Άγγελοι στην γη – Της Ρούλας Πέτρου

Το δικαίωμα ζωής είναι δικαίωμα κάθε ανθρώπου. Τα άτομα με αναπηρία διεκδικούν ίσα δικαιώματα. Δυστυχώς, η διαφορετικότητα των ατόμων αυτών οδηγεί στην διάκριση και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Είναι πολύ σημαντικό μέσω της εκπαίδευσης να καταπολεμηθεί  η προκατάληψη και ο στιγματισμός.

Κάθε παιδί έχει την δική του ομορφιά ψυχής, φτάνει να έχει μάτια και ενσυναίσθηση  ο κάθε ένας από εμάς για να τα ανακαλύψει. Δεν γίνεται αυτά τα παιδιά να ζουν στο περιθώριο, είναι έγκλημα. Είναι άνθρωποι με ψυχή, καρδιά και αντιλαμβάνονται πολλά περισσότερα απ’ ότι  ίσως ο κάθε ένας μας πιστεύει. Η αποδοχή είναι το κλειδί  για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων των παιδιών αυτών που είναι άγγελοι στη γη.

Σύμφωνα με τα ποσοστά της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία σήμερα υπολογίζεται στο 1 εκατομμύριο. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες είναι η επικοινωνία, η μόρφωση και ως συνέπεια η μη επαγγελματική αποκατάσταση, η κοινωνική απόρριψη, η αδιαφορία και η εχθρικότητα.

Ευτυχώς υπάρχει ο ήχος της καρδιάς των ανθρώπων όπως είναι η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες που προσπαθεί με οποιονδήποτε τρόπο και μέσο μπορεί να χαρίσει στα παιδιά μια καλύτερη ζωή. Οραματίζονται μια κοινωνία που θα δίνει ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν καλύτερα τη ζωή τους.

Το κέντρο απασχόλησης «Απόστολος Παύλος δημιουργήθηκε από το Σύνδεσμο Γονέων και φίλων και λειτουργεί στο Λιοπέτρι από το 1989, πάνω σε εθελοντική-φιλανθρωπική βάση με σκοπό να φιλοξενεί, να απασχολεί και να εκπαιδεύει άτομα με νοητική υστέρηση και άλλες διανοητικές παθήσεις. Είναι πολύ σημαντικό ότι παρέχεται προστασία, φροντίδα, εκπαίδευση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων εξυπηρέτησης και απασχόλησης στην οικιακή οικονομία, τη ξυλουργική, καλαθοπλεχτική, ραπτική και την αρτοποιία από προσοντούχο προσωπικό. Στο κέντρο εξυπηρετούνται σήμερα 45 άτομα άνω των 18 χρόνων, από 11 δήμους και κοινότητες. Όπως  επίσης λειτουργεί και το σπίτι φιλοξενίας όπου διαμένουν 5 άτομα του κέντρου, των οποίων οι οικογένειες  δυσκολεύονται  να τους προσφέρουν την ανάλογη φροντίδα.

Το κέντρο διοικείται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου κάτω από τον έλεγχο του τμήματος Ευημερίας. Λειτουργεί ολόχρονα με ετήσιο προϋπολογισμό περίπου €310.000 και στηρίζεται στην εθελοντική προσφορά και ενίσχυση. Επιχορηγείται από το κράτος  κατά 40% και 10% από τροφεία. Αξίζει να αναφέρουμε πώς το υπόλοιπο 50% καλύπτεται από πώληση προϊόντων, δωρεές, εισφορές, εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες.

Μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε και εσείς να προσφέρετε στο έργο του κέντρου και να δώσετε χαρά στα άτομα αυτά είναι:

  • Επίσκεψη στο κέντρο για γνωριμία με τα άτομα, τις δραστηριότητες τους και τους χώρους που απασχολούνται.
  • Προσφορά ψυχαγωγίας.
  • Διοργάνωση κάποιου διαγωνισμού ή εκδήλωσης  της οποίας τα έσοδα να προσφερθούν στο κέντρο.
  • Αγορά από τα προϊόντα του κέντρου.
  • Προσφορά υλικών  ή χρημάτων ή εθελοντικής εργασίας για τις ανάγκες του κέντρου.

