Βάζοντας τον διαλογισμό στο μικροσκόπιο

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μέσω της άσκησης του διαλογισμού.

Του Ζανέττου Λουκά

Το κύριο πλεονέκτημα του διαλογισμού δεν είναι η διαφώτιση (ό, τι κι αν αυτό σημαίνει στην πραγματικότητα). Οι όποιες προσδοκίες πέρα από την απλή παρουσία στην άσκηση διαλογισμού είναι στην πραγματικότητα αντίθετες με την ίδια την πρακτική του διαλογισμού.

Ακριβώς όπως με την άσκηση, το να αφιερώνεις λίγο χρόνο για διαλογισμό είναι πολύ ευεργετικό. Όσο ταραχώδες και αν είναι το πρόγραμμά σας, μπορείτε να χωρέσετε πέντε λεπτά ή ακόμα και ένα λεπτό απλώς να καθίσετε, να παρακολουθήσετε τι συμβαίνει στο μυαλό σας και να το αφήσετε να ηρεμήσει.

Ο ελάχιστος βιώσιμος διαλογισμός

Ο διαλογισμός είναι απλός. Θα λάβετε όλα τα οφέλη του μόλις είστε πραγματικά έτοιμοι. Καθίστε οπουδήποτε αισθάνεστε άνετα, αλλά όχι τόσο άνετα ώστε να αποκοιμηθείτε!

Αυτό μπορεί να είναι κυριολεκτικά οπουδήποτε έχετε διαθέσιμο χρόνο. Στο γραφείο, στο λεωφορείο, στο αεροπλάνο, σε μία καρέκλα στο σπίτι κ.λπ.

Με τα μάτια κλειστά, πάρτε μια ανάσα και εκπνεύστε, ενώ εστιάζετε σε αυτό που αισθάνεστε καθώς αναπνέετε.

Για όσα λεπτά κι αν αποφασίσετε να διαλογιστείτε, κάντε τα εξής:

– Αφήστε την αναπνοή σας απλά να λειτουργεί χωρίς εσείς να πιέζεστε.
– Συγκεντρωθείτε πλήρως στην αναπνοή σας και προσπαθήστε να λειτουργήσετε ως παρατηρητής (όχι ως κριτής) των σκέψεων σας. – Όταν το μυαλό σας περιπλανιέται (το οποίο θα κάνει, πολύ γρήγορα), απλά οδηγήστε το πίσω για να εστιάσετε στην αναπνοή και στις βασικές σας σκέψεις.

Αυτό είναι τα πρώτα τρία βήματα. Απλά κάθεστε ήσυχα, και προσπαθείτε να εστιάσετε στην αναπνοή σας. Όταν το μυαλό σας αναπόφευκτα φεύγει από αυτήν την εστίαση σε κάποια τυχαία σκέψη, οδηγήστε το πίσω στην αναπνοή. Αυτή είναι η πρακτική. Είναι απλό, αλλά όχι εύκολο. Το μυαλό σας κάθε φορά θα περιπλανιέται. Αλλά κάθε τόσο, θα εκπαιδεύεται και θα το κάνει λιγότερο. Όταν όντως συμβεί αυτό, το συναίσθημα τότε θα είναι πραγματικά εξαιρετικό αφού θα βοηθήσει ταυτόχρονα το μυαλό και το σώμα σας να είναι σε πλήρη έλεγχο.

Το μειονέκτημα του διαλογισμού είναι ότι αυτή η ηρεμία και η χαρά που την συνοδεύει είναι φευγαλέα. Όσο και να προσπαθήσετε να το κρατήσετε, τόσο περισσότερο θα απογοητεύεστε καθώς θα ψάχνετε να βρείτε την χαρά και την ηρεμία. Ο διαλογισμός όμως δεν έχει αυτοσκοπό τη χαρά και την ηρεμία. Έχει σκοπό να μάθει σε σας να έχετε πλήρης έλεγχο τον σκέψεων σας. Όσο συνεχίζετε να ασκείτε τον διαλογισμό θα φτάσετε στο εξής συμπέρασμα: Δεν είστε οι σκέψεις σας. Οι σκέψεις σας είναι ταραχώδεις, αντιφατικές, φευγαλέες και ανεξέλεγκτες. Είστε απλώς το όχημα τους και δεν χρειάζεται να τις ακολουθείτε εκεί που οδηγούν. Εσείς απλώς επιλέγετε τι θέλετε να κρατήσετε και τι θέλετε να αποβάλλετε από μέσα σας.

Αυτό είναι στην τελική και το πραγματικό όφελος του διαλογισμού.

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news