Αυτό είναι αγάπη…

Της Ρούλας Πέτρου

Θέλω να μετρήσω πόσο πολύ σ ’αγαπώ. Αλλά κανείς δεν μπόρεσε να μετρήσει το άπειρο. Κάθε μέρα σ ‘αγαπώ περισσότερο, έγραψε κάποτε με την σπουδαία πέννα της η εξαίρετη Κική Δημουλά. Η αγάπη είναι μια λέξη η οποία προσφέρεται για πάρα πολλές χρήσεις. Υπάρχει η μητρική αγάπη, η συζυγική, αδελφική ,φιλική, αλλά και η συμπονετική αγάπη προς τον συνάνθρωπο μας του οποίου η ζωή έτυχε να αλλάξει μέσα σε μια μόνο στιγμή, γιατί βλέπετε όσο δύσκολο και εάν είναι να το αποδεχτούμε σε αυτή τη ζωή είμαστε περαστικοί και τα δεδομένα της ζωής μας η μοίρα μπορεί να τα αλλάξει  σαν αστραπή. Είναι πολύ δύσκολο κάποιες φορές να συλλάβει το μυαλό μας καταστάσεις και γεγονότα που συμβαίνουν γύρω μας και που δυστυχώς είναι εφικτό να συμβούν και στην δική μας ζωή.

Είναι τόσο σημαντικό όμως να μεγαλώνουμε με αγάπη, να προσφέρουμε αγάπη.  Σπείρε αγάπη λοιπόν κι ας μην θερίσεις . Έτσι για να μοσχοβολάει ο τόπος όπως έγραψε ο Σ.Ποταμίτης και έχει τόσο δίκαιο. Όλοι αναζητούμε την αγάπη, τον ένα και μοναδικό άνθρωπο που θα μας προσφέρει την ζεστασιά, την προστασία και την ευτυχία που τόσο αναζητάμε. Όταν φανταζόμαστε την ιδανική σχέση τείνουμε να εξιδανικεύουμε όχι μόνο τον σύντροφο που θα έχουμε στην ζωή μας αλλά και την ίδια την αγάπη. Η αγάπη μπορεί να υπάρχει στην καθημερινή μας ζωή μαζί με την ρουτίνα και τα προβλήματα.

Γι’ αυτό ας μην ξεχνάμε τι είναι πραγματικά αγάπη. Η αγάπη είναι επιλογή, διαφέρει από την επιθυμία, το πάθος, συναισθήματα που είναι πολύ έντονα. Η αγάπη δεν είναι παθιασμένη. Δεν είναι ένα συναίσθημα υπερβολικό. Δεν μας οδηγεί να κάνουμε τρελά πράγματα και δεν βγάζει τον κακό μας εαυτό προς τα έξω. Η αγάπη είναι ένα συναίσθημα που μπορούμε να αντέξουμε, γι’ αυτό και διαρκεί για πάντα. Χρειάζεται χρόνος  για να δημιουργηθεί, εμπιστοσύνη και οικειότητα. Την αγάπη μπορούμε να την νοιώσουμε όταν γνωρίζουμε καλά κάποιον ώστε να μπορούμε να τον σεβόμαστε και να τον θαυμάζουμε γι’ αυτό που είναι. Αγάπη σημαίνει υπομονή. Για να αγαπήσουμε πρέπει πρώτα να αγαπήσουμε τον εαυτό μας. Απαιτεί δουλειά και αφοσίωση και από τους δύο καθημερινά. Η αγάπη δηλώνει το παρόν σωματικά, συναισθηματικά, ψυχικά και πνευματικά. Η αγάπη είναι καλοσύνη. Εάν η αγάπη σας πληγώνει τον άλλον, τότε δεν είναι αγάπη. 

Πρέπει να μας κάνει να αισθανόμαστε σιγουριά, γαλήνη στην ψυχή και είναι σημαντικό να δημιουργεί μια σταθερότητα στην ζωή μας. Όταν αγαπάμε βάζουμε το εμείς πάνω από το εγώ. Γινόμαστε ένα με τον άλλο και λειτουργούμε σαν μία οντότητα. Ο συμβιβασμός είναι το κλειδί για μια ευτυχισμένη σχέση. Η αγάπη απαιτεί δέσμευση.

Για εμένα η αγάπη είναι ζωή και χωρίς αγάπη δεν υπάρχει ζωή. Δεν ζείς φίλε μου, απλά υπάρχεις. Η αγάπη μπορεί να φέρει τις ισορροπίες στην ζωή μας, να γιατρέψει τις πληγές μας και να τραβήξει από τα μαλλιά τους φίλους μας και οποιονδήποτε μπορούμε να βοηθήσουμε να ξεφύγει μέσα από τοξικές και δύσκολες καταστάσεις και από το σκοτάδι που υπάρχει στα μάτια της ψυχής του , θα υπάρξει και πάλι φώς, μια δεύτερη ευκαιρία, μια δεύτερη ζωή. Όταν έρχεται εκείνη η μαγική στιγμή που φέρνουμε στον κόσμο τα παιδιά μας,  ίσως είναι και στιγμή ορόσημο   στην ζωή μας γιατί μας μαθαίνει να αγαπάμε χωρίς όρια. Υπάρχει μια στενή συναισθηματική αλληλεξάρτηση  μεταξύ των δύο. Η μητρότητα δόθηκε από τον Θεό, για να γνωρίσουν οι άνθρωποι πόσο πολύ τρυφερά και μητρικά αγαπά ο Θεός την ανθρώπινη ψυχή. Η αγάπη είναι αυτό που ωθεί τον άνθρωπο να καταφέρει το ακατόρθωτο. Η ζωή με έμαθε πως για να έρθει η αγάπη χρειάζεται χρόνος. Όπου υπάρχει αγάπη, υπάρχει χαρά και δημιουργία. Η αγάπη μας πηγαίνει μπροστά, μας κάνει καλύτερους ανθρώπους, ευτυχισμένους και ολοκληρωμένους.

Κρατήστε την πηγή της αγάπης σας, ανεξάντλητη, να ρέει καθαρό, κρυστάλλινο νερό. Να πίνετε κι όσο κι αν πίνετε, να μην ξεδιψάτε! Γιατί είναι η αγάπη που τα κάνει όλα αληθινά!