Με αδημονία περιμένουμε την πιο όμορφη γιορτή του χρόνου μικροί και μεγάλοι. Τα Χριστούγεννα είναι γιορτή αγάπης, προσφοράς και ανθρωπιάς. Στο μυαλό μας αποτυπώνονται εικόνες μαγικές, όπως στολισμένο δέντρο, αναμμένο τζάκι, πλούσια εδέσματα στο οικογενειακό τραπέζι, δώρα, Άγιος Βασίλης, φωτισμένοι δρόμοι, χαρές, χαμόγελα, βόλτες, ταξίδια, εκδρομές.

Αυτές τις Άγιες μέρες όμως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που παλεύουν για πράγματα τα οποία για εμάς θεωρούνται αυτονόητα. Άνθρωποι που παλεύουν για τη ζωή τους, που προσεύχονται για ένα δικό τους άνθρωπο, οι άστεγοι που περιμένουν ένα πιάτο ζεστό φαγητό, αλλά και άνθρωποι που η ζωή υπήρξε άδικη ή σκληρή μαζί τους και μας χρειάζονται να τους κρατήσουμε το χέρι και με αγάπη και αγκαλιά ψυχής να τους δώσουμε ελπίδα και φως στην ψυχή τους για να βρουν την δύναμη να κοιτάξουν μπροστά σε ένα καινούριο ορίζοντα και να προσελκύσουν τα όμορφα, τα αληθινά.

Ας διαθέσουμε λίγο χρόνο λοιπόν με καλοσύνη και ταπεινότητα , για να ζεστάνουμε τις καρδιές των ανθρώπων που μας χρειάζονται γιατί η ζωή είναι ένα άπιαστο όνειρο, μια οφθαλμαπάτη, ελπίδα, χαρές, χαμόγελα, στεναχώρια, πόνος, αγάπη και όπως η γη γυρίζει έτσι και η ζωή μας μπορεί να έχει ανατροπές γιατί τίποτα δεν είναι δεδομένο, σίγουρο. Όλα χρειάζονται αγάπη και φροντίδα για να παραμένουν ανθισμένα.

Ας προσφέρουμε απλόχερα στον συνάνθρωπο μας γιατί η ανθρωπιά είναι στάση ζωής. Είναι η ψυχική ικανοποίηση που νιώθουμε και μας εμψυχώνει να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στον συνάνθρωπο μας γιατί και η πιο μικρή προσφορά είναι μεγάλη. Υπάρχει κάτι πιο σπουδαίο από το να βλέπεις ανθρώπους να χαμογελάνε και πίσω από το χαμόγελο τους να κρύβεσαι εσύ; Όπως έγραψε και η Ellen Walt «Η καρδιά του ανθρώπου είναι ένα κουβάρι κάμπιες. Φύσηξε Χριστέ μου να γίνουν πεταλούδες».

Να θυμάστε πως η αγάπη είναι το πιο ωραίο δώρο γιατί κάνει τα πάντα πιο λαμπερά και όμορφα. Κάνει τα λουλούδια να ανθίζουν και τα άστρα να γίνονται πιο φωτεινά στον σκοτεινό ουρανό, δίνει στους ανθρώπους φτερά να πετάξουν και τους δίνει κουράγιο. Να αγαπάτε και να το δείχνετε. Η αγάπη δεν πωλείται, ούτε αγοράζεται. Δίδαξε στα παιδιά σου την αξία της αγάπης και της προσφοράς και λιγότερο των υλικών αγαθών. Στο φως της αγάπης έχουμε ανάγκη να εκτεθούμε όλοι και η αλληλεγγύη και η προσφορά είναι κόκκινα τριαντάφυλλα της καρδιάς μας που επιβάλλεται να υπάρχουν, να προσφέρουν και να είναι ανθισμένα ολόχρονα και όχι μόνο στις γιορτές. Σας εύχομαι ολόψυχα Καλές Γιορτές, Ευλογημένα Χριστούγεννα και ευτυχισμένο, δημιουργικό και τυχερό να είναι  το νέο έτος 2023, γεμάτο μόνο με αγάπη, χαμόγελα, έρωτα, προσφορά, πρόοδο, ανάσες ζωής και πολύτιμες στιγμές κοντά στα αγαπημένα μας πρόσωπα.