Paul Newman: “H ευτυχία στο γάμο δεν είναι κάτι το οποίο απλώς τυχαίνει…”

Ο Paul Newman κάποτε εξήγησε ποιό είναι το μυστικό μίας πετυχημένης, μακροχρόνιας σχέσης και ενός ευτυχισμένου γάμου.

Στις 26 Ιανουαρίου του 1925 γεννήθηκε ένας από τους πιο όμορφους και γοητευτικούς άντρες που πέρασαν ποτέ από την μεγάλη οθόνη, αλλά και ένα μεγάλο υποκριτικό ταλέντο. Ήταν αδύνατο να μην ερωτευτείς τον Πολ Νιούμαν τις δεκαετίες του ’50 ή του ’60, αλλά και αργότερα, όταν τα εκτυφλωτικά γαλάζια μάτια μου συνέχιζαν να εκπέμπουν σεξουαλικότητα και σοφία και η καριέρα του μετρούσε πια ατελείωτα βραβεία, ανάμεσα τους ένα Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου, κάμποσες Χρυσές Σφαίρες, Έμμυ, ΒAFTA, βραβεία SAG.

Κι όμως ο άντρας που είχε όλο το γυναικείο πληθυσμό στα πόδια του δεν έμοιαζε ιδιαίτερα ευτυχισμένος με το γεγονός ότι δεν μπορούσε να διατηρήσει σχεδόν ποτέ την ιδιωτικότητα και αναγκαζόταν να βγαίνει από τις πίσω εξόδους των εστιατορίων και των ξενοδοχείων προκειμένου να γλιτώσει τα έξαλλη πλήθη που τον περίμεναν απ’ έξω.

Αν και υπήρξε το αντικείμενο του πόθου για εκατομμύρια γυναικείες καρδιές σε όλο τον κόσμο, εκείνος πως είχε μάτια μόνη για μία. Στα τέλη της δεκαετίας του ’50, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας “Μακρύ καυτό καλοκαίρι” η συνάντηση του με την ηθοποιό Τζοάν Γούντγουορντ άλλαξε για πάντα τη ζωή του. Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1958 και απέκτησε 3 κόρες. Ο γάμος τους κράτησε πενήντα ολόκληρα χρόνια, ρεκόρ για τα δεδομένα του Χόλιγουντ. Κι όμως ο ίδιος ο διάσημος ηθοποιός δεν πίστεψε ποτέ ότι ένας πετυχημένος, μακροχρόνιος γάμος είναι απλώς θέμα τύχης. Έτσι την ημέρα της τελετής έγραψε ένα όμορφο γράμμα στην γυναίκα της ζωής του στο οποίο εξηγούσε ποια είναι κατά τη γνώμη του τα μυστικά ενός πετυχημένου γάμου.

“H ευτυχία στο γάμο δεν είναι κάτι το οποίο απλώς τυχαίνει. Ένας καλός γάμος πρέπει να οικοδομηθεί, να δημιουργηθεί. Στα πλαίσια του έγγαμου βίου τα μικρά πράγματα γίνονται μεγάλα. Ποτέ δεν είναι αργά να κρατιόμαστε χέρι – χέρι. Να λέμε ‘σ’ αγαπώ’ τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Να μην πηγαίνουμε για ύπνο μαλωμένοι. Σε καμία περίπτωση να μην λαμβάνουμε τις πράξεις του άλλου ως δεδομένες. Το φλέρτ και η φροντίδα δεν πρέπει να τελειώνουν αμέσως μετά τον μήνα του μέλιτος. Πρέπει να διαρκούν μια ζωή. Ίδιοι σκοποί και στόχοι. Δίπλα δίπλα να περπατάμε στη ζωή. Να σχηματίζουμε έναν κύκλο αγάπης που θα κρατήσει όλη την οικογένεια. Να κάνουμε κάτι ο ένας για τον άλλον, όχι ως καθήκον ή θυσία, αλλά για λόγους αγάπης. Με πάθος να προφέρουμε λόγια ευγνωμοσύνης και χαράς. Δεν χρειάζεται να ‘βλέπουμε’ φωτοστέφανο πάνω από το κεφάλι του συζύγου ή να φανταζόμαστε τη σύζυγο ως άγγελο με φτερά. Δεν χρειάζεται να εξιδανικεύουμε ο ένας τον άλλον. Είναι όμως απαραίτητο να αναπτύξουμε την ευελιξία, την υπομονή, την κατανόηση και την αίσθηση του χιούμορ. Να μάθουμε να συγχωρούμε και να ξεχνάμε. Να δημιουργούμε ο ένας στον άλλον μία ατμόσφαιρα όπου ο καθένας θα μπορεί να αναπτύσσεται. Να βρίσκουμε χρόνο για πνευματική ανάπτυξη (συζητήσεις για πνευματικά θέματα). Είναι αναγκαία η εξερεύνηση από κοινού, για το καλό και για το όμορφο. Σχέση στην οποία η ανεξαρτησία είναι κοινή και για τους δύο, η εξάρτηση είναι αμοιβαία, αμοιβαίες και οι υποχρεώσεις. Η ουσία δεν είναι απλώς να παντρευτούμε το σωστό άτομο. Η ουσία είναι να είμαστε τα σωστά άτομα και απαραίτητα ο ένας για τον άλλον.”

Όταν κάποιος τον ρώτησε πώς καταφέρνει να μένει σταθερά πιστός στη γυναίκα που μετά από τόσα πολλά χρόνια σχέσης, εκείνος απάντησε αφοπλιστικά: “Για ποιό λόγο να ψάχνω για χάμπουργκερ έξω, όταν έχω μπριζόλα στο σπίτι μου;”

Πηγή: womantoc.gr