Ανοιξιάτικο, δροσερό, αερικό – Του Ζανέττου Λουκά

Ενώ αυτός του δίδασκε τα μαθήματα της ζωής, ο μικρός αυτός του δίδασκε πολλά από αυτά τα ίδια μαθήματα σε αντάλλαγμα. Αστείο πώς λειτουργεί η φύση της ζωής.

Ελπίζω όταν με κοιτάξεις σε επτά χρόνια από τώρα, να καταλάβεις ότι τα λάθη που έχω κάνει – και θα κάνω – συνέβησαν επειδή είμαι απλώς ένας άνθρωπος. Θέλω να σε μεγαλώσω ως ένα ευγενικό, αξιοπρεπές ανθρώπινο πλάσμα που σέβεται τις ανάγκες των άλλων, αλλά έχει αρκετή αυτοπεποίθηση ώστε να απαιτεί σε αντάλλαγμα τον σεβασμό τους. Θέλω να σου μάθω πώς να αγαπάς και να σε αγαπούν. Είναι μία τεράστια και τρομερή ευθύνη αλλά είμαι έτοιμος να την αρπάξω.

Σε κοιτάζω, και αναρωτιέμαι σε τι κόσμο γεννιέσαι. Επτά χρόνια πριν το 2030 και ο κόσμος φαίνεται πολύ σκληρός και τρομακτικός για ένα μικρό πλάσμα σαν εσένα. Πώς θα είναι ο κόσμος σε επτά χρόνια από τώρα; Πώς εσύ θα είσαι ανάμεσα σε ανθρώπους; Πώς θα είσαι; Καθώς θα κοιτάζω το μικροσκοπικό σου πρόσωπο, θα συνειδητοποιώ ότι δεν ξέρω καν τι χρώμα θα έχουν τα μάτια ή τα μαλλιά σου, πόσο μάλλον τι είδους προσωπικότητα θα αναδειχθεί μέσα στα χρόνια.
Όποιος και να είσαι τελικά και ό,τι κι αν επιλέξεις να κάνεις, θα είμαι εκεί για σένα. Αυτό είναι το σίγουρο. Ανυπομονώ να σε παρακολουθήσω να μεγαλώνεις και να εξελίσσεσαι από μωρό σε παιδί, έφηβο και αργότερα ως ολοκληρωμένο άνθρωπο. Δυσκολεύτηκα να γράψω αυτό το κείμενο, γιατί υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που θέλω να σου πω, αλλά κάθε φορά που αρχίζω να πληκτρολογώ αυτές τις γραμμές γίνομαι τόσο συναισθηματικός που δεν μπορώ πια να σκεφτώ καθαρά.

Πώς μπορώ να μεταφέρω όλα τα συναισθήματα που έχω για σένα σε γραπτό λόγο; Και πώς μπορώ να σας εξηγήσω πόσο ενθουσιασμένοι είναι όλοι γύρω σου με σένα.
Γνωριζόμαστε πολύ πριν βρεθούμε. Είχαμε αυτόν τον ιδιαίτερο δεσμό από το πρώτο λεπτό, εσύ κι εγώ. Θα σου είμαι για πάντα ευγνώμων που μας επέλεξες στη ζωή σου. Και είμαι τόσο περήφανος για εμάς που παρόλη την ταλαιπωρία αυτούς τους μήνες παλέψαμε, αντέξαμε και τα καταφέραμε.

Δεν μπορώ να σου υποσχεθώ ότι θα είμαστε τέλειοι. Είμαι σίγουρος ότι θα κάνουμε λάθη. Αλλά μπορώ να σου υποσχεθώ ότι θα κάνουμε πάντα το καλύτερο δυνατό για να είμαστε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που ανυπομονούμε να μοιραστούμε μαζί σου. Υπάρχουν τόσα πολλά μέρη που ανυπομονούμε να δεις. Θέλω να ξέρεις ότι οι δυνατότητές σου είναι ατελείωτες και ο κόσμος στον οποίο μεγαλώνεις έχει τόση ομορφιά να σου προσφέρει. Ανυπομονώ να μάθω τα πάντα για σένα και θέλω απλώς να σε υποστηρίξω ώστε να γίνεις αυτό που αγαπάς. Ανεξάρτητα από το ποιος θέλεις να είσαι και τι αποφασίσεις
να κάνεις στη ζωή σας. Θα υπάρχει πάντα ένα μέρος για να επιστρέψεις στο σπίτι, όπου θα σε περιμένει μία ανοιχτή αγκαλιά. Γιατί θα σε αγαπάμε, ό,τι κι αν γίνει. Θα υπάρχει πάντοτε η μαμά και ο μπαμπάς.

28/4/23. Καλωσορίσατε στο τεύχος Μαϊου που είναι αφιερωμένο στο παιδί.