Η Ναόμι Κάμπελ έγινε μαμά στα 50 και δεν είναι η μόνη

Το μέλλον θα βρει τις γυναίκες με μικρότερο άγχος ως προς την τεκνοποιία

Σε περίπτωση που δεν το ακούσατε, η Ναόμι Κάμπελ έγινε μητέρα στα 50 κι ευχαρίστησε την επιστήμη για τη δυνατότητα.

Το νέο όριο φαίνεται να μην είναι το τέλος της δεκαετίας των 20, είναι μάλλον η αρχή των 30, αλλά εκεί, στα 32, 33 το άγχος φαίνεται να είναι σχεδόν παραλυτικό. Τα 30 είναι τρόμος. Τα 30 είναι ένα τέλος, το επίσημο της νιότης και η στιγμή που τα σχόλια για τις επιλογές και τη ζωή μας είναι αναμενόμενα.

Αν δεν έχεις κάνει παιδί μέχρι τότε, πολλοί θα είναι οι καλοθελητές που με το ύφος, εκείνο το συγκεκριμένο με το στόμα που λεπταίνει μ’ένα δήθεν νοιαστικό χαμόγελο, θα υπενθυμίσουν ότι αν θες να γίνεις μάνα πρέπει να βιαστείς, άντε να κάνεις ένα παιδάκι γιατί είναι μωρέ ωραίο να είστε κοντά στην ηλικία, να’χεις και αντοχές, μάνα του να’σαι όχι γιαγιά του.

Η εποχή που αυτή η κατάσταση είναι τόσο ανεκτή όσο και αναμένομενη, η εποχή που θέλει τις γυναίκες δέσμιες της πιθανής επιθυμίας τους να τεκνοποιήσουν, έχει αρχίσει να φτάνει στο τέλος της και είμαστε εδώ για να την αποχαιρετήσουμε.

Περισσότερες γυναίκες έχουν περισσότερο καιρό να σκεφτούν πώς και αν επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, αν οι συνθήκες της ζωής τους το επιτρέπουν, αν η μητρότητα τους ταιριάζει. Έχουν οι περισσότερες γυναίκες την οικονομική δυνατότητα της Ναόμι Κάμπελ; Φυσικά όχι. Ειναι οι διάσημες ένας καλός τροπος να μαθευτει οτι υπαρχουν αγνωστες δυνατοτητες, προσβάσιμες σε όποια τις ψάξει; Φυσικά ναι.

Σήμερα η συζήτηση για την εξωσωματική είναι αρκετά συνηθισμένη και μέινστριμ.

Φανταστείτε μια κοινωνία που οι γυναίκες έχουμε την επιλογή να κάνουμε παιδί 20 χρόνια μετά απ’αυτό που ξέραμε ως κανονικό μέχρι τώρα, που έχουμε πρόσβαση σ’ενημέρωση για εξωσωματική ως επιλογή κι εχει κανονικοποιηθει η σπερμοδοσία. Σκεφτείτε πόσο πιο εύκολο θα είναι για οποιαδήποτε να φύγει απο νερόβραστες σχέσεις, πόσοι γάμοι συμβιβασμού δεν θα γίνουν. Πόσες και πόσες γυναίκες θα πάρουν στα χέρια τους τον έλεγχο της ζωής και των επιλογών τους χωρίς τόσο πιεστικά, τρομακτικά τελεσίγραφα.

Το ότι ολοένα και περισσότερες διάσημες και μη επιλέγουν να γίνουν μητέρες πολύ μετά τα 30 δείχνει ένα πράγμα: υπάρχουν επιλογές πια και ξημερώνει ενας αληθινά θαυμαστός καινούργιος κόσμος.

Πηγή ampa.lifo.gr/