“Φυλακίζει” σ’ενα κλικ συναισθήματα – Της Μαρίας Παπακλεάνθους

Η ανάγκη του Αντώνη Οικοονόμου να εκφραστεί δημιουργικά τον οδήγησαν στο να περιπλανηθεί σε ξεχωριστά μονοπάτια και πιο συγκεκριμένα στην τέχνη της φωτογραφίας. Σήμερα η δουλειά του κλέβει εντυπώσεις και αποσπά τις καλύτερες κριτικές.

Ο Αντώνης Οικονόμου, είναι ένας από τους πιο καταξιωμένους φωτογράφους της περιοχής μας. Αν και έχει σπουδάσει νομική (LLB, LLM) στο Ηνωμένο Βασίλειο πολύ σύντομα κατάλαβε πως δεν είναι το επάγγελμα που θα του έφερνε την ευχαρίστηση που αναζητούσε. Γι’ αυτό ξεκίνησε να βρίσκει διέξοδο σε άλλα χόμπι.

Σε αυτή την αναζήτηση και κατά τη διάρκεια της πρακτικής του άσκησης ως δικηγόρος είχε την πρώτη του επαφή με την φωτογραφία. Μια μορφή τέχνης που του τράβηξε αμέσως το ενδιαφέρον, του επέτρεπε να εκφραστεί δημιουργικά γι’ αυτό και θέλησε να μάθει περισσότερα πράγματα. Πολύ σύντομα εξασφαλίζει μια θέση στο Bachelors of Art Photography και αρχίζει να παρακολουθεί μαθήματα σε ακαδημαϊκό επίπεδο.

Ο ίδιος ομολογεί ότι όταν πήρε την απόφαση να κοιτάξει με σοβαρότητα μέσα από τον φακό του τότε μόνο συνειδητοποίησε ότι είχε την ικανότητα να δημιουργεί εικόνες από τη δική του οπτική γωνιά, τις οποίες θα ήθελε να δουν και οι άλλοι γύρω του. Παραδέχεται πως ποτέ δεν θεωρούσε τον εαυτό του επιδέξιο στη ζωγραφική και τις κατασκευές και πως προσπάθησε να προσεγγίσει την καλλιτεχνική του πλευρά μόνο όταν αποφάσισε να ασχοληθεί με τη φωτογραφία.

Αρχικά, προσέγγιζε με τον φακό του κυρίως τοπία όμως με το πέρασμα του χρόνου και τη συστηματική μελέτη βρήκε τον εαυτό του να πειραματίζεται με διάφορα θέματα. Σήμερα, αυτό που τον ιντριγκάρει περισσότερο είναι η φωτογραφία πορτρέτου αφού μέσα από αυτά βρίσκει τον εαυτό του να δημιουργεί χαρακτήρες και κάθε φορά μπορεί να διηγείται μια ξεχωριστή ιστορία. Εντούτοις εξακολουθεί να πειραματίζεται με διαφορά είδη φωτογραφίας και δεν διστάζει να καινοτομεί. Όπως μας αναφέρει ο ταλαντούχος φωτογράφος νιώθει τεράστια ικανοποίηση όταν καταφέρνει να περάσει διαφορετικά συναισθήματα μέσα από τις εικόνες του είτε αυτές είναι φωτογραφίες γάμου, διαφημιστικές φωτογραφίες ή φωτογραφίες στούντιο. Αυτό εξάλλου είναι που τον «κέρδισε» σε αυτό το επάγγελμα.

Σύμφωνα με τον Αντώνη το ευκολότερο πράγμα που μπορεί να κάνει κάποιος που ασχολείται με τη φωτογραφία είναι να σηκώσει ξαφνικά την φωτογραφική του μηχανή και να πατήσει το κλικ. Δεν είναι όμως αυτό το ζητούμενο. «Για να βγει επιτυχές αυτό το κλικ θα πρέπει να προϋπάρχει ήδη στην ψυχοσύνθεση του φωτογράφου αφού κάθε σωστά δομημένη φωτογραφία κρύβει πίσω της ατελείωτες ώρες προεργασίας».

Αναφέροντας το απόφθεγμα του Γάλλου φωτογράφου Henri Cartier – Bresson: «Για να φωτογραφίσεις πρέπει να ευθυγραμμίσεις το κεφάλι, το μάτι και την καρδιά σου», ο Αντώνης τονίζει πως η φωτογραφία, είναι ένα μέσο έκφρασης των διάφορων εικόνων που έχει δημιουργήσει μέσα στο μυαλό του ο ίδιος ο καλλιτέχνης. Μόνο έτσι μπορεί να ξεχωρίζει.

Ο κάθε φωτογράφος έχει το δικό του φωτογραφικό στιλ, έτσι και ο Αντώνης με τη σειρά του συνηθίζει να πειράζει το φωτισμό μίας εικόνας με τεχνητά μέσα (flash) έτσι ώστε να έχει ένα καλύτερο έλεγχο άλλα και επειδή είναι λάτρης της αντίθεσης μεταξύ σκιών και των φωτεινών στοιχείων. Συνήθως, έμπνευση του μπορεί να αντλήσει από ένα πρόσωπο, ένα τοπίο η ακόμα και ένα γεγονός της καθημερινότητας του Αντώνη. Αυτού του είδους φωτογραφίες μονοπωλούν το ενδιαφέρον του, αφού επιτρέπουν στον ακροατή να σκεφτεί και να προβληματιστεί για το βαθύτερο νόημα που μπορεί να κρύβουν πίσω τους.