Βία, η νέα «ασθένεια» της εποχής

Μάρτιος! Η μέρα ήδη κλέβει από τη νύχτα, η θερμοκρασία ανεβαίνει και στην ατμόσφαιρα πλανάται θετική διάθεση. Το μαγικό και μυστήριο ξύπνημα της φύσης που ξεκινά από ένα αβγό, γίνεται κάμπια και τελικά μια πανέμορφη πεταλούδα μας υπενθυμίζει τον νέο κύκλο ζωής!

Του Παντελη Θεοδοσίου

Ζωή! Παρότι ο ορισμός της ζωής είναι αμφιλεγόμενος για ορισμένους, είναι ευρέως αποδεκτό ότι η γυναίκα, από τότε που υπάρχει άνθρωπος στη Γη, αποτελεί ένα απαράμιλλο σύμβολο ζωής. Η Αφροδίτη του Σπηλαίου, το πρώτο έργο τέχνης στην ιστορία της ανθρωπότητας που φτιάχτηκε 40.000 έτη πριν, απεικονίζει μια γυναικεία φιγούρα με υπερτροφικούς μαστούς, ικανή να γεννήσει, να θρέψει και να εξασφαλίσει τη διαιώνιση του είδους των ανθρώπων.

Εκατοντάδες θηλυκές θεότητες ανά τον κόσμο, από την Ιστάρ έως την Κάλι, από την Ίσιδα μέχρι την Αθηνά και την Αφροδίτη, λατρεύονταν για την γονιμότητα και θεωρούνταν πηγή δύναμης και αναγέννησης. Πέραν αυτών, η θέση της γυναίκας δεν ήταν ποτέ ευνοϊκή. Είχε μόνο υποχρεώσεις και ελάχιστα δικαιώματα. Γυναίκες, όπως η Ασπασία (σύντροφος του Περικλή) και η μαθηματικός-φιλόσοφος Υπατία, παρότι ξεχώρισαν για την ευφυΐα και την τόλμη τους δεν αναγνωρίστηκαν ποτέ ως ισότιμα μέλη της τότε κοινωνίας.

Δόθηκαν άπειρες μάχες σε ανδροκρατούμενες κοινωνίες μέχρι το γυναικείο φύλο να αξιώσει κάποια δικαιώματα που του είχαν στερηθεί για αιώνες, όπως την πρόσβαση στη μόρφωση και το δικαίωμα ψήφου. Η γυναίκα κατακτά ένα προς ένα τα «ανδρικά» κάστρα, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι δεν υστερεί σε τίποτα από το υποτιθέμενο «ισχυρό» φύλο, το οποίο προβάλλει σθεναρή αντίσταση στην προσπάθειά του να μην απωλέσει την επικυριαρχία του.

Αυτά θα έπρεπε να τιμούν κάθε χρόνο στις οκτώ Μαρτίου όλες οι γυναίκες. Τους αγώνες που έδωσαν και τις μάχες που κέρδισαν. Σε καμία περίπτωση ψευδεπίγραφα πρότυπα, όπως αυτά που προβάλλει το lifestyle, άκρως σεξιστικά και υποτιμητικά δεν χωράνε στον προαιώνιο συμβολισμό της γυναίκας! Πόσο μάλλον η βία. Αυτή δεν έπρεπε να χωράει πουθενά. Η πιο επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί ουσιαστικό εμπόδιο προς την ισότητα, την ανάπτυξη και την ειρήνη. Μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα βιασθεί ή θα κακοποιηθεί από τον σύντροφό της. Εκατόν τριάντα εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια έχουν υποστεί ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων. Το 45% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στον χώρο εργασίας. Το 85% των γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας δεν καταγγέλλουν το πρόβλημα ποτέ, γιατί φοβούνται.

Μιλήστε επιτέλους! Ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς, αλλά υπάρχει ελπίδα κόντρα στον θεσμικό Μεσαίωνα που ζούμε! Τις προάλλες έπεσα πάνω σε ένα άρθρο για τον βιασμό μιας κοπέλας. Θύμωσα και ταυτόχρονα προβληματίστηκα όχι τόσο με το άρθρο όσο με τα σχόλια των αναγνωστών. Σε εκείνα τα σχόλια αντικατοπτρίζεται η κοινωνία, μια κοινωνία που πολλές φορές δεν πιστεύεις ότι υπάρχει, γιατί είναι έξω από τη σφαίρα του δικού σου εγκεφάλου. «Ας μην προκαλούσε». «Σίγουρα το ξέκωλο φταίει». «Ας καθόταν σπίτι της». Εμετικά σχόλια από «άντρακλες» του πληκτρολογίου.

Αγαπητέ «άντρακλα», δεν θα μπω στη διαδικασία να σου μιλήσω για πράγματα αυτονόητα. Μια υπενθύμιση μόνο του τι δεν λέγεται άντρας. Άντρας δεν λέγεσαι όταν θεωρείς πως η γυναίκα γεννήθηκε για να σε υπηρετεί. Μάθε πως οι γυναίκες δεν είναι μηχανές του σεξ κι ούτε το σεξ είναι αντιβίωση για να το «λαμβάνεις» ανά οκτάωρο ή δωδεκάωρο. Και αν είσαι κομματάκι βαρύς, άντρας παλιάς κοπής και το επιζητάς με το ζόρι, μάθε πως αυτό άνετα χαρακτηρίζεται κακοποίηση. Κακοποίηση πρώτα της δικής σου αξιοπρέπειας και μετά της γυναίκας που βλέπεις απέναντί σου σαν κρέας.

Φίλε άντρα, αν είσαι παντρεμένος και φέρεις τον τίτλο του πατέρα μάθε στην κόρη σου ότι δεν είναι θήραμα και στον γιο σου ότι δεν είναι κυνηγός. Μην λες στην κόρη σου να μην μιλάει, μάθε τον γιο σου να ακούει. Μην επιβάλλεις ενδυματολογική δικτατορία στην κόρη σου, αλλά εξήγησε στον γιο σου πως μια κοντή φούστα ή ένα στενό φόρεμα δεν είναι ανοικτή πρόσκληση για σεξ. Μην επιβάλλεις στην κόρη σου να καλύπτει πουριτανικά το σώμα της, μάθε στο γιο σου ότι μια γυναίκα είναι κάτι περισσότερο από ένα γυμνό σώμα. Μάθε στο γιο σου να μην αγγίζει καμία γυναίκα χωρίς την άδειά της, παρασυρόμενος από τις σεξουαλικές του ορμές. Μεγάλωσε παιδιά με αυτοπεποίθηση. Μάθε τα να έχουν προσωπικότητα και να μην επιζητούν την αποδοχή όλου του κόσμου, για να αποδείξουν την αξία τους. Μάθε στην κόρη σου ότι το σώμα της δεν χρειάζεται να περιφέρεται στα social media σαν αντικείμενο και πως σε καμία περίπτωση το σεξ δεν θα της ανοίξει το δρόμο ούτε στην προσωπική ούτε στην κοινωνική της πορεία και ευτυχία.

Είμαστε όλοι υπεύθυνοι για τις συμπεριφορές μιας κοινωνίας. Εμείς τις φτιάχνουμε, εμείς τις αναπαράγουμε, εμείς μπορούμε και να τις αλλάξουμε. Κανείς δεν γεννήθηκε βιαστής, δολοφόνος, φασίστας. Κανείς!

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news