Υπάρχουν εξωγήινοι; Πέντε ειδικοί απαντούν στο αιώνιο ερώτημα

Λίγο πριν την αναφορά του Πενταγώνου

Στις 25 Ιουνίου αναμένεται η πρώτη επίσημη αναφορά του Πενταγώνου στο αμερικανικό Κογκρέσο, σχετικά με τα Unidentified Aerial Phenomena (UAP). Σύμφωνα με αυτά που έχουν ήδη διαρρεύσει από τους New York Times, η αναφορά δεν προσφέρει κάποια ξεκάθαρη σύνδεση μεταξύ θεάσεων UAP και την πιθανότητα να έχουν επισκεφτεί τη Γη εξωγήινοι. Η απάντηση στο αιώνιο ερώτημα του ανθρώπου ίσως να αργήσει να έρθει, ένα νέο ρεπορτάζ όμως του The Conversation έρχεται να δώσει τις απαντήσεις πέντε ειδικών, οι τέσσερις από τους οποίους θεωρούν πως οι εξωγήινοι υπάρχουν.

Τι λένε οι ειδικοί για την ύπαρξη εξωγήινων;

Jonti Horner – Αστροβιολόγος

Νομίζω ότι πρέπει να είναι ένα σίγουρο ναι. Αλλά νομίζω ότι το πραγματικό ερώτημα είναι αν οι εξωγήινοι είναι αρκετά κοντά για να τους ανακαλύψουμε.

Το διάστημα είναι απίστευτα μεγάλο. Τις τελευταίες δεκαετίες, μάθαμε ότι σχεδόν κάθε αστέρι στον κόσμο έχει πλανήτες. Ο γαλαξίας μας, ο Milky Way, εκτιμάται ότι έχει έως και 400 δισεκατομμύρια αστέρια. Εάν καθένας από αυτούς έχει πέντε πλανήτες, θα έχουμε δύο τρισεκατομμύρια πλανήτες μόνο στον γαλαξία μας. Και γνωρίζουμε ότι υπάρχουν περισσότεροι γαλαξίες στο σύμπαν από ό, τι υπάρχουν πλανήτες στον γαλαξία μας. Με άλλα λόγια, υπάρχουν πολλά εδάφη εκεί έξω. Και με τόσο μεγάλη ποικιλία, θεωρώ αδύνατο να πιστέψω ότι η Γη είναι ο μόνος πλανήτης που έχει ζωή – συμπεριλαμβανομένης της έξυπνης και τεχνολογικά προηγμένης ζωής.

Αλλά θα βρούμε ποτέ τέτοια εξωγήινη ζωή; Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση. Φανταστείτε ότι μόλις ένα στο ένα δισεκατομμύριο αστέρια φιλοξενεί έναν πλανήτη που μπορεί να αναπτύξει μια τεχνολογικά προηγμένη ζωή που μπορεί να φωνάξει την ύπαρξή του στον κόσμο.

Λοιπόν, αυτό θα μας έδινε 400 αστέρια στον γαλαξία μας με τεχνολογικά προηγμένη ζωή. Αλλά ο γαλαξίας μας είναι τεράστιος – 100.000 έτη φωτός από άκρη σε άκρη. Αυτό είναι τόσο μεγάλο που αυτά τα αστέρια, κατά μέσο όρο, θα απέχουν περίπου 10.000 έτη φωτός. Είναι πολύ μακριά για να ακούσουμε εξωγήινα σήματα (τουλάχιστον αυτή τη στιγμή) – εκτός αν είναι πολύ πιο ισχυρά από οτιδήποτε μπορούμε να στείλουμε!

Έτσι, ενώ πιστεύω ότι υπάρχει εξωγήινη ζωή, νομίζω ότι η εύρεση αποδείξεων θα αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολη.

Steven Tingay – Αστροφυσικός

Ναι, αλλά αυτός είναι ένας τολμηρός ισχυρισμός. Ας είμαστε λοιπόν ξεκάθαροι για τι μιλάμε.

Θεωρώ ότι ο όρος «εξωγήινος» αναφέρεται σε όλες τις μορφές ζωής, όπως την καταλαβαίνουμε στη Γη, που κατοικούν σε μέρη εκτός από τη Γη. Τούτου λεχθέντος, δεν υπάρχει επί του παρόντος λεπτομερής συναίνεση σχετικά με τον ορισμό της «ζωής». Είναι μια πολύ περίπλοκη έννοια. Αλλά αν βρίσκαμε κάτι σαν βακτήρια κάπου εκτός από τη Γη, θα το ταξινομούσα ως εξωγήινη ζωή.

Το σύμπαν περιέχει εκατοντάδες δισεκατομμύρια γαλαξίες, καθένας από τους οποίους μπορεί να αποτελείται από έως και δισεκατομμύρια και δισεκατομμύρια αστέρια. Τα περισσότερα από αυτά τα αστέρια έχουν τουλάχιστον έναν πλανήτη το καθένα. Αυτά τα πλανητικά συστήματα σχηματίζονται από ένα πλούσιο μείγμα στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων όλων των στοιχείων που θεωρούνται απαραίτητα για τη «ζωή». Επομένως, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι ο συγκεκριμένος συνδυασμός συνθηκών που οδήγησε στη «ζωή», εμφανίστηκε μόνο στη Γη και όχι στους τρισεκατομμύρια άλλων πλανητών στο σύμπαν.

Αλλά απομένει να δούμε αν αυτή η ζωή είναι σαν βακτήρια ή είναι ένας συναρπαστικός «τεχνολογικά προηγμένος πολιτισμός» με τον οποίο μπορούμε να επικοινωνήσουμε. Μια σημαντική προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη για την αναζήτηση ξένων πολιτισμών που μπορεί να χρησιμοποιούν παρόμοιες τεχνολογίες με εμάς, όπως ισχυρά ραδιοτηλεσκόπια που στέλνουν επικοινωνίες ραδιοκυμάτων από μακρινά πλανητικά συστήματα.

Και τότε φυσικά, είναι πιθανό ο ορισμός μας για τη «ζωή» να αποδειχθεί αρκετά στενός και ότι οι εξωγήινοι – όπου κι αν βρίσκονται – μπορούν να έχουν ένα εντελώς διαφορετικό σύνολο κανόνων.

Helen Maynard-Casely – Πλανητικός επιστήμονας

“Είμαι της άποψης ότι είναι μόνο θέμα χρόνου προτού βρούμε κάτι που μοιάζει με βιολογία, κάπου εκτός από τη Γη. Αυτό συμβαίνει επειδή βρίσκουμε όλο και περισσότερες πιθανές θέσεις στο ηλιακό μας σύστημα που μπορεί να είναι φιλόξενες στη ζωή όπως την ξέρουμε. Για παράδειγμα, σκεφτείτε τους ωκεανούς της Ευρώπης και του Γανυμήδη (δύο από τους μεγάλους δορυφόρους του Δία): αυτά είναι μέρη όπου η θερμοκρασία είναι ακριβώς αυτή που πρέπει, υπάρχει επίσης πρόσβαση σε νερό και σε ορυκτά. Από την άλλη, βλέπουμε τα πράγματα μέσα από ένα γήινο πρίσμα και φυσικά ηεξωγήινη ζωή θα μπορούσε να είναι πολύ διαφορετική από τη δική μας.

Γι ‘αυτό είμαι πραγματικά ενθουσιασμένη για την περαιτέρω εξερεύνηση του Τιτάνα, του δορυφόρου του Κρόνου. Ο Τιτάνας έχει μια ολόκληρη σειρά ενδιαφερόντων μορίων στην επιφάνειά του, καθώς και ενεργά καιρικά συστήματα για να τα μεταφέρουν – ακόμα και αυτό, όλα βρίσκονται μέσα στο δικό μας ηλιακό σύστημα. Και γνωρίζουμε ότι υπάρχουν άλλα ηλιακά συστήματα μέσα στον γαλαξία μας.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, πραγματικά φαίνεται όλο και πιο αναπόφευκτο ότι θα βρούμε μια θέση για κάποια ενεργή βιολογία κάπου. Το αν θα μπορεί να μας πει γεια, είναι μια διαφορετική ερώτηση.”

Rebecca Allen – Ειδικός διαστημικής τεχνολογίας

“Ναι, αλλά μάλλον δεν μοιάζουν με εμάς.”

Υπάρχουν περισσότεροι από 100 δισεκατομμύρια πλανήτες που εκτιμάται ότι υπάρχουν μόνο στον γαλαξία μας (με περίπου έξι δισεκατομμύρια πλανήτες να είναι σαν τη Γη). Επομένως, η πιθανότητα ύπαρξης ζωής κάπου αλλού επιβεβαιώνεται.

Όταν ακούμε τη λέξη «εξωγήινος», ωστόσο, μια εικόνα μιας ανθρωποειδούς μορφής ζωής μας έρχεται συνήθως στο μυαλό. Αλλά ακόμη και στη Γη, η πιο κυρίαρχη μορφή ζωής είναι πολύ μεγαλύτερη σε ηλικία, μικρότερη σε μέγεθος και πιο ανθεκτική. Μιλώ φυσικά για μικροοργανισμούς. Αυτοί οι οργανισμοί αψηφούν την επιστήμη, υπάρχοντας εκεί όπου η ζωή δεν μπορεί να υπάρξει, όπως λάσπη γύρω από τους ηφαιστειακούς αγωγούς. Θα στοιχηματίσω ότι η εξωγήινη ζωή υπάρχει με τη μορφή αυτών των «ακραιόφιλων».

Στην πραγματικότητα, η NASA μόλις έστειλε μια ομάδα μικροσκοπικών βραδύπορων (ή αρκούδων νερού) στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, έτσι ώστε οι αστροναύτες να μπορούν να μελετήσουν τη συμπεριφορά τους σε αυτό το ακραίο περιβάλλον. Με τα βασικά συστατικά της ζωής να ανακαλύπτονται στο ηλιακό μας σύστημα, φαίνεται πιθανό ότι η πιο σκληρή μορφή ζωής της Γης μπορεί να βρίσκεται διάσπαρτη στο γαλαξία.

Τι γίνεται όμως με την πιο προηγμένη ζωή; Η πραγματικότητα είναι ότι το διάστημα είναι τεράστιο. Και από την αποστολή του Kepler μάθαμε ότι είναι δύσκολο να βρούμε άλλους κόσμους, πόσο μάλλον να αναγνωρίσουμε έναν που μοιάζει με τη Γη.

Προσθέστε το γεγονός ότι χρειάστηκαν δισεκατομμύρια χρόνια για να αναπτυχθεί η προηγμένη ζωή στη Γη και υπάρχει έτσι μια μικρή μόνο πιθανότητα να βρούμε ένα παρόμοιο είδος εξωγήινου.

Αλλά η ελπίδα παραμένει και οι επιστήμονες συνεχίζουν να χρησιμοποιούν προηγμένα ραδιοτηλεσκόπια για να αναζητήσουν στον ουρανό νέες μορφές ραδιοεπικοινωνίας.

Martin Van Kranendonk – Αστροβιολόγος

Μια απλή απάντηση σε αυτήν την ερώτηση είναι όχι.

Εάν χρησιμοποιούμε καθαρά εμπειρικά δεδομένα και υποθέσουμε ότι η ερώτηση αναφέρεται σε οποιονδήποτε τύπο ζωής εκτός της Γης που δεν σχετίζεται με την ανθρώπινη δραστηριότητα, τότε η απάντηση – από όσο γνωρίζουμε – πρέπει να είναι όχι.

Αλλά, φυσικά, οι γνώσεις μας σχετικά με αυτό το ερώτημα είναι πεπερασμένες. Δεν έχουμε διερευνήσει κάθε γωνιά του σύμπαντος για σημάδια ζωής και δεν γνωρίζουμε καν τι μπορεί να συνιστά ζωή σε άλλο χημικό σύστημα, καθώς δεν υπάρχει συμφωνημένος ορισμός της ζωής με βάση τον άνθρακα ακόμη και εδώ στη Γη.

Έτσι, ίσως, η πιο διευρυμένη απάντηση είναι ότι δε γνωρίζουμε. Στην πραγματικότητα, ενδέχεται να μην μπορέσουμε ποτέ να απαντήσουμε οριστικά σε αυτήν την ερώτηση. Φυσικά, υπάρχει πολλή δουλειά σε μια προσπάθεια να το καταλάβουμε.

Ίσως μια μέρα μπορούμε να ξέρουμε αν έχουμε κοντινούς δια-πλανητικούς γείτονες ή αν πράγματι είμαστε μόνοι. Ή ίσως δεν θα το μάθουμε ποτέ.

Πηγή unboxholics.gr/