Άκολούθησε το ένστικτό σου!

Πάντα θα έρχονται στιγμές στη ζωή σου που θα έχεις να αντιμετωπίσεις ένα μεγάλο δίλημμα. Είναι η στιγμή που πρέπει να πάρεις μία απόφαση, να κάνεις την επιλογή σου. Όλοι σου λένε να ακολουθήσεις το ένστικτό σου. Αλλά πώς το κάνεις ακριβώς;

Πόσες φορές βρέθηκες σε διλήμματα και προσωπικά αδιέξοδα; Πόσες φορές είχες μπροστά σου κάτι το οποίο φαινομενικά ήταν λάθος αλλά κάτι μέσα σου σού έλεγε πως αυτό θέλεις; Κάποιοι θα σου πουν να ζυγίσεις τα υπερ και τα κατά και ακολούθως να πάρεις τις αποφάσεις σου. Οι περισσότεροι όμως θα σου πουν να ακολουθήσεις το ένστικτό σου… Τι όμως είναι το ένστικτο και πως ακριβώς το ακολουθείς; Είναι σοφό να ακολουθείς το ένστικτο σου;

Υπάρχει μια άποψη πως είναι παράλογο να ακολουθείς το ένστικτο σου γιατί δεν μπορείς να στηρίζεις τις πράξεις σου
σε επιχειρήματα και αποδείξεις. Ένας ψυχολόγος όμως του Στάνφορντ, ο οποίος διενήργησε μια έρευνα «head-to-head» συνέκρινε άτομα τα οποία έπαιρναν αποφάσεις σύμφωνα με το ένστικτό τους και άτομα τα οποία έπαιρναν αποφάσεις βάσει στρατηγικής. Τους εξήγησε πως δεν πρόκειται για κάποιο διαγωνισμό. Το 68% της επιτυχίας προήλθε από άτομα τα οποία στηρίχτηκαν στη διαίσθησή τους σε σύγκριση με το 26% ποσοστό επιτυχίας που ακολούθησε κάποια στρατηγική για να δώσει την απάντηση.

Και ενώ αυτή η έρευνα καθιστά σαφές ότι πρέπει να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τη διαίσθησή μας, δεν μας λέει πώς το κάνουμε αυτό; Όταν αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη επιλογή και το μυαλό μας στροβιλίζεται με ανησυχίες, συναισθήματα
και σκέψεις, πώς αντιλαμβανόμαστε τι προσπαθεί να μας πει το ένστικτό μας;

Παλαιότερα είχα ακούσει πως όταν δεν μπορείς να κοιμηθείς το βράδυ είτε είσαι ενθουσιασμένος για κάτι, είτε κάτι σε αγχώνει. Και είχε απόλυτο δίκαιο. Η διαίσθησή σου είναι τόσο δυνατή που συνεχίζει να σου στέλνει σήματα ακόμα και όταν κοιμάσαι.

Το ένστικτό σου λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο. Πιστεύω πως εδώ κρύβεται η απάντηση. Όταν πρόκειται για κάτι που σε συναρπάζει, κάτι το οποίο ανυπομονείς και σε κάνει χαρούμενο τότε το ένστικτό σου σου λέει πως βρίσκεσαι σε καλό δρόμο.

Από την άλλη όταν το στομάχι σου είναι δεμένο, σε διακατέχουν αισθήματα φόβου, όταν αισθάνεσαι πως είσαι κολλημένος σε μια κατάσταση, η απάντηση θα πρέπει να είναι ένα μεγάλο ΟΧΙ.

Εν ολίγοις, το να αναγνωρίζεις τι θέλει να σου πει το ένστικτό σου έχει να κάνει με το πως αντιδρά το σώμα σου γενικότερα. Όταν αισθάνεσαι σφιγμένος, και όλα τα κάνεις σε αργό ρυθμό τότε θα πρέπει να πεις όχι σε ό, τι σκέφτεσαι. Την ίδια ώρα, ο ενθουσιασμός, η σβελτάδα και η ενέργεια υποδηλώνουν ότι πρέπει να προχωρήσεις και να ακολουθήσεις μια επιλογή, ακόμα κι αν αυτά τα συναισθήματα συνοδεύονται επίσης από φόβο.

Όταν έχεις καλή σχέση με το σώμα και το μυαλό σου και να διακρίνεις προειδοποιητικά σημάδια μπορείς να προλαμβάνεις κινδύνους για την υγεία σου. Και όχι μόνο. Όταν ακολουθείς το ένστικτό σου οι αποφάσεις είναι ολότελα δικές σου. Και είτε αποδειχθούν σωστές είτε λάθος πρόκειται για δικές σου επιλογές και εσύ παίρνεις την ευθύνη. Ήταν λάθος; Αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου, παίρνεις το μάθημά σου και φροντίζεις την επόμενη φορά να είσαι πιο προετοιμασμένος. Ήταν σωστή; Ακόμη καλύτερα.

Το να ακούς το ένστικτό σου σου δίνει αυτοπεποίθηση, καλή γνώση του εαυτού σου και των δυνάμεών σου. Μην εμπιστεύεσαι κανέναν περισσότερο από όσο εμπιστεύεσαι τον ίδιο σου τον εαυτό. Γιατί όσο μεγαλώνεις ανακαλύπτεις το
ποιος είσαι. Το ένστικτό σου αποτελεί την πιο ασφαλή γέφυρα ανάμεσα σε όλα όσα έχεις ζήσει και σε αυτά που πρόκειται να βιώσεις. Πάρε λοιπόν αυτή την απόφαση και προχώρα.