Μια μοναδική εμπειρία στις αποθήκες του ωραιότερου μουσείου του Ρότερνταμ

Αποκαλείται «η πρώτη δημόσια αποθήκη τέχνης στον κόσμο» και έχει διαφορετική δυναμική και λειτουργία από εκείνη ενός μουσείου: δεν υπάρχουν εκθέσεις, αλλά μπορείτε να περιηγηθείτε σε 151.000 έργα τέχνης.

Το εσωτερικό αίθριο ύψους 35 μέτρων | courtesy Ossip van Duivenbode | MVRDV

Στην καρδιά του εσωτερικού υπάρχει ένα αίθριο που εκτείνεται μέχρι την οροφή ύψους 35 μέτρων. Είναι γεμάτο με προθήκες που δημιούργησε η σχεδιάστρια Marieke van Diemen. Άλλες προθήκες ευθυγραμμίζονται, ενώ άλλες σχηματίζουν γέφυρες στις οποίες οι άνθρωποι μπορούν να περπατήσουν. Είναι όλες γεμάτες με διαφορετικά αντικείμενα από τη συλλογή του μουσείου, δίνοντας στους επισκέπτες μια διαφορετική εμπειρία τέχνης. Σε ένα από τα σημεία του Depot που αποκαλύπτονται στο κοινό βρίσκεται το «Untitled (Manhole)», ένα γλυπτό του Ιταλού καλλιτέχνη Maurizio Cattelan που στο παρελθόν δεν είχε εκτεθεί πλήρως, καθώς το κομμάτι έχει σχεδιαστεί για να κρύβεται μερικώς κάτω από ένα πάτωμα. Εδώ, μπορεί ο επισκέπτης να το δει ολόκληρο.

Το εσωτερικό είναι οργανωμένο σε επτά κύρια επίπεδα, που περιλαμβάνουν 20 διαφορετικά τμήματα αποθήκης. Δεκατέσσερα από αυτά χρησιμοποιούνται από το μουσείο, ενώ άλλα έξι μισθώνονται από ιδιώτες συλλέκτες.

Αυτοί οι αποθηκευτικοί χώροι χωρίζονται σε πέντε διαφορετικές «κλιματικές ζώνες», οργανωμένες ανάλογα με τις συγκεκριμένες απαιτήσεις θερμοκρασίας και υγρασίας. Οι γυάλινοι τοίχοι καθιστούν δυνατή τη θέαση αυτών των περιοχών από το αίθριο, δίνοντας μια πιο δυναμική αίσθηση στο εσωτερικό.

Τα πάνελ με τα έργα τέχνης στο εσωτερικό του Depot | courtesy Ossip van Duivenbode | MVRDV

Ο καλλιτέχνης John Körmeling έχει διακοσμήσει το λόμπι της εισόδου του κτιρίου, χρησιμοποιώντας φώτα νέον και γλυπτικά στοιχεία για να δημιουργήσει μια αισθητική υψηλής τεχνολογίας. Αυτό ενισχύεται από τις πόρτες εισόδου, οι οποίες σηκώνονται «σαν gadget από ταινία Τζέιμς Μποντ». Το επάνω επίπεδο διαθέτει εστιατόριο και χώρο εκδηλώσεων σχεδιασμένο από το στούντιο σχεδιασμού Concrete με έδρα το Άμστερνταμ. Αυτό συνδέεται με τον κήπο στον τελευταίο όροφο του κτιρίου, ο οποίος είναι ένα δάσος από σημύδες, πεύκα και χαμηλή βλάστηση.

Το μουσείο αποφάσισε με αυτή την κατασκευή του Depot να φέρει σε επαφή το κοινό με τη συλλογή Boijmans με έναν καινοτόμο τρόπο και να προσελκύσει διαφορετικές ομάδες επισκεπτών, από μαθητές μέχρι συλλέκτες και τουρίστες στο Ρότερνταμ.

Το Μουσείο Boijmans Van Beuningen είναι το πιο διάσημο μουσείο τέχνης στο Ρότερνταμ. Βρίσκεται στο Museumpark, στο κέντρο της πόλης, και τώρα οι καθρέφτες με τους οποίους έχει επενδυθεί αντανακλούν την πόλη και τη φύση που περιβάλλει το μέρος.

Τα πάνελ με τα έργα τέχνης στο εσωτερικό του Depot | courtesy Ossip van Duivenbode | MVRDV

Ιδρύθηκε το 1849 και πήρε το όνομα του Φρανς Μπόιμανς, που δώρισε τη συλλογή του στην πόλη. Μεγάλο μέρος της αρχικής συλλογής, όμως, καταστράφηκε σε πυρκαγιά το 1864. Η συλλογή του επιχειρηματία φαν Μπένινγκεν προστέθηκε στο μουσείο το 1958, οπότε και αυτό μετονομάστηκε σε «Μουσείο Μπόιμανς – φαν Μπένινγκεν».

Στα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνεται επίσης μια από τις μεγαλύτερες συλλογές έργων σε χαρτί (χαρακτικά, σχέδια, λιθογραφίες κ.λπ.) στον κόσμο, με χρονική έκταση από τον Μεσαίωνα ως τη σύγχρονη εποχή και έργα που έχουν φιλοτεχνήσει οι Ιερώνυμος Μπος, Πίτερ Μπρίγκελ ο πρεσβύτερος, Ρέμπραντ, Κλοντ Μονέ, Βασίλι Καντίνσκι, Βίνσεντ βαν Γκογκ, Μαουρίτσιο Κατελάν, Πολ Σεζάν, Ρενέ Μαγκρίτ, Σαλβαδόρ Νταλί, Μαρκ Ρόθκο, Έντβαρτ Μουνκ και Βίλεμ ντε Κούνινγκ. Οι συλλογές του μουσείου έχουν εμπλουτιστεί από μικρότερες συλλογές με έργα τέχνης του Μεσαίωνα και της φλαμανδικής τέχνης.

Με τον ορίζοντα του Ρότερνταμ να αντικατοπτρίζεται επάνω του και να έχει τη συμβολική σημασία του καθρέφτη σε κάθε μορφή τέχνης, το Depot ζωντανεύει το περιβάλλον του ενώ δημιουργεί ισχυρές σχέσεις με το πάρκο και τα γειτονικά κτίρια.

Τα πάνελ με τα έργα τέχνης στο εσωτερικό του Depot | courtesy Ossip van Duivenbode | MVRDV
Οι σκάλες και οι γέφυρες στο αίθριο του χώρου | courtesy Ossip van Duivenbode | MVRDV
Το Depot σε σχήμα μπολ υποδέχεται το κοινό | courtesy Ossip van Duivenbode | MVRDV
Ο εσωτερικός χώρος του Depot με τα έργα τέχνης | courtesy Ossip van Duivenbode | MVRDV

Πηγή lifo.gr

Follow Vantagemag on Instagram to see the latest news