Η πόλη της Σουηδίας όπου τα μίνι μάρκετ λειτουργούν χωρίς υπαλλήλους

Υπάρχει μια μικροσκοπική πόλη στη Σουηδία που έχει βρει τον καλύτερο τρόπο για τα καθημερίνα ψώνια. Στη Χούμελστα, όπου κατοικούν μόλις 1.000 άνθρωποι, για σχεδόν μια δεκαετία δεν υπήρχε κανένα μαγαζί εκεί. Όμως το 2020 όλα επρόκειτο να ανάλλξουν.

Στο συγκεκριμένο μέρος λοιπόν, όχι μόνο άνοιξε κατάστημα, αλλά έδειξε και στον υπόλοιπο πλανήτη τον πιο πρωτοπορειακό τρόπο που μπορεί κανείς να ψωνίσει. Μέσα σε ένα κόκκινο ξύλινο κοντέινερ, στήθηκε ένα μίνι μάρκετ με τα πάντα, το οποίο είναι ανοιχτό 24 ώρες και έτσι οι κάτοικοι μπορούν να το επισκεφθούν όποτε χρειαστεί.

Μέσα στο ιδιαίτερο αυτό κατάστημα, ο κόσμος μπορεί να βρει από φρούτα και λαχνικά, μέχρι τα αγαπημένα σουηδικά φαγητά, ενώ το πιο τέλειο είναι ότι δεν υπάρχει κάνενας υπάλληλος εκεί για να εξυπηρετήσει το κοινό, ούτε όμως και ταμεία.

Το πως λειτουργεί αυτό το κατάστημα, βασίζεται σε μια πολύ έξυπνη πατέντα, η οποία ουσιαστικά κάνει τις πόρτες του να ανοίγου μέσω εφαρμογής που συνδέεται με τις σουηδικές τράπεζες. Ουσιαστικά, ο κόσμος σκανάρει τους κωδικούς των προϊόντων που παίρνει με το κινητό του και έτσι ο λογαριασμός του χρεώνεται αυτομάτως από την τράπεζα.

Και μιας που η εταιρεία που διαχειρίζεται την εν λόγω εφαρμογή ελέγχει πάντα την ταυτότητα του πελάτη, ο κίνδυνος κλοπής ελαχιστοποιείται. Επιπλέον υπάρχουν και κάμερες που καταγράφουν όλη μέρα την κίνηση στον χώρο και γύρω από αυτόν και αν γίνει κάποια διάρρηξη ή ζημιά, ενημερώνουν αμέσως τους υπεύθυνους.

Ο κάθε υπεύθυνος έχει υπό την επίβλεψη του 3 ή 4 τέτοια καταστήματα και τα επισκέπτεσαι συνήθως μια φορά την εβδομάδα, για να γεμίσει τα ράφια με τα προϊόντα και να ετοιμάσει τις παραγγελίες που μπορεί να έγιναν ηλεκτρονικά.

Το σύστημα λειτουργίας που χρησιμοποιεί η συγκεκριμένη εταιρεία βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη και για να διαχειριστεί τις προμήθειες, λαμβάνει υπόψιν του τις συνήθειες των καταναλωτών, βάση των συχνότερων αγορών τους.

Η start up εταιρεία που έχει την συγκεκριμένη αλυσίδα καταστημάτων ονομάζεται Lifvs και ιδρύθηκε το 2018, ενώ σίγουρα θα θέλαμε να δούμε πως ακριβώς αυτά λειτουργούν, από κοντά.

Πηγή e-daily.gr/