Η Zωή των Μπατζάου: Πώς Eίναι να ζεις στη Μέση Ενός Ωκεανού

Για τους περισσότερους από μας οι τέλειες διακοπές είναι να αράζουμε σε μια καλύβα σε πασσάλους. Αλλά για δοκίμασε να ζεις έτσι κάθε μέρα. Για τους απάτριδες Μπατζάου, η ζωή στο νερό είναι καθημερινή ρουτίνα.

Οι Μπαχάου είναι ένας νομαδικός, ναυτικός λαός, με καταγωγή από τις Νότιες Φιλιππίνες. Για αιώνες ζούσαν από τη θάλασσα, αν και πλέον αυτό έχει περιοριστεί.

Σήμερα, πολλοί ζουν ακόμα καταμεσής του ωκεανού, κοντά στις ακτές της Ινδονησίας, της Μαλαισίας και των Φιλιππίνων. Οι περισσότεροι δεν αναγνωρίζονται από κανένα κράτος. Δεν έχουν υπηκοότητα και συνεπώς δεν έχουν επίσημα δικαιώματα ώστε να εγκατασταθούν στα ηπειρωτικά, και συνεχίζουν να συγκεντρώνονται σε παράκτιες κοινότητες, κάποιες σε μικροσκοπικά νησιά, διατηρώντας τις αλιευτικές ικανότητες που τους έχουν κληροδοτήσει οι πρόγονοί τους. Δυστυχώς όταν είσαι άπατρις, δεν υπάρχουν προνόμια όπως πρόσβαση σε δημόσια σχολεία, δουλειές κλπ.

Με τον όρο Μπατζάου περιγράφονται όλοι οι αυτόχθονες που έχουν στενή συγγένεια μεταξύ τους και αυτοπροσδιορίζονται είτε ως Στεργιανοί Μπατζάου είτε ως Θαλασσινοί Μπατζάου. Επίσης τους έχουν αποκαλέσει τσιγγάνους της θάλασσας, κυνηγούς τις θάλασσας, νομάδες της θάλασσας – αν και ο σωστός όρος θα ήταν γηγενείς. Οι Στεργιανοί Μπατζάου συνήθως ζουν στα θαλασσινά σπίτια τους που τα έχουν φτιάξει από το μηδέν και έρχονται σε επαφή μόνο για να κάνουν ανταλλαγές με τους Θαλασσινούς Μπαχάου που ζουν στα ρηχά νερά στις lepa lepa βάρκες τους. Οι βάρκες lepa lepa έχουν ακόμα λιγότερο χώρο από τα σπίτια για τα απαραίτητα όπως εξοπλισμό ψαρέματος και μαγειρέματος. Έτσι κάθε μέλος της μάξιμουμ 5μελους οικογένειας που ζει στη lepa lepa έχει μόνο ένα σύνολο και λιγοστά άλλα υπάρχοντα.

Οι οικογένειες αποβιβάζονται από τις βάρκες για να ανταλλάξουν τα επιπλέον θαλασσινά που έχουν (κυρίως ψάρια, αστακούς, αγγούρια της θάλασσας) με τους κοντινούς νησιώτες, παίρνοντας βασικά πράγματά που χρειάζονται, νερό ή να αγοράσουν cassava για να φτιάξουν το συνηθισμένο πιάτο που λέγεται Kasaba Panggykayu. Το σούρουπο, επιστρέφουν στο θαλάσσιο σπίτι τους όπου μαγειρεύουν όλοι μαζί.

Οι Μπατζάου έχουν ικανότητες ως τεχνίτες. Ένας αυτοδίδακτος ξυλουργός μπορεί να φτιάξει στα γρήγορα μια ψαρόβαρκα μέσα σε μια βδομάδα χωρίς σχέδιο. «Αυτές οι μέθοδοι έχουν περάσει από γενιά σε γενιά, είναι στα γονίδιά μας», εξηγεί ο Nalu, ένας ντόπιος Μπατζάου, που ήρθε από τις Φιλιππινες πριν από 28 χρόνια. Οι όμορφες ξύλινες καλύβες πάνω στους ξύλινους πασσάλους που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν πολλές ομάδες, από πενταμελείς οικογένειες μέχρι μια κοινότητα με 30 συγκατοίκους, φτιάχνονται με ομαδική δουλειά μέσα σε τρεις βδομάδες.

Φτιάχνουν επίσης ένα καθημερινό αντηλιακό, το Borak Buas, βασισμένο σε σκόνη ρυζιού που χρησιμοποιούν οι γυναίκες για να προστατεύσουν το δέρμα τους από τις δυνατές ακτίνες του ήλιου. Κυρίως οι ανύπαντρες το χρησιμοποιούν με την ελπίδα ότι το δέρμα τους θα παραμείνει απαλό και θα προσελκύσει έναν πιθανό σύζυγο.

Οι Μπατζάου επίσης είναι από τους καλύτερους δύτες του κόσμου και βασίζονται σε αυτή την ικανότητά τους για να κυνηγήσουν και να έχουν τροφή. Έχουν εξελιχθεί έτσι ώστε έχουν μεγαλύτερες σπλήνες και μπορούν να μείνουν κάτω από την επιφάνεια του νερού μέχρι 13 λεπτά σε βάθη εξήντα μέτρων. Αυτό καθιστά και το φαγητό τους μοναδικό. Ενώ πολλά θαλάσσια ζώα δεν θα έφταναν σε τραπέζια υψηλής γαστρονομίας, οι Μπατζάου τρώνε διάφορα πλάσματα της θάλασσας. Για παράδειγμα τα αγγούρια της θάλασσας αποτελούν καλή πηγή πρωτεΐνης για τους Μπατζάου και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φάρμακο για τον διαβήτη και τον καρκίνο αλλά και ως αφροδισιακό.

Bajau life

Bajau life

1569296165043-Malaysia-Borneo-Sabah-Semporna_Area-8829

1569296188944-Malaysia-Borneo-Sabah-Semporna_Area-9398

Bajau life

Bajau life

1569296612300-Malaysia-Borneo-Sabah-Semporna_Area-9565-2

Bajau life

Bajau life

1569296517278-Malaysia-Borneo-Sabah-Semporna-8369
Πηγή vice.com/