Αναζωογόνηση της νεκρής ζώνης

Του Άντρου Γ. Καραγιάννη – Δήμαρχος Δερύνειας

Η Δερύνεια ως ακριτική τοπική αρχή ασφυκτιά οικιστικά, αφού δεν διαθέτει αρκετή οικιστική περιοχή και γι’ αυτό προτείνουμε λύσεις που να αναπτερώνουν το πεσμένο ηθικό των δημοτών μας. Οι τοπικές αρχές, ως ο κατεξοχήν θεσμός που βρίσκεται στην βάση της πολιτικής πυραμίδας και πιο κοντά στον πολίτη, διατηρούν άμεση επαφή μαζί του προσπαθώντας να εφαρμόσουν μια πιο αποτελεσματική πολιτική, όσον αφορά τα αιτήματα των πολιτών, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως στόχο μέσα από το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027 να στηρίξει τις απομακρυσμένες, απομονωμένες και υποανάπτυκτες περιοχές.  Με αυτό το σκεπτικό, η νεκρή ζώνη στην Κύπρο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί, όχι μόνο για ανάπτυξη και αναζωογόνηση, αλλά και για την προώθηση τοπικών και εθνικών πρωτοβουλιών, που να προβάλλουν την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Ο ημικατεχόμενος δήμος Δερύνειας επενδύει στην ανάγκη στέγασης των νέων ζευγαριών. Εφόσον διαθέτει περιορισμένα δημοτικά όρια και κατόπιν αρκετών προσπαθειών και διαβουλεύσεων με το Υπουργείο Εσωτερικών, ο δήμος Δερύνειας έχει χαρακτηριστεί ολόκληρος ως ακριτική περιοχή. Αυτό συνεπάγεται και αξιοποίηση κονδυλίων και χορηγιών, μέσα από το νέο απλοποιημένο και στοχευμένο στεγαστικό σχέδιο για τις ακριτικές περιοχές. Το σχέδιο αυτό, που αφορά την απόκτηση πρώτης κατοικίας, καλύπτει χορηγία μεταξύ 20 και 40 χιλιάδες ευρώ.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο δήμος Δερύνειας έχει αναγνωρίσει την ανάγκη αξιοποίησης της νεκρής ζώνης. Η νεκρή ζώνη είναι η περιοχή, η οποία έχει παραχωρηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών για την εκπλήρωση των όρων εντολής της, όπως αυτοί απορρέουν από το ψήφισμα 186 του 1964. Η περιοχή της νεκρής ζώνης, μπορεί να αξιοποιηθεί,  για οικιστικούς, αθλητικούς, πολιτιστικούς, γεωργικούς και επενδυτικούς σκοπούς. Για αυτή λοιπόν την ανάγκη αξιοποίησης της νεκρής ζώνης, αποταθήκαμε στα Ηνωμένα Έθνη και σ’ όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία και αρμόδιους φορείς, οι οποίοι επικρότησαν την προσπάθεια μας, παρά τα προσκόμματα και τα εμπόδια που θέτει ο τουρκικός στρατός κατοχής. 

Για να ζωντανέψουμε λοιπόν τη νεκρή ζώνη, θα πρέπει να ωθήσουμε την ανάπτυξη, τόσο εντός, όσο και πλησίον αυτής.  Η νεκρή ζώνη μπορεί να αποτελέσει την απαρχή της προώθησης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Ως αποτέλεσμα των ενεργειών μας, η νεκρή ζώνη μπορεί, παρά τις δύσκολες περιστάσεις, να αποτελέσει το πρώτο βήμα για μετατροπή της από γκρίζα σε μια ζωντανή ζώνη, μια περιοχή όπου θα δραστηριοποιούνται, θα δημιουργούν και θα συνυπάρχουν οι δύο κοινότητες μέχρι την οριστική επίλυση του κυπριακού ζητήματος.

Επιπρόσθετα, η  αναζωογόνηση της νεκρής ζώνης μπορεί να φέρει τις δύο κοινότητες πιο κοντά, κάτι που αποτελεί στόχο τόσο των Ηνωμένων Εθνών όσο και ξένων αντιπροσωπειών στην Κύπρο. Αξιοποιώντας έτσι την ευκαιρία που μας δίδεται για είσοδο στην νεκρή ζώνη, για γεωργικούς κυρίως σκοπούς, ευελπιστούμε ότι θα μας επιτραπεί και η οικιστική ανάπτυξη, στέλνοντας έτσι το μήνυμα ότι η νεκρή ζώνη ζωντανεύει και μας φέρνει πιο κοντά στην κατεχόμενη γη και θάλασσά μας.

Οι ακριτικές περιοχές βιώνουν καθημερινά τον πόνο της προσφυγιάς, αλλά και τις δυσκολίες των κατοίκων τους.  Δεν παύουμε όμως ποτέ να δείχνουμε τον επιθυμητό δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι δύο ηγέτες για επανέναρξη του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων.  Αυτός ο δρόμος δεν θα πρέπει να είναι ούτε μονόδρομος, αλλά ούτε δρόμος χωρίς επιστροφή.  Θα πρέπει να είναι ο δρόμος, που ως πρώτο βήμα θα δίνει ζωή στην νεκρή ζώνη και θα χαράσσει την πορεία προς την επανένωση του νησιού. Ο δρόμος, παρόλο που είναι μακρύς και δύσβατος, όλο και κάπου θα μας οδηγήσει.  Φτάνει να υπάρχει όραμα, θέληση και βούληση, για να φτάσουμε στον τελικό μας προορισμό και να αποφύγουμε το τραγικό αδιέξοδο.