Γιατί η ψυχοθεραπεία με κάνει να νιώθω πιο άσχημα από πριν; – Της Ελένης Ινιάτη

Η αρχή της ψυχοθεραπείας θα είναι δύσκολη όμως να θυμάσαι ότι είναι το καλύτερο δώρο που θα κάνεις στον εαυτό σου!

Πήρες επιτέλους την απόφαση και το κουράγιο να κάνεις το τηλεφώνημα και να κλείσεις το πρώτο σου ραντεβού σε ψυχολόγο, μετά από καιρό αναβλητικότητας. Φτάνεις και γνωρίζεις τον ψυχολόγο σου και τελικά ο λόγος που νόμιζες ότι πήγες εκεί δεν είναι αυτός – η τουλάχιστον μόνο αυτός, αλλά εμφανίζονται πολλά στην πορεία που σε έφτασαν στην πόρτα του. Ξαφνικά αρχίζεις να νιώθεις πιο χάλια από πριν, μα τι συμβαίνει;

Γιατί νιώθεις πιο άσχημα από πριν ενώ ξεκίνησες την ψυχοθεραπεία;

Γιατί το αρχικό πρόβλημα που πήρες στο σαλονάκι του ψυχολόγου σου ξαφνικά έγιναν δέκα;

Δεν θα έπρεπε ο ψυχολόγος «να σε κάνει καλά»; Δεν έπρεπε να σου δώσει τις απαντήσεις όλες;

Λοιπόν, το να νιώθεις πιο άσχημα ή ότι έπιασες «πάτο» ενώ άρχισες την ψυχοθεραπεία, είναι απόλυτα φυσιολογικό και αναμενόμενο! Μάλιστα αυτό είναι καλό σημάδι ότι η ψυχοθεραπεία δουλεύει και όλα οδεύουν προς την εξέλιξη. Ξαφνικά ανοίγεσαι και γίνεσαι ευάλωτος μετά από ένα μεγάλο ίσως διάστημα που έπνιγες ή αγνοούσες συναισθήματα. Σταματάς πια να κρύβεσαι από τον εαυτό σου και ετοιμάζεσαι να ξανασυστηθείτε. Δεν είσαι πλέον «σφιχτός» ούτε πλέον κρύβεις τα συναισθήματά σου κάτω από το χαλάκι των εξηγήσεων και των επιχειρημάτων, απλώς τα απελευθερώνεις. Βρίσκεσαι πια μέσα σε ένα δωμάτιο που κατακλύζει ασφάλεια και άνευ όρων αποδοχής, όπου εκεί ίσως είναι και η πρώτη φορά που θα νιώσεις τόση απελευθέρωση. Αρχίζεις να επαναφέρεις μνήμες που είχες θάψει, να βιώνεις συναισθήματα που για χρόνια δεν ήξερες καν ότι υπήρχαν μέσα σου και να καταλαβαίνεις από που προέρχονται ορισμένες αντιδράσεις, πράξεις και μοτίβα σου. Εντοπίζεις τα τραύματά σου και την σύνδεσή τους με το σήμερα που ζεις. Άρα αρχίζεις να εμβαθύνεις, να εξερευνάς και να κατανοείς τον εαυτό σου όλο και περισσότερο. Η ψυχοθεραπεία θα σου ξύσει τις πληγές που είχες -ή μάλλον- θα σου τις ξεσκίσει για να θεραπευτούν με καλύτερο τρόπο, και όχι απλώς για να κλείσουν αφήνοντας σημάδια!

Στην πορεία της θεραπείας είναι αναμενόμενο επίσης να νιώσεις και να απελευθερώσεις θυμό, ειδικότερα σε έναν από τους γονείς σου ή και τους δύο. Αυτό συμβαίνει διότι μέσα στο ταξίδι εξερεύνησης του εαυτού σου, κάνεις πολλές συνειδητοποιήσεις και μέσα από αυτές θα αντιληφθείς πράγματα που δεν είχες προσέξει πριν, όπως κάποια πράγματα στην παιδική σου ηλικία που σε επηρέασαν αρνητικά ή σου άφησαν τραύματα μεγαλώνοντας. Ο θυμός δεν είναι απαραίτητα κακός, όλα τα συναισθήματα στην θεραπεία είναι ευπρόσδεκτα γιατί θα σε βοηθήσουν να ανακαλύψεις όλο και κάτι και να εξιλεωθείς. Από ένα σημείο και μετά, αφού έρθεις αντιμέτωπος με σκοτεινές πλευρές του εαυτού σου, θα σε κατανοήσεις, θα σε συγχωρέσεις και θα σε αγαπήσεις.

Η σχέση που έχεις με τον εαυτό σου επηρεάζει όλες τις υπόλοιπες σχέσεις της ζωής σου.  Όσο πιο υγιή σχέση κτίσεις με τον εαυτό σου, τόσο πιο υγιή θα είναι και οι υπόλοιπες σχέσεις στην ζωή σου. Η αρχή της ψυχοθεραπείας θα είναι δύσκολη όμως -θα με θυμηθείς- είναι το καλύτερο δώρο που θα κάνεις στον εαυτό σου!