Αντίδοτο στα Christmas Blues!

Ο Δεκέμβριος αποτελεί τον τελευταίο μήνα του χρόνου, παρότι το λατινικό του όνομα (Decembrius) δηλώνει ότι είναι ο δέκατος.

Του Παντελη Θεοδοσίου

Οι Ρωμαίοι στις 25 Δεκεμβρίου γιόρταζαν τα Σατουρνάλια, τη γέννηση του αήττητου ήλιου. Η εκκλησία μας για μια πιο εύκολη μετάβαση καθιέρωσε τη γέννηση του Χριστού τη συγκεκριμένη μέρα, μιας και ο Χριστός είναι ο Ζωοδότης Ήλιος της δικαιοσύνης. Ο λαός αναφέρεται στο Δεκέμβριο με τα προσωνύμια Χριστουγεννιάτης, Χιονιάς, Άσπρος και Γιορτάρης. Το τελευταίο προσωνύμιο χαρακτηρίζει το μήνα, μιας και τον Δεκέμβρη γιορτάζουν συνολικά 50 Άγιοι.

Δεκέμβριος και η πιο όμορφη εποχή του χρόνου πλησιάζει. Στις μέρες μας οι προετοιμασίες για τα Χριστούγεννα ξεκινάνε από τον Οκτώβριο. Το εορταστικό κλίμα είναι διάσπαρτο στην ατμόσφαιρα από τις αρχές Νοεμβρίου. Άλλαξαν οι εποχές.

Κάποτε, είχαμε μια άλλη κοσμοθεωρία. Στον καιρό μου, το Νοέμβριο δεν γιορτάζαμε. Καταδικάζαμε το ψευδοκράτος στις 15 Νοεμβρίου και μετά τιμούσαμε το Πολυτεχνείο στις 17. Πλέον, η επέτειος του Πολυτεχνείου και ο στολισμός του δέντρου έχουν μόνο μια εβδομάδα διαφορά, αλλά με την ανάποδη σειρά. Ένα ολόκληρο έθνος, έρμαιο της παγκοσμιοποίησης, προσπαθεί να στολίσει και να γιορτάσει πάνω στις πληγές του. Προσπεράσαμε τη θρησκευτική-χριστιανική πλευρά των γιορτών, οι οποίες κρύβουν ένα τεράστιο μήνυμα αγάπης, αποδοχής των άλλων και προσφοράς στους συνανθρώπους μας.

Δεκέμβριος, ο μήνας που για τους περισσότερους από εμάς είναι ταυτισμένος με διακοπές, παιχνίδια, στόλισμα του σπιτιού, δώρα, οικογενειακές και φιλικές συναθροίσεις, μπόλικο φαγητό και γενικά με μια εορταστική και χαρούμενη ατμόσφαιρα. Είναι και μερικοί άλλοι (35% βάση ερευνών) που βιώνουν μια γλυκιά μελαγχολία, μια εσωτερική διαμάχη, η οποία τελικά μετατρέπεται σε κατάθλιψη. Μια ψυχολογική κατάσταση ματαιότητας, έλλειψη διάθεσης για κοινωνικές επαφές και τάση απομόνωσης.

Έρχονται τα Χριστούγεννα και μερικοί άνθρωποι νιώθουν πιο μόνοι από ποτέ. Βρίσκουν τη ζωή τους μονότονη και οι γιορτές τους εκνευρίζουν, γιατί θυμούνται, ενώ προσπαθούν να ξεχάσουν, ό,τι τους πόνεσε! Αναζητούν tips και συμβουλές από ειδικούς για θετική σκέψη και οδηγίες για να νικήσουν την κατάθλιψη. Προσπαθούν με κατεβασμένο κεφάλι, βάζοντας τικ σε κάθε συμβουλή, μπας και τα καταφέρουν. Νιώθουν αποτυχημένοι, αλλά ξέρεις κάτι; Οι πληγές δεν κλείνουν μόνο με θετική σκέψη και αποφθέγματα σοφών!

Το φαινόμενο της κατάθλιψης των εορτών, γνωστό και ως Christmas Blues, εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80, αρχικά στην Ευρώπη και μετέπειτα στην Αμερική, όπου λανσαρίστηκε ένα νέο πρότυπο καταναλωτικού εορτασμού των Χριστουγέννων. Ο καταναλωτισμός φόρτωσε τους ανθρώπους με επιπλέον υποχρεώσεις, έξοδα, δώρα και προπαντός με την εικόνα του πως θα έπρεπε να είναι, να αισθάνονται και να συμπεριφέρονται τις μέρες αυτές, ώστε να είναι χαρούμενοι. Ξεχειλίζει το γιορτινό πνεύμα, αλλά η αισιοδοξία δεν μοιάζει σε καμία περίπτωση με το διακόπτη που ανάβει τα λαμπάκια του δέντρου. Ένα κλικ δεν είναι αρκετό. Το κενό μιας πονεμένης ψυχής δεν γεμίζει ποτέ με στολίδια, αγιοβασιλάκια και χιονάνθρωπους. Σε τελική ανάλυση, ακόμα και τα στολίδια είναι εποχιακά. Όσο όμορφα, όσο ακριβά κι αν είναι παρέχουν χαρά μόνο για ένα μήνα και μετά κλείνονται πάλι σε σκονισμένες κούτες.

Ξημερώματα Χριστουγέννων, Facebook και Instagram κατακλύζονται με χαρούμενους ανθρώπους και selfies με χριστουγεννιάτικα δέντρα. Τις περνάω αμήχανα όλες μια προς μια με το ακροδάκτυλό μου και στην οθόνη μου εξελίσσεται κάτι σαν παρέλαση. Διερωτώμαι αν όλη αυτή η ευτυχία είναι αληθινή. «Μην κρίνεις αυστηρά τους άλλους, αν δεν μπορείς να κρίνεις αυστηρά πρώτα τον εαυτό σου». Να σου κι ο Κομφούκιος ακάλεστος στο σκηνικό αξημέρωτα. Κάποιοι γιορτάζουν και στολίζουν, κάποιοι όχι. Δεν υπάρχει σωστό και λάθος, ο καθένας αντιμετωπίζει τα προβλήματά του διαφορετικά.

Μπορεί το θρησκευτικό πνεύμα των ημερών να μην αφορά όλους τους ανθρώπους, αλλά φέτος ειδικά επιβάλλεται να βιώσουμε ενεργητικά το περίφημο «Πνεύμα των Χριστουγέννων» του Ντίκενς, σα μια ευκαιρία για να δώσουμε στους άλλους και όχι για να πάρουμε. Ένα μικρό δώρο, ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά, μια ευχή από την καρδιά μας, ένα τηλεφώνημα σε κάποιον που είναι μακριά μας και μια συγγνώμη για κάποια παρεξήγηση. Μπορεί τα Χριστούγεννα να έχουν ένα κοινωνικό, χαρούμενο κι ευτυχισμένο προφίλ, αλλά συμπεριλαμβάνονται στις πιο στρεσογόνες και ψυχικά επιβαρυμένες περιόδους του έτους.

Αντιμετώπισε τις γιορτές ως μέρος της ζωής σου, χωρίς να τις φορτώσεις με επιπλέον προσδοκίες και χωρίς να πιέσεις τον εαυτό σου, αντιμετωπίζοντάς τον με ειλικρίνεια και στοργή.

Δώσε στον εαυτό σου το δικαίωμα να μη γιορτάσει ή να μην προσποιηθεί ότι περνάει τέλεια. Αν θες τη γνώμη μου, κάνε ότι έχεις ανάγκη. Ζέστανε την καρδιά σου με ανθρώπινα χνότα και συναισθήματα, γιατί αυτό είναι τα Χριστούγεννα, όχι τα λαμπάκια και τα μελομακάρονα. Αν σου περισσέψει λίγη ζεστασιά, να την πακετάρεις όμορφα και να τη δώσεις σε κάποιον άλλο. Το καλό, η αγάπη και το νοιάξιμο πρέπει να ανακυκλώνονται, για να μπορέσουν μια μέρα να επιστρέψουν και πάλι σε σένα!

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news