“45 Θάλασσες, 45 Σιωπές…”

Το Λύκειο Ελληνίδων Αμμοχώστου, Παράρτημα Ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου, σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίας Νάπας, παρουσιάζει στο αμφιθέατρο του Δημοτικού Μουσείου Αγίας Νάπας “Θάλασσα”, την εικαστική έκθεση της Έλενας Γεωργίου.

Η έκθεση ανοίγει για το κοινό την Τετάρτη  22 Σεπτέμβριου 2021 και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο  9 Οκτωβρίου, 2021.

Η ίδια αναφέρει:  ” η δουλειά αυτή δεν έχει μια συγκεκριμένη περίοδο …. ξεκίνησε νομίζω σιωπηλά, αθόρυβα μα καθοριστικά, το καλοκαίρι του ’74,  έδωσε όλα τα εφόδια!

Ήμουν 14 και έφτασα τα 60! Ναι, υπήρξε η αρχή, μα πιστεύω πως δεν έχει τέλος. Ακόμα και αυτή η πολυπόθητη επιστροφή αν ποτέ…δεν θα μπορέσει να σταματήσει ό,τι ήδη έχει κτιστεί μέσα μας! Οι πληγές είναι εκεί, οι γονιοί μας όχι! Τα χρόνια έφυγαν η ζωή πέρασε…οι σιωπές πολλές…το 45 Θάλασσες 45 σιωπές ήταν απλά συμβολικό για τα 45 χρόνια μακριά από την Αμμόχωστο, μακριά από το σπίτι μας, μακριά από τη ζωή που θα είχαμε…εγώ πάντα θα φτιάχνω και θα γράφω για τη Θάλασσά μας…όχι οποιαδήποτε θάλασσα, αλλά αυτήν που μας έκλεψαν…Η παρουσίαση αυτή περιλαμβάνει 75 έργα με λόγο, συνδυασμένα με στοιχεία από γυαλί και πηλό”.

Στην πρώτη παρουσίαση της έκθεσης, που έγινε στη Λάρνακα, στο οίκημα του παραρτήματος του Λυκείου Ελληνίδων Αμμοχώστου, η ποιήτρια Αλεξάνδρα Γαλανού αναφέρει:” Η ποιητική γραφή της Έλενας Γεωργίου αγγίζει τον αναγνώστη με την αμεσότητα και την απλότητά της. Με δυνατή ποιητική φωνή μετουσιώνει εικόνες και λέξεις σε συναισθήματα που δεν μας αφήνουν αδιάφορους, αλλά μας κάνουν συνταξιδιώτες της σ’ένα ταξίδι στα ενδότερα της ψυχής μας, της ψυχής του κάθε ανθρώπου που βίωσε ή και βιώνει ακόμη την απώλεια και την απουσία.

……Κατάθεση ψυχής, ύμνος αγάπης, ταξίδι αναπόλησης ή ένα συνταίριασμα λόγου και τέχνης, ποίησης και εικαστικής δημιουργίας; Όλα αυτά και άλλα πολλά μέσα από το συναίσθημα που αναβλύζει αβίαστα από τα έργα της Έλενας Γεωργίου.  Με τη θάλασσα μέσα της, γύρω της, στην αγκαλιά της, στα όνειρα και την πραγματικότητά της.Η άπλα της θάλασσας,  η απεραντοσύνη της ,  που όπως λέει η ίδια στην εισαγωγή του βιβλίου της,  μπορεί να χωρέσει τα αχώρετα… να ξεπλύνει τα πάντα…να ξεσηκώσει την καρδιά…”

Διάρκεια: 22 Σεπτέμβριου – 9 Οκτωβρίου 2021

Δημοτικό Μουσείο Αγίας Νάπας «THALASSA»

Κριού Νερού 14, Αγία Νάπα

Ώρες λειτουργείας:

Δευτέρα: 9:00 – 14:00

Τρίτη – Παρασκευή: 9:00 – 17:00

Σάββατο: 9:00 – 14:00

τηλ.: 23 816366

facebook: @MunicipalMuseumOfAgiaNapaThalassa

https://thalassamuseum.org.cy/

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news