι είναι καταπράσινα μέρη όπου οι άνθρωποι μπορούν να χαλαρώσουν, να περπατήσουν τον σκύλο τους και γενικά να αποβάλουν το άγχος της καθημερινότητας τους. Είναι μερικά από τα λίγα μέρη όπου οι άνθρωποι μπορούν να κλωτσήσουν μια μπάλα και να ασκηθούν με ασφάλεια μακριά από την κυκλοφορία και τις οχλαγωγίες της πόλης. Οι ανοιχτοί χώροι δημιουργούν το ιδανικό μέρος για ελεύθερο χρόνο.

Πνεύμονες της πόλης

Οι ανοιχτοί χώροι στις πόλεις είναι μικρά παραδεισένια μέρη μετατρέποντας τους σε πνεύμονες της πόλης. Η σημασία αυτών των πάρκων για το περιβάλλον δεν μπορεί να υποτιμηθεί. Τα δέντρα δίνουν ζωή στις πόλεις με περισσότερους από έναν μόνο τρόπους και η ποιότητα του αέρα θα επιδεινωθεί γρήγορα εάν δεν αλλάξουμε νοοτροπία.

Έχοντας ανοιχτούς χώρους στην επαρχία μας, η ζωή για πολλούς ανθρώπους θα μπορούσε και να αλλάξει θετικά σε μεγάλο βαθμό. Η υγεία των ανθρώπων θα μπορούσε να είναι καλύτερη λόγω της ποιότητας του φρέσκου αέρα. Μπορεί να περιβαλλόμαστε από θάλασσα, κάτι το οποίο είμαστε αρκετά τυχεροί αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε καθαρό αέρα στα κέντρα των χωριών.

Οι ανοιχτοί χώροι και τα πάρκα αποτελούν ζωτικό μέρος του τρόπου ζωής των ανθρώπων και χωρίς αυτά ο άνθρωπος απομακρύνεται όλο και περισσότερο από το φυσικό του στοιχείο.

Τα πάρκα είναι προνόμια ζωής

Εάν τα πάρκα εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν ένα είδος επιθυμίας του ανθρώπινου είδους για να βρίσκεται κοντά στη φύση, τότε γιατί εμείς τα αποβάλαμε από τη ζωή μας; Σε όλες τις μεγαλουπόλεις του πλανήτη τα πάρκα είναι σημάδια ευμάρειας και επιτυχίας. Όλα τα πλούσια προάστεια έχουν ένα κοινό στοιχείο. Ζουν μέσα σε δέντρα, πάρκα και χώρους πρασίνου. Συνοικίες σε όλο τον κόσμο διαχωρίζονται σε ακριβές και φθηνές για ένα μεγάλο και σημαντικό λόγο. Το πράσινο.

Φανταστείτε το χωριό σας είτε αυτό είναι το Παραλίμνι, η Σωτήρα, η Αγία Νάπα, η Δερύνεια, το Φρέναρος και τα υπόλοιπα χωριά πως θα ήταν αν το κέντρο τους έσφυζε από καταπράσινα δέντρα, κήπους, γρασίδια, παγκάκια, μικρές λίμνες, παιδικά παιχνίδια, κούνιες κλπ. πόσο πιο όμορφο και φυσικό θα ήταν. Πόσο θα ξεκούραζε τους ανθρώπους του. Πόσα πουλιά θα μαζεύονταν γύρω. Τι συμβαίνει με τη ζωή που δημιουργήσαμε χωρίς πάρκα; Ποιες νέες δυνατότητες θα μπορούσαν να προκύψουν, εάν επρόκειτο να δημιουργήσουμε πάρκα όπως τα ξέρουμε;

Έλλειψη χώρων πρασίνου; Τα πάρκα τσέπης είναι η λύση

Όταν κάποιος σκέφτεται ένα πάρκο, συνήθως φαντάζεται ένα μεγάλο οικόπεδο γεμάτο δέντρα στο κέντρο της πόλης με διαδρομές για περπάτημα ή τζόκινγκ, και σκιερούς χώρους καθιστικού όπου οι άνθρωποι μπορούν να απολαύσουν το φρέσκο αεράκι τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Τι συμβαίνει όμως όταν οι χώροι πρασίνου δεν είναι εύκολο να φτιαχτούν;
Τα πάρκα τσέπης είναι η λύση σε αυτό το κοινό πρόβλημα «έλλειψης χώρων πρασίνου». Τα πάρκα τσέπης, γνωστά και ως μίνι πάρκα, είναι απλώς μια μικρότερη εκδοχή ενός κανονικού πάρκου. Το μόνο που χρειάζεται είναι ένα κενό οικόπεδο ανάμεσα, ή ακόμα και πίσω, από μερικές κατοικίες. Όπως μπορείτε εύκολα να φανταστείτε, όσο λιγότερα χρήματα, τόσο περισσότερη δημιουργικότητα!
Ένα μίνι πάρκο θα μπορούσε να περιλαμβάνει χώρους χαλάρωσης, μια παιδική χαρά που μπορείτε να επισκεφτείτε με τα παιδιά σας ένα ηλιόλουστο πρωί, έναν μικρό χώρο για εκδηλώσεις ή ακόμα και ένα μικρό καφέ όπου μπορείτενα συναντηθείτε με τους φίλους σας στο μεσημεριανό σας διάλειμμα.
Νομίζω ότι είναι καιρός να αναδιοργανώσουμε τις ανάγκες της πόλης μας και να τις αντιμετωπίσουμε, όχι με δαπανηρά έργα αλλά με ευφυΐα και δημιουργικότητα. Τα πάρκα τσέπης είναι σίγουρα ένας τρόπος για να γίνει αυτό. Μπορεί να φαίνονται μια μικρή και διακριτική παρέμβαση, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να είναι μια ανάσα για τις – μικρές ή μεγάλες – τσιμεντένιες πόλεις, στις οποίες ζούμε.