Αφέσου, Ζήσε, Ερωτεύσου

Της Ρούλας Πέτρου

Κάποτε όταν ρώτησα ένα φίλο μου «Τι είναι ο έρωτας;» μου απάντησε..Ο έρωτας κορίτσι μου είναι η μεγαλύτερη ψυχοσωματική ένωση δύο ανθρώπων.

Έρωτας φίλοι μου είναι όταν διασταυρωθούν οι ματιές ενός άντρα και μιας γυναίκας και από εκείνη τη στιγμή επέλεξαν οι δυο τους να γίνουν ένα στη ζωή. Αυτό είναι ο έρωτας. Δεν γνωρίζει τις λέξεις δεν ξέρω, δεν μπορώ, ίσως, θα δούμε. Τι λέτε εσείς; Άλλο είναι  ο έρωτας λοιπόν και κάτι διαφορετικό η έλξη. Στην εποχή μας την θέση του έρωτα πήρε η χημεία, το πάθος, ο πόθος. Θα μου πείτε τώρα ο έρωτας δεν εμπεριέχει όλα αυτά; Φυσικά, αλλά ερωτευόμαστε  αληθινά, ουσιαστικά και βαθιά όταν κτυπά η καρδιά μας σαν τρελή για έναν άνθρωπο και μόνο στην σκέψη ότι μπορεί να τον χάσουμε, σταματούν όλες οι στιγμές να έχουν αξία και νόημα. Πονά η ψυχή μας, δεν υπάρχει φώς, αλλά σκοτάδι, όπως και η μυρωδιά του θανάτου. Παρόλες τις δραματικές αλλαγές στην εποχή μας όσον αφορά τις αξίες, τα ιδανικά, το ήθος, τον έρωτα και την αγάπη. «Αφέσου, Ζήσε, Ερωτεύσου» και ας μην κρατήσει, έτσι κι αλλιώς τίποτα δεν κρατά για πάντα, ή σχεδόν τίποτα, αυτή είναι η ωμή αλήθεια! Να θυμάσαι πάντα ότι κρατά κάτι πολύ όμορφο, όσο υπάρχει η λαχτάρα να το κρατήσουμε ζωντανό. 

Έρωτας είναι η ίδια ζωή, οι καλοί φίλοι, οι όμορφοι άνθρωποι,  μια πεταλούδα με όμορφα χρώματα που θα μας τραβήξει την προσοχή, το ηλιοβασίλεμα. Έρωτας είναι να περπατάς δίπλα στο κύμα της θάλασσας το βράδυ  και να κοιτάς τα αστέρια.

Η  ευτυχία είναι στιγμές, στιγμές που μας κόβουν την ανάσα, που μας δίνουν φώς στην ψυχή. Ένα παθιασμένο φιλί, μια φίλη που κοντά της είμαστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας και μια αγάπη σε ανύποπτο χρόνο που ήρθε στη ζωή μας για να μας δώσει ανάσα και λόγο ύπαρξης σε αυτό τον μικρό και μάταιο κόσμο. Αγκάλιασε τα όνειρα σου και πάλεψε γι’ αυτά, δεν υπάρχει δεύτερη ζωή. Αγκάλιασε δυνατά τα παιδιά σου, δεν τα έφερες σε αυτό τον κόσμο για να εκπληρώσεις τα δικά σου απωθημένα, αλλά για να τα μεγαλώσεις με αγάπη, στοργή και να τα στηρίζεις κυρίως συναισθηματικά μέχρι την τελευταία σου πνοή, γιατί η ψυχή όπως ξέρει να χαμογελά, ξέρει και να δακρύζει. Δείξε εμπιστοσύνη στα παιδιά σου, στα όνειρα τους..μόνο τότε θα νιώσουν δυνατά για να ανοίξουν τα φτερά τους και να πετάξουν ψηλά.

Να θυμάσαι να ζεις πάντα με πίστη, ελπίδα, όνειρα, αξίες, με γνώμονα την δύναμη της ψυχής και μέσα σου θα νιώθεις γεμάτος. Ότι σχέδια και  να έχει η ζωή για εμάς επιβάλλεται να κοιτάμε ψηλά στον ουρανό και αν χρειαστεί να μηδενίζουμε τα πάντα και να ξεκινάμε από την αρχή γιατί η ζωή πάντα δίνει ευκαιρίες που μπορούν να οδηγήσουν σε όμορφα μονοπάτια. Ποτέ δεν είναι αργά. Η ζωή είναι ένα ταξίδι, γέμισε το με ξεχωριστές εμπειρίες δίπλα σε όμορφους ανθρώπους και μην ξεχνάς να είσαι δίπλα στον συνάνθρωπο σου όταν σε χρειαστεί, η ζωή είναι τροχός και γυρίζει. Τα βιβλία και τα ταξίδια είναι μεγάλος πλούτος στην ψυχή μας.

Να θυμάσαι πάντα κάτι που έγραψε η σπουδαία ποιήτρια Κική Δημουλά «Έχω και εγώ ένα σωρό απωθημένους ουρανούς μα δε σκοτώνω άστρα